Kváskové pizzovníky (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Už týždeň hľadám vhodný recept na túto úžasnú pizzovú dobrotu. Našla som veľa rôznych receptov. Ako inak, nakoniec z toho bol aj tak experiment. A veru oplatilo sa, pizzovníky sú fantastické. Odporúčam vyskúšať. Veľmi rada sa s receptom s vami podelím. Tu je recept :)

20 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si prikŕmime kvások. Do misy z plastu dáme 2 PL ražného kvásku. Pridáme 150 g ražnej celozrnnej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána pri izbovej teplote vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Ak vidíme, že kvások nám vykvasil a má tendenciu klesať je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Ja som miesila v robote. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Ak máte kefír veľmi hustý, odporúčam ho zriediť s vodou. V pomere 1 : 1. Cesto začneme miesiť. Ak sa nám zdá husté, pridáme kefír, ak riedke, tak múku pridávame len po lyžiciach pomaly. Po každej lyžici skúmame konzistenciu cesta. Cesto by sa malo prichytávať na hák. Polovica v mise a polovica na háku. Miesime až kým sa nám nezačne od misy odliepať. Necháme ho v mise od robota, pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať 1 hodinu pri izbovej teplote. Po hodine pridáme soľ a znova premiešame, aby sa soľ zapracovala do cesta. V priebehu ďalšej hodiny ho každú polhodinu premiesime tak, že cesto z kraja natiahneme do strany a zatlačíme do stredu. Zakaždým si trochu namúčime ruku.
  3. Potom cesto vyklopíme na dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
  4. Potrieme kečupom, do ktorého sme dali pizza korenie a cesnak. Potom dáme salámu, alebo šunku a syr. Toto je naozaj na vás. Dajte si to čo vám chutí. Ale nesmie byť toho veľa. Tak primerane.
  5. Cesto zatočíme ako roládu.
  6. Približne takto.
  7. Nakrájame asi na šírku 2-3 cm a poukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
  8. Necháme 1-2 hodiny kysnúť. Prikryjeme fóliou. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre na 230 °C asi 20 minút. Dobrú chuť !