Kváskové moravské koláče
Kváskové moravské koláče

Kváskové moravské koláče fotorecept

siisa - fotkasiisa, 13. marca 2019
Kváskové moravské koláče (fotorecept)
Foto: siisa

Tento recept som našla na jednej českej stránke a prerobila som si ho na kváskový. Koláče chutia fantasticky a preto som sa rozhodla ho Zobraziť celý popisTento recept som našla na jednej českej stránke a prerobila som si ho na kváskový. Koláče chutia fantasticky a preto som sa rozhodla ho tu pre vás uverejniť.

Suroviny

Pšeničný kvások:
50 g
100 g
80 ml vlažná
Cesto:
400 g
80 g
1 bal.
2 ks
120 g
250 ml
1 ČL
1 ks (na potretie)
Prvá plnka:
300 g
1 ks
2 PL
Druhá plnka:
Posýpka:
80 g
50 g
50 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    Už od Vianoc pečiem s tuhým pšeničným kváskom ( lievito madre ) tzv. materský kvások. Vyrobila som si ho zo svojho pšeničného tekutého kvásku tak, že som k 1PL tohto môjho pšeničného kvásku pridala 100 g múky manitoba oro a 50 ml vody. Vzniklo tuhšie cesto, ktoré som riadne vymiesila. Potom som ho dala do sklenej misky s vekom a nechala na linke 12 hodín kvasiť. Lievito madre po vykvasení zväčší svoj objem až trojnásobne.

  2. 2

    Potom som si už len odobrala 50 g tuhého kvásku a pridala k nemu do misy 50 g múky manitoba oro, trošku vody a vymiesila tak, ako to vidieť na obrázku. Takýto kvások používajú Taliani. Ak by ste chceli pozrieť originál výrobu lievito madre môžete pozrieť napr. toto video : https://www.youtube.com/watch?v=fsjbVUdHwUo

    Kváskové moravské koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Taliani na výrobu tohto kvásku používajú múku manitoba oro. Môžete si o nej viac prečítať na tejto stránke, odkiaľ si ju ja objednávam : https://www.gustini.sk/caputo-farina-tipo-0-manitoba.html

    Kváskové moravské koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je foto kvásku ( lievito madre) po vykvasení po 12-tich hodinách.

    Kváskové moravské koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z takto vykvaseného kvásku si večer odoberieme 50 g do misy, pridáme k nemu 80 ml vlažnej vody a riadne to vymiešame, až kým sa nám kvások úplne nerozpustí. Potom pridáme 100 g múky manitoba oro, vymiešame, vložíme do igelitového sáčku aj s misou a necháme do rana vykvasiť. Keď vidíme, že kvások začína klesať, že mu už spadla čiapočka, je vykvasený.

    Kváskové moravské koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykvasený kvások dáme do misy od robota, pridáme smotanu, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, soľ a vymiešame. Preosejeme si múku a po lyžiciach ju pridávame počas miesenia do misy. Miesime kým sa nám cesto neoddeľuje od misy. Nakoniec pridáme vlažné rozpustené maslo a miesime kým sa úplne nevstrebe do cesta. Asi tak 10 minút. Cesto môžeme nechať v mise, prikryť ho fóliou a necháme ho kysnúť. Ja mám na kysnutie plastovú misu z vekom, kde si udržuje cesto stálu teplotu počas kysnutia. Medzi tým ako cesto kysne, pripravíme si plnky. Je na vás, či si urobíte podľa svojho receptu, alebo použijete tento. Možno niekto má svoj vlastný osvedčený recept na chutnú plnku a použije ho.

    Kváskové moravské koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď nám cesto nakysne a zdvojnásobí svoj objem, vyberieme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Mne kyslo 5 hodín. Ale ak toto budete piecť v lete, určite to bude kratšie a preto treba cesto sledovať. Povykrajujeme kolieska, naplníme tvarohovou plnkou a poukladáme buchtičky na plech s papierom na pečenie.

    Kváskové moravské koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opakom pohára urobíme jamku na lekvár. Naplníme lekvárom, plech prikryjeme fóliou a necháme kysnúť tak 2-3 hodiny. V lete to bude opäť menej. Aj za hodinu vykysnú. Pripravíme si posýpku.

    Kváskové moravské koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakysnuté koláče potrieme zozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 PL mlieka. Posypeme posýpkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 250 °C 15 minút. Ja som v tejto fáze koláče prikryla papierom, lebo už mali dobrú farbu, aby nezhoreli. Treba to sledovať. Potom teplotu znížime na 200 °C a dopečieme 10 -15 minút. Podľa toho, ako vám pečie rúra. Upečené koláče vyložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Môžeme posypať cukrom. Sú mäkučké a chutia úžasne. Dobrú chuť!

    Kváskové moravské koláče (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Nestačím se divit! Zamotala jsi mi šišku, milá @Siisa , toto nepoznám, mám mezery ve vzdělání!
Krásné a chutné koláče, krásná práce, bezvadný receptík! Jsi šikulka! Hned bych dala testovací vzorečky. P.S. Na tvarohovú plnku dávám iba tvaroh /balený/ a pískový cukr. Smíchám těsně před plněním. Tak se mi to zatím osvědčilo.
1x siisa
izabella929
@siisa , robila som už moravské koláče, ale z iného cesta a boli strašne pochválené..no toto tvoje kváskové dielo musí byť celkom iná chuť..nikdy by ma nenapadlo ani uvažovať inak, len že toto mohla upiecť iba naša kvásková víla..siiska.-)
2x haji a siisa
siisa
Milá @Haji , použila som plnku z pôvodného receptu. Vďaka za tip, nabudúce skúsim aj tak ako ty robíš, a hlavne keď to máš osvedčené. Vďaka za milé slová, od teba vždy potešia. @Izabella929 , si zlatá, potešil ma tvoj milý komentár ;) Od takého majstra v pečení a varení si to veľmi cením.
1x haji
haji
@Siisa (13.3.2019 22:36)
U nás je to s tvarohem těžké. Balený v alobalu je dobrý, ale také záleží na značce, musí být tučný. Jasné, že kostku tvarohu držím v lednici zabalenou v ubrouscích - aby vysálo přebytečnou vodu. Prodávají i v trojúhelníkovém tvaru v igelitu zatavený hrudkový. Někdy ho dávám půl napůl. Bo když bych dala jen hrudkový, bude se s koláčov sypat při kousnutí ven. Teď jsem objevila vážený tučný tvaroh na Jednotě, ale tam musím vyrazit včas, bo jak ho ve čtvrtek dovezou, je rychle pryč. O domácím si mohu nechat zdát, ten je bezkonkurenční. K tomu se nedostanu. A smíchat s pískovým cukrem podle chuti, těsně před plněním. Něžně, vidličkou zamíchat - žádný mixer či divoké pohyby metloou. Nezvlhne, nepustí vodu, drží a dokonce drží uvnitř koláča i po upečení.
1x siisa
monty469
Noo @Siisa super! LM pouzivam aj ja hlavne na sladke pecivo, je to lepsie. Tiez som si ho urobila ako ty, len s polohrubou mukou. Tvoj psenicny kvasok hral v tom hlavnu ulohu. Recept ukladam, urcite niekedy upeciem. Pozdravujem a prajem ti pekny den ;-))
dvorka
No teda. Mať takéto sladké kváskové cesto, tak sa pasujem za kváskovú kráľovnú. Určite v tomto roku vyskúšam. Práve teraz zobúdzam môj lenivý špaldový kvások, tak ho asi prerobím na ten tuhý. Páči sa mi. Veľká vďaka za podelenie sa s receptom.
1x siisa
macka78
Krásne, akurát som dnes rozmýšľala čo z kvásku upečiem cez víkend... Ďakujem za inšpiráciu, receptík ukladám...
2x siisa a haji
siisa
Milá @Haji , tak domáci tvaroh, to už hej, ten chutí skvele. Ja si ho zoženiem vždy aspoň na Vianoce na opekance :)
Milá @Monty469 , aj ja teba zdravím, málo ťa tu vidím. Tiež LM využívam pri pečení sladkých koláčov, ale robila som z neho aj rožky a sendvič. Výborné, nadýchané a mäkučké. A zo zvedavosti som robila biely chlebík. Ale len raz, tiež bol parádny. Mám aj špaldový tuhý kvások, je to super. Utiahne mi celošpaldový celozrnný chlebík. Tak sa z neho vytešujem, lebo špaldu mám od jedného ujka, čo ju pestuje doma. Ďakujem za milý komentár :)
Milá @Dvorka , poznám tvoje kváskové výtvory, sú perfektné. Ty už dávno kváskovou kráľovnou si ! Určite si urob tuhý špaldový kvások a uvidíš, že s ním budeš veľmi spokojná. Ja naň nedám dopustiť. Cesto kysne parádne a chlebík je pekne okatý. Vďaka za milé slová :)
Milá @Danda3 ,určite sa dá aj z našej hladkej špecial 00. Aj tá talianska manitoba oro, je vlastne hladka špeciál 00. Je tam rozdiel akurát v zložení tej múky. Tá talianska má vyšší obsah bielkovín ako naša. A to robí svoje. Kvások z nej utiahne aj ťažké tukové cestá, ako napr. panettone ...a pod. Ak by si si chcela objednať tú taliansku múku, tak na tejto stránke objednávam aj ja :  www.gustini.sk/caputo-farina-tipo-0-manitoba.html...
Určite sa oplatí urobiť si ten tuhý kvások, nemusíš sa tak oň starať. Robím to tak, že ho nechám vykysnúť v chladničke a tam kysne aj 5 dní, a potom vydrží ďalších 5 dní bez kŕmenia a dovtedy vždy niečo z neho upečiem. Tak ani moc nečakaj a skús a uvidíš :) Napíš potom, či sa ti to osvedčilo ;)
@Macka78 ,ďakujem veľmi pekne. Budem rada ak vyskúšaš. Dá sa to aj z normálneho pšeničného kvásku. Ty si šikuľka, máš veľmi pekné receptíky na chutné jedlo :)
siisa
Ďakujem veľmi pekne :) Vôbec nečakaj. Odporúčam isť do toho. Sama uvidíš, či ti to bude vyhovovať. Ja som maximálne spokojná.
siisa
@Staja (15.3.2019 07:51)

Ďakujem veľmi pekne :) Vôbec nečakaj. Odporúčam isť do toho. Sama uvidíš, či ti to bude vyhovovať. Ja som maximálne spokojná.
1x staja
jack
No fantázia milá Siisa ;-)Takže už aj ty si podľahla lievitovému madrovskému ošiaľu:-). Ja nie.Aaale...mám prerobený svoj pšeničný tak,že vždy pri kŕmení pridám doňho malú lyžičku medu,1PL hladkej múky,voda a zamiešam.Ide jak bláázen:))) Včera večer som išla z neho robiť rozkvas na tvoj toustový a na vrchnáčiku akási bombuľka.On sa normálne snažil utiecť,beťár jeden.Tým,ze mám na vrchnáčiku zárezy,našiel si cestu.Skoda,že som to neodfotila.Takže ja som si LM urobila takto a som nadmieru spokojná.Stále mi tak krásne narastie že až.Samozrejme aj cesto.Tvoje koláčiky ukladám a určite sa u nás udomácnia.
1x siisa
siisa
@Jack (16.3.2019 20:29)

Presne toto robia aj v Taliansku s medom, ale majú ten tuhý kvások. Ja som robila bez medu, lebo načo, keď maká aj tak. Ale odporúčam aspoň skúsiť a sama zistíš či ti sa ti to osvedčí. Ja som za experimenty, vždy sa ich môžeš vzdať keď nefungujú a robíš si po svojom. Je to na každom ako sa zariadi. Ďakujem za milý komentár.
dvorka
Tuhý kvások už mám, z ražného som piekla minulý týždeň chlieb. Schválne som robila 2. Prvý z pôvodného kvásku, druhý z nového, tuhého. Chlieb je fajn. Konečne sa mi podaril zas pekný. On ten môj kvások asi cítil, že nie som v pohode, tak ani on nebol. Mám málo času a venovala som sa kváskovaniu len tak, občas. A aj kvások tak dopadol. Trvalo mi týždeň, kým som ho dostala do formy a teraz, tento tuhý, je úplne super. A chystám sa aj na sladké buchty, ale asi až budúci týždeň. dám vedieť, ako dopadnem.
1x siisa
siisa
@Cesminaz (19.3.2019 13:23)

Ďakujem ti milá @Cesminaz , veď by som aj ponúkla, len ešte nič také nevymysleli na takú rýchlu vzdušnú poštu. Len tie holuby :) A tým všetko chutí :)
siisa
@Dvorka (20.3.2019 17:12)

Tiež si ho neviem vynachváliť, netreba sa oň zasa až tak starať a silu má o veľa väčšiu, ako ten tekutý. Poteším sa ak dáš vedieť, ako sa ti s ním pieklo. Ja už inak ani nepečiem. Ďakujem za komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia