Kváskové moravské koláče

Kváskové moravské koláče (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Tento recept som našla na jednej českej stránke a prerobila som si ho na kváskový. Koláče chutia fantasticky a preto som sa rozhodla ho tu pre vás uverejniť.

Suroviny

Postup

  1. Už od Vianoc pečiem s tuhým pšeničným kváskom ( lievito madre ) tzv. materský kvások. Vyrobila som si ho zo svojho pšeničného tekutého kvásku tak, že som k 1PL tohto môjho pšeničného kvásku pridala 100 g múky manitoba oro a 50 ml vody. Vzniklo tuhšie cesto, ktoré som riadne vymiesila. Potom som ho dala do sklenej misky s vekom a nechala na linke 12 hodín kvasiť. Lievito madre po vykvasení zväčší svoj objem až trojnásobne.
  2. Potom som si už len odobrala 50 g tuhého kvásku a pridala k nemu do misy 50 g múky manitoba oro, trošku vody a vymiesila tak, ako to vidieť na obrázku. Takýto kvások používajú Taliani. Ak by ste chceli pozrieť originál výrobu lievito madre môžete pozrieť napr. toto video : https://www.youtube.com/watch?v=fsjbVUdHwUo
  3. Taliani na výrobu tohto kvásku používajú múku manitoba oro. Môžete si o nej viac prečítať na tejto stránke, odkiaľ si ju ja objednávam : https://www.gustini.sk/caputo-farina-tipo-0-manitoba.html
  4. Tu je foto kvásku ( lievito madre) po vykvasení po 12-tich hodinách.
  5. Z takto vykvaseného kvásku si večer odoberieme 50 g do misy, pridáme k nemu 80 ml vlažnej vody a riadne to vymiešame, až kým sa nám kvások úplne nerozpustí. Potom pridáme 100 g múky manitoba oro, vymiešame, vložíme do igelitového sáčku aj s misou a necháme do rana vykvasiť. Keď vidíme, že kvások začína klesať, že mu už spadla čiapočka, je vykvasený.
  6. Vykvasený kvások dáme do misy od robota, pridáme smotanu, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, soľ a vymiešame. Preosejeme si múku a po lyžiciach ju pridávame počas miesenia do misy. Miesime kým sa nám cesto neoddeľuje od misy. Nakoniec pridáme vlažné rozpustené maslo a miesime kým sa úplne nevstrebe do cesta. Asi tak 10 minút. Cesto môžeme nechať v mise, prikryť ho fóliou a necháme ho kysnúť. Ja mám na kysnutie plastovú misu z vekom, kde si udržuje cesto stálu teplotu počas kysnutia. Medzi tým ako cesto kysne, pripravíme si plnky. Je na vás, či si urobíte podľa svojho receptu, alebo použijete tento. Možno niekto má svoj vlastný osvedčený recept na chutnú plnku a použije ho.
  7. Keď nám cesto nakysne a zdvojnásobí svoj objem, vyberieme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Mne kyslo 5 hodín. Ale ak toto budete piecť v lete, určite to bude kratšie a preto treba cesto sledovať. Povykrajujeme kolieska, naplníme tvarohovou plnkou a poukladáme buchtičky na plech s papierom na pečenie.
  8. Opakom pohára urobíme jamku na lekvár. Naplníme lekvárom, plech prikryjeme fóliou a necháme kysnúť tak 2-3 hodiny. V lete to bude opäť menej. Aj za hodinu vykysnú. Pripravíme si posýpku.
  9. Nakysnuté koláče potrieme zozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 PL mlieka. Posypeme posýpkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 250 °C 15 minút. Ja som v tejto fáze koláče prikryla papierom, lebo už mali dobrú farbu, aby nezhoreli. Treba to sledovať. Potom teplotu znížime na 200 °C a dopečieme 10 -15 minút. Podľa toho, ako vám pečie rúra. Upečené koláče vyložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Môžeme posypať cukrom. Sú mäkučké a chutia úžasne. Dobrú chuť!