Kváskové dalamánky

Autor receptu: siisa

História dalamánkov siaha až do 18. storočia. V roku 1741 francúzsko-bavorské vojská skoro bez boja obsadili Prahu. Francúzski vojaci boli hladní a tak zjedli všetko čo dostali od českých pekárov. V Čechách sa vtedy chlieb a známe "chlebánky" piekli výhradne z ražnej múky. Francúzski vojaci týmto bochníkom začali hovoriť " Pain d ´Állemange " . Pražské predavačky si to zjednodušili na dalamánek. Vo Francúzsku sa toto pečivo pieklo z bielej múky posypané rascou a soľou. Malo 60 - 70 g.

40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si prikŕmime kvások. Do misy dáme 1 PL ražného kvásku. Pridáme 75 g ražnej celozrnnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána pri izbovej teplote vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín. Tak dostaneme rozkvas.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Ak vidíme, že kvások nám vykvasil a má tendenciu klesať je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Ja som miesila v robote. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Cesto začneme miesiť. Cesto by sa malo prichytávať na hák. Polovica v mise a polovica na háku. Miesime až kým sa nám nezačne od misy odliepať. Necháme ho v mise od robota, pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať pol hodinu pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a znova premiešame, aby sa soľ zapracovala do cesta. V priebehu ďalších 2 - 3 hodín ho každú hodinu prekladáme tak, že cesto z kraja natiahneme do strany a zatlačíme do stredu. Zakaždým si trochu namúčime ruku.
  3. Potom vyklopíme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na bochníčky o hmotnosti 70 g . Preložíme cez ne fóliu a necháme 40 minút odpočívať.
  4. Potom vytvarujeme dalamánky a uložíme ich na plech s papierom na pečenie. Opäť preložíme cez plech fóliu a necháme nakysnúť. Môžeme skontrolovať prstovým testom či už nám nakysli. Zatlačíme pomúčený prst a ak sa nám pomaly cesto vracia späť, je čas piecť. Ale aj voľným okom uvidíme či sa ich objem zväčšil aspoň raz tak.
  5. Dostatočne dopredu si nahrejeme rúru na 200 °C. Tak pol hodinu pred pečením. Nakysnuté dalamánky narežeme ostrým nožom, postriekame vodou a posypeme rascou a soľou. Dáme piecť približne na 35 - 40 minút. Po 30 minútach sledujeme farbu. Dáme vychladnúť na mriežku. Zvonku sú chrumkavé a vnútri mäkké. Dobrú chuť !