Škoricové koláče
Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept)
Autor receptu: kapucinka
Kvások sa stáva čoraz obľúbenejším, hlavne preto, že je omnoho zdravší. Vynikajúce sú škoricovníky - aj na druhý deň, vhodné na desiatu, zákusok, olovrant alebo len tak :). Keďže doma nepoužívame na výrobu pečiva droždie, ale kvások a rozhodla som sa upiecť škoricovníky, pospájala som recepty z internetu na osie hniezda do jedného receptu a prerobila ho na kváskový.
Postup
- Prichystáme si rozkvas: večer z chladničky vyberieme trochu kvásku, kto aký má, zmiešame so 100 g múky a 100 ml vody. Ráno, tak po 10 hod., máme rozkvas hotový. Vtedy pekne bublinkuje, je nadýchaný a vonia. Ak trochu dáme do pohára s vodou, tak pláva.
Zmiešame ho s ostatnými surovinami okrem múky. Múku preosejeme, pridáme a vypracujeme cesto. Miesime a spracujeme tak, aby sa nelepilo.
- Cesto necháme postáť 10 minút a znovu premiesime. Potom opäť po 10 minútach státia premiesime. Pokračujeme aspoň 4x. Necháme hodinu odpočívať.
Po hodine cesto premiesime a rozvaľkáme na placku tenkú asi 1 cm. Môže byť aj tenšie.
- Pripravíme plnku zmiešaním cukru so škoricou a potom maslom, ktoré postálo na teple a dá sa s ním pracovať. Lenže pri vysokej teplote sa plnka v rúre vyplaví. Moje odporúčanie je teda posypať cesto iba škoricovým cukrom, prípadne jemne natrieť roztopeným maslom a potom posypať.
- Stočíme do rolky a nakrájame.
- Poukladáme na plech s miernym odstupom. Plech buď natrieme tukom, alebo naň dáme papier na pečenie.
Necháme kysnúť, kým sa ich objem nezdvojnásobí. Nemusia byť až dvakrát väčšie, ide o to, aby nakysli. Kysnúť by mali v teplom prostredí, môže to byť aj v mierne nahriatej rúre.
- Natrieme rozmiešaným vajíčkom.
- Potrieť môžeme aj mliekom, olejom alebo maslom, komu čo vyhovuje.
- Dáme piecť, nám trochu inak hreje rúra, takže aby sa nepripiekli, pečiem pri nižšej teplote dlhšie. Asi pri 150 stupňoch asi 15 - 20 min. No je to len orientačné. Treba si to odsledovať, kedy budú upečené.
- Upečené vyzerajú nejako takto, sú voňavé, škoricové, sladučké a mäkučké. Necháme ich vychladnúť na mriežke.
- Dobrú chuť! :)