Kváskový celozrnný koláč s ovocím a posýpkou (vegan)

Autor receptu: veganvidya

Takto nejako začalo moje zoznamovanie sa s kváskom :-). Inšpiráciu som našla tu: http://www.varimezdrave.cz/rychly-kvaskovy-boruvkovy-tac/. Prosím, neľakajte sa, ale odvtedy, čo si nachystáte suroviny, po dopečenie, ubehne 8 hod. Hovorím to preto, aby ste si mohli naplánovať prácu. Samozrejme, že nestojíte 8 hod pri platni :-D.

40-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V pôvodnom recepte sa píše, že je to dávka do formy s obsahom cca 400 cm2 (na týchto fotkách pri prvom pokuse). Robila som ho už viackrát a osvedčila sa mi väčšia forma - s obsahom cca 600 cm2 - vyhovuje nám, keď je cesto nižšie.
  2. Ryžové mlieko si zohrejeme, musí byť naozaj iba vlažné! Rozpustíme v ňom obilný slad/sirup a olej a trošku posolíme. Do misy si dáme kvások a pridáme ryžové mlieko s olejom. Poriadne zmiešame. Pridáme múku. Zase vareškou poriadne rozmiešame a necháme pod utierkou kysnúť na teplom mieste asi 4 hod. Cesto je riedke. Po nakysnutí budú navrchu početné bublinky.
  3. Po 4 hod primiešame ďalšiu múku a citrónovú kôru. Roztiahneme vlhkými rukami na plech s papierom na pečenie a necháme zase pod utierkou kysnúť 1 hod.
  4. Medzitým si pripravíme posýpku s vidličkou z ryžovej múky, kokosu, oleja a sladu.
  5. Po 1 hod rozložíme na koláč rovnomerne ovocie a posýpku. (Ovocia môžeme dať aj trošku viac). Pečieme najprv 10 min pri 200 C, potom stiahneme teplotu na 175 C a pečieme 30min. V prípade potreby dopekáme ešte asi 10 min pri 150 C.
  6. Pozn.: Ak je pre vás čisto celozrnný koláč "príliš zdravý", môžete múku v 3. bode nahradiť bielou hladkou extra špeciál.