Dukátové buchtičky

Kváskové dukátové buchtičky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Kváskujem už pomaly rok, ale len nepatrnými krokmi sa púšťam do nových výziev. Chlieb a bagety už viem. Občas aj žemle mi vyjdú tak, ako som si predstavovala. No dnes som prvýkrát piekla niečo sladké. A myslím, že sa vydarili. Cesto som mala veľmi dobré a možno aj preto, že som ho nechala oddychovať nie dve, ale 4 hodiny (kým som si dorýľovala záhradné hriadky). Podelím sa teda s vami o recept.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer som si pripravila "štartér" zo 100 g špaldovej celozrnnej múky 100 g vody a 1 lyžice na kuchynskej linke oddýchnutého kvásku. Môj postup je taký, že si odvážim do misky múku a do odváženej vody vhodím kvások a poriadne rozhabarkujem. Následne vlejem k múke a dobre spracujem. Dám misku do sáčku, vložím do mikrovlnky ktorú používam hlavne na odkladanie kysnutého cesta alebo rannej kávy, aby si udržali svoju stálu teplotu. Ráno som mala pekne vykysnutý štartér.
  2. Na cesto som si odvážila do veľkej misy múky. Ja som použila 250 g špaldovej hladkej a 80 g polohrubej pšeničnej. K múke som pridala štipku soli, glukózový práškový cukor ktorý je menej sladký ako repný alebo trstinový. Všetko som premiešala. Ku kvásku som priliala vlažné mlieko, 1 žĺtok a lyžicu mäkkej masti. Nie roztopenej. Dobre som premiešala a vliala k múke. Cesto som dobre vypracovala až kým sa odliepalo od misy. Zakryla som sklenenou pokličkou a nechala asi 15 minút oddychovať. Cesto som trochu postláčala, poprekladala (pravú stranu na ľavú, znova trochu postláčala, misu som si otočila o 45° a znova pravú stranu preložila na ľavú a takto som zopakovala ešte dva krát. Do cesta som si v strede urobila jamku, aby som vedela že som raz už prekladala. Pôvodne som chcela každú polhodinu cesto poprekladať a nechať kysnúť, no rozhodla som sa ísť na záhradu dokončiť jesenné práce. Cesto teda kyslo nie dve hodiny ale štyri.
  3. A pretože v kuchyni nemáme veľmi teplo, neprekyslo, ale narástlo veľmi pekne a ešte lepšie sa s ním pracovalo. Cesto som si poprášila škrobovou múčkou, potrela ňou cesto, opatrne som stierkou poodliepala cesto od misy a preklopila ho na pracovnú dosku.
  4. Vyvaľkala som na hrúbku necelého centimetra, upravila do štvorca a nakrájala pásy.
  5. Každý pás som nakrájala na kúsky a vyvaľkala v dlaniach hladkú skoro guľku.
  6. Malý plech som si potrela masťou a poukladala som guľky nie tesne vedľa seba.
  7. Na druhý plech som robila už klasické buchtičky. Odrezaný kúsok cesta som stlačila tak, aby bol približne štvorcový a spľoštila ho, aby mal tvar buchtičky. Neviem čo bolo prácnejšie, ale guľkové buchtičky po upečení vyzerali oveľa krajšie. Pre mňa to bola predpríprava na guľkanie opekancov na Vianoce. Tie som robila už aj minulý rok z kvásku. Oba plechy som zakryla utierkou, zapla som minutky na 30 minút. Buchtičky oddychovali, ja tiež.
  8. Po polhodine som si zapla rúru na 180 °C a kým sa rúra vyhriala, buchtičky ďalej oddychovali. Prešlo ďalších 20 - 30 minút. Plechy som šupla do rúry, nechala som piecť 20 minút. Zatiaľ som si uvarila vanilkový krém z 700 ml mlieka, 1 Zlatého klasu a 2 polievkových lyžíc cukru (podľa návodu polohustý krém). Na konci po dovarení som do krému všľahala lyžicu masla a kávovú lyžičku rumu.
  9. Inšpirovala som sa Tatrankou a pre seba som urobila kvietok a manželovi som dala do taniera srdiečko