Kváskové pľundrové šatôčky s tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Nedávno som si vyšľachtila z ražného kvásku pšeničný, tak sa učím s ním piecť. Mám rada koláče z pľundrového cesta, tak som sa rozhodla vyskúšať môj kvások na tomto ceste. Nemám vlastný recept na toto úžasné cesto, tak som si pomohla receptom od vareškárky Ancicka, ktoré uverejnila tu na Vareche. No a vznikol tento recept .

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si vysvetlíme, ako si vyrobiť biely pšeničný kvások ak máme doma iba ražný. Mne sa nechcelo robiť pokusy či to vyjde a či nie, tak som vsadila na istotu. Z odloženého ražného kvásku z chladničky som odobrala 1 PL do misy z plastu, pridala som 2 PL pšeničnej hladkej múky a vlažnú vodu. Vody toľko aby vzniklo redšie cesto, tak ako keď prikrmujem ražný kvások. Vymiešala som to dohladka a misu s kváskom som dala do igelitovej tašky. Nechala som to kvasiť 24 hodín. Takto som to robila 5 dní za sebou. Na 6 deň bol kvások pripravený. Zamiesila som si kváskové cesto.
  2. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 10 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať pol hodiny pri izbovej teplote. Pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme kysnúť 3 - 4 hodiny pod igelitom pri izbovej teplote.
  3. Pripravíme si tukové cesto. Stačí tak 2 hodiny potom ako sme si pripravili kváskové cesto. Aby stálo aspoň jednu hodinu. Do misy dáme múku, maslo a soľ, soľ len tak medzi prsty. Rukou vymiesime cesto dohladka. Aj túto misu uzavrieme v igelitovej taške a necháme odležať. Nedávame do chladničky.
  4. Ak uplynula požadovaná doba, pomúčime si trochu dosku a vyberieme na ňu kváskové cesto a rukami ho roztlačíme na malý obdĺžnik. Do stredu tohto obdĺžnika položíme tukové cesto a zabalíme ho kváskovým. Vznikne bochník. Otočíme ho. Pospájanými rožkami dolu. Pomaly cesto vyvaľkáme.
  5. Začneme cesto skladať. Z ľava jednu tretinu preložíme do prava a z prava preložíme zostávajúcu tretinu na vrch. To isté urobíme z hora na dol a z dola na hor. Cesto opäť pomúčenými rukami roztlačíme, alebo vyvaľkáme. Postup zopakujeme ešte raz.
  6. Nakoniec cesto vyvaľkáme na tenšie. Toto je najťažšia práca. Bude sa zdať, že to nejde. Ale netreba sa vzdať. Cesto povolí a krásne sa dá na tenko vyvaľkať.
  7. Nakrájame na štvorčeky a plníme plnkou. Plnka nám vznikne zmiešaním všetkých ingrediencií. Robíme šatôčky a kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potierame rozšľahaným vajíčkom.
  8. Plech dáme do veľkej igelitovej tašky aby nám šatôčky nakysli. Tak na hodinu.
  9. Po hodine dáme piecť do rúry vyhriatej na 230 °C na 10 minút a potom dopekáme pri teplote 200 °C tak 10 - 15 minút. Pripravíme si tácku, na ktorú dáme vlhkú utierku ( nie veľmi mokrú ) a na ňu hneď ukladáme upečené šatôčky. Nakoniec ich aj druhou vlhkou utierkou prikryjeme. Podávame vychladené .