Škoricové koláče

Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept)

Autor receptu: kapucinka

Kvások sa stáva čoraz obľúbenejším, hlavne preto, že je omnoho zdravší. Vynikajúce sú škoricovníky - aj na druhý deň, vhodné na desiatu, zákusok, olovrant alebo len tak :). Keďže doma nepoužívame na výrobu pečiva droždie, ale kvások a rozhodla som sa upiecť škoricovníky, pospájala som recepty z internetu na osie hniezda do jedného receptu a prerobila ho na kváskový.

20
porcií

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme si rozkvas: večer z chladničky vyberieme trochu kvásku, kto aký má, zmiešame so 100 g múky a 100 ml vody. Ráno, tak po 10 hod., máme rozkvas hotový. Vtedy pekne bublinkuje, je nadýchaný a vonia. Ak trochu dáme do pohára s vodou, tak pláva. Zmiešame ho s ostatnými surovinami okrem múky. Múku preosejeme, pridáme a vypracujeme cesto. Miesime a spracujeme tak, aby sa nelepilo.
  2. Cesto necháme postáť 10 minút a znovu premiesime. Potom opäť po 10 minútach státia premiesime. Pokračujeme aspoň 4x. Necháme hodinu odpočívať. Po hodine cesto premiesime a rozvaľkáme na placku tenkú asi 1 cm. Môže byť aj tenšie.
  3. Pripravíme plnku zmiešaním cukru so škoricou a potom maslom, ktoré postálo na teple a dá sa s ním pracovať. Lenže pri vysokej teplote sa plnka v rúre vyplaví. Moje odporúčanie je teda posypať cesto iba škoricovým cukrom, prípadne jemne natrieť roztopeným maslom a potom posypať.
  4. Stočíme do rolky a nakrájame.
  5. Poukladáme na plech s miernym odstupom. Plech buď natrieme tukom, alebo naň dáme papier na pečenie. Necháme kysnúť, kým sa ich objem nezdvojnásobí. Nemusia byť až dvakrát väčšie, ide o to, aby nakysli. Kysnúť by mali v teplom prostredí, môže to byť aj v mierne nahriatej rúre.
  6. Natrieme rozmiešaným vajíčkom.
  7. Potrieť môžeme aj mliekom, olejom alebo maslom, komu čo vyhovuje.
  8. Dáme piecť, nám trochu inak hreje rúra, takže aby sa nepripiekli, pečiem pri nižšej teplote dlhšie. Asi pri 150 stupňoch asi 15 - 20 min. No je to len orientačné. Treba si to odsledovať, kedy budú upečené.
  9. Upečené vyzerajú nejako takto, sú voňavé, škoricové, sladučké a mäkučké. Necháme ich vychladnúť na mriežke.
  10. Dobrú chuť! :)