Chodské koláče
Chodské koláče

Kváskové chodské koláče

siisa - fotkasiisa, 1. apríla 2017
Kváskové chodské koláče
Foto: siisa

Neviem či sa dá dopátrať k originálnemu receptu na tieto úžasné kysnuté koláče, ale vraj sa tomuto podobá najbližšie. Tak som ho prerobila na Zobraziť celý popisNeviem či sa dá dopátrať k originálnemu receptu na tieto úžasné kysnuté koláče, ale vraj sa tomuto podobá najbližšie. Tak som ho prerobila na kváskový. Koláče sú chuťovo fantastické aj s pridaním kvásku.

25 minút
na 230 °C

Suroviny

Pšeničný kvások:
1 PL
100 g
100 ml
Cesto:
500 g
100 g
120 ml
1 ks
1 ks
2 PL
1 bal.
180 ml
400 g
2 PL
Tvarohová plnka:
600 g
150 g
2 bal.
1 ks
Na potretie:
1 ks
Lekvárová plnka:
2 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr si musíme vyrobiť pšeničný kvások. Bude to len za účelom tohto pečenia. Teda ak chceme piecť koláče v sobotu, musíme začať v piatok ráno s prípravou tohto kvásku. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku z chladničky. Pridáme k nemu 100 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 100 ml vlažnej vody. Riadne vymiešame. Nesmie to byť hustá konzistencia. Ak je, pridáme ešte vodu. Necháme pri izbovej teplote až do večera prekryté fóliou. Do večera nám kvások vykvasí. Večer pokračujeme už s prípravou kvásku na sobotné pečenie. Z vykvaseného kvásku odoberieme 2 PL a pridáme k nemu 200 g pšeničnej hladkej múky celozrnnej a 200 ml vlažnej vody. Vymiešame do hladka a necháme kvasiť pri izbovej teplote pod fóliou do rána. Takto si môžeme vyrobiť pšeničný kvások na každé sladké pečenie. Teda buchty, vianočku, šišky, sladké rožky, briošky, štrúdle, ovocné koláče a pod.

  2. 2

    Ráno v robote zamiesime cesto. Do misy od robota si dáme náš vykvasený kvások a všetko z receptu na cesto okrem mlieka. Keď začne robot hákom miesiť, pomaly pridávame mlieko. Uvedené množstvo je orientačné. Cesto by malo mať konzistenciu cesta na buchty. Kto nevie odhadnúť hustotu cesta, pridá všetko podľa receptu a po vymiesení si zastaví robot a skúsi rukou. Ak sa mu zdá cesto husté, tak späť do robota, pridá trochu mlieka. Ak je cesto redšie, stačí na doske do neho zapracovať potrebné množstvo múky.

  3. 3

    Misu s cestom uzavrieme do igelitovej tašky a necháme pri izbovej teplote kysnúť2 - 3 hodiny. Potom dáme cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a vykrojíme z neho kruhy veľkosti, aké koláče chceme. Ja som použila na vykrajovanie plastovú misu. Teraz si dáme vyhriať rúru na 230 °C tak na pol hodiny. Za ten čas, kým sa nám vyhrieva rúra, pripravíme si plnky a zdobíme koláče podľa vlastnej fantázie. Necháme ich na plechu odpočívať.

  4. 4

    Pred vložením do rúry cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom s troškou vody. Pečieme tak 20 - 25 minút. Farba koláčov vám presne povie kedy majú isť von. Hneď po vytiahnutí ich potrieme rozpusteným maslom.

  5. 5

    Zvyšky cesta po vykrajovaní som dala dokopy, vyvaľkala a urobila som z toho takéto koláčiky. Aj tie boli úžasné. Dobrú chuť Vám prajem!

    Kváskové chodské koláče - obrázok 5

Diskusia k receptu

afataga
no parada, este ze som pred chvilou vytiahla buchty z rury, inak by som ti zavidela :-)
1x siisa
siisa
@Afataga (1.4.2017 15:37)

Hehe, ďakujem, a tie buchty som si všimla, máš ich fakt super :)
chica114
No moja milá Siisa, koláčiky sú perfektné, určite ich dakedy vyskúšame, slinky sa mi zbiehajú
1x siisa
jack
SVETOVÉ.Vyšli ti nádherne koláčiky.Hneď by som za jeden okoštovala.Tvarohové mám veľmi rada.Jednoznačne 5*.
1x siisa
siisa
@Chica114 (1.4.2017 16:59)

Škoda, že tak ďaleko bývaš, pozvala by som ťa na koštovku :) Ďakujem za milý komentár :)
siisa
@Jack (1.4.2017 17:15)

Ďakujem veľmi pekne, tiež mam najradšej tvarohové a orechové :)
haji
Hmm, tak já závidím, žádné koláče jsem z rúry nevytáhla, takže slintám! Krásná práce, receptík je kouzelný, určo jsou výborné, jsi šikulka!! Krásný podvečer!! milá @Siisa !!
1x siisa
siisa
@Haji (1.4.2017 18:25)

V telke som raz videla ako to jedna pani aj s celou rodinou niekde na západe Čiech pečie. Aj sa pýtali na recept, ale v žiadnom prípade nechcela prezradiť. Tak asi tam nejaká tajná ingrediencia, alebo finta bude. Je veľa receptov, ktoré si hovoria, že sú originálne, ale moc sa teda nelíšia. No neviem. U vás v rodine sa také koláčiky nepiekli ? Ja som si trochu recept musela upraviť, čo myslím, že na chuti neubralo, ale predsa...už to nieje originál. Avšak originál - neoriginál, chutia úžasne. Ďakujem za milý komentár a želám pekný deň :)
siisa
@Mata3636 (1.4.2017 18:44)

Hehe, podarený preklep :) Ďakujem za pochvalu a za nahliadnutie :)
staja
Krásne koláčiky, voňajú až sem :), najvyšší čas skúsiť pečenie s pšeničným, kváskom.
1x siisa
radost
@Siisa

"Ráno v robote zamiesime cesto."
prvá moja reakcia:tak -dievčatko je v robote a zamiesi cesto..to teda nemchápem..:-)
robota pekná chutná voňavá...stačia dva tie malé kúsky..nemusíš na vyšívané obrúsky..tie zvládnem hravo..raňajkovala bych s chuťou..zdravo..:-)
kvásková kráľovná-na ten titul máš právo...
1x siisa
siisa
@Staja (2.4.2017 08:19)

Som rada, že som ťa podnietila využiť aj pšeničný kvások. Už dávnejšie som chcela pridať jeho rýchlu výrobu z ražného a konečne to neostalo len pri chcení. Nech sa ti dobre pečie a nech sa všetko vydarí. Ďakujem za pochvalu :)
siisa
@Radost (2.4.2017 08:41)

Hahahaha, ešte som sa pri nijakom recepte tak nenasmiala ako teraz :) Pekný postreh ! Ďakujem za milý veršík milá @Radost , urobila si mi radosť ! ;)
1x radost
haji
@Siisa (2.4.2017 07:56)
Milá Siisinka, u nás se takév - tedy chodské koláče nepečeou - tedy, otevřené, zdobené. U nás doma bylo a je zvykem malé koláčky balit, nahoru posýpka. Jsou to zppravidla "jednohubky". Maminka peče výborné, má léty osvědčený recept. U nás doma se kynuté těsto pravidelně dělalo - babička dělávala v týdnu obyčejné /laciné/ kynuté, většinou se nehrála s malými koláčky. Ty malé se pekly podle jiného receptu, který maminka přinesla z práce - je to těsto bohatější, více tuku i žloutků. Pekly jsme je na svátky - Vánoce, Velikonoce apod. Náplň tvarohová, ořechová, případně povidlová se dává dovnitř. Smotá se do kuličky, stranou sbalenou na vymaštěný plech. Nahoru se potřou rozkvedlaným vajíčkem a dá posýpka. Já musela u motání koláčků pískat, protože jsem je jedla syrové. Hlídaly mě mamča i babi, ale stejně neuhlídaly. haha Babi už je v nebíčku, maminka peče sama, ale dělá velké koláče - stejně jako ten tvůj velký - ale jsou "zabalené" s tvarohovou náplní a roztlačené do požadované velikosti, nahoře pomaže buď povidly a nebo nějakou marmoškou a nahoru posýpka, okraje rozkv.vajíčkem přetře. Malé koláčky už maminka nedělá - nejsou lidi na motání. Život jde dál.
Pokud jde o kváskové koláče - třeba tvůj recept na chodské - nemám odvahu. Jsem ráda, že vystříhnu kváskový chlebík. Každému co jeho jest! Ty jsi nesmírně šikovná, tvořivá a pracovitá, prostě K1 - kvásková královna! Smekám!
Nádhernou jarní neděli přeji všem!
1x siisa
siisa
@Haji (2.4.2017 11:52)

Ďakujem ti moja milá @Haji , za informácie o pečení vo vašej rodinke :) Mne sa tie tradičné babkovské recepty veľmi páčia.
1x haji
kapucinka
Prave nedavno som rozmyslala, ze upeciem taketo kolace, recept mame od jednej znamej, len som ho chcela prerobit na kvaskovy, vola ich moravske, myslim, ze su dost podobne. Vyzera a je to velmi chutne, len je teraz vela prace vonku, snad to ale raz vyskusam :-) pekne sa ti podarili kolaciky
1x siisa
siisa
@Vanilka111 (2.4.2017 20:20)

Áno, ak použiješ čisto pšeničný, bude to ešte lepšie. Postup je rovnaký. Tak nech sa vydaria :)
jarkalienka
Úžasný recept. ĎAKUJEM. Moje prvé kváskove koláče z pšeničného, teda špaldového kvásku. Prvú várku som piekla predvčerom a včera už nebolo. Dnes druhýkrát s ovocím. Maliny s vanilkovým strukom, čučoriedky a slivky so škoricou. Recept si ukladám a určite budem využívať. Ešte raz vďaka.
1x siisa
siisa
@Jarkalienka (21.4.2017 21:04)

Ďakujem veľmi pekne :) Potešila si ma, že si vyskúšala a hlavne že vám chutilo :) S ovocím super nápad !
monty469
Prave dopecene. Cesto som pouzila na moravske kolace. Su vyborne. Vdaka za recept


1x siisa
siisa
@Monty 469 (30.10.2017 10:46)

Prepáč @Monty , ja som si ten komentár s tou otázkou vôbec nevšimla. Čo nevšimla, vôbec mi ho v tých " NÁZOROCH" neukazuje. Dokonca mi v "NÁZOROCH " neukazuje ani tvoje foto s koláčmi, bola by som určite reagovala. Celé je to na tej Vareche po tieto dni nejaké nafigu. Nezobrazuje sa čo sa má. Aj komentáre čo som písala k bagetám a chlebíku dnes som musela viackrát posielať, lebo ich nezobrazilo. Koláčiky máš na zjedenie. Ďakujem, že si odskúšala a aj foto vždy pridáš. Si zlatá. Pekný večer :)
pilippon
cesto uz namiesane, kysne....vobec som si neporatala mnozstvo muky...bezne peciem kolac z 300g...takze budeme mat kolacov na tyzden :-D joj velmi som zvedava ako sa vydaria. mlieka som pouzila naozaj malicko...ani len deco nie, ale cesticko je velmi prijemne na dotyk. este ze mi mama pri poslednej navsteve nabalila poriadnu flasu domaceho lekvaru.budem ho isto potrebovat vela. isto sa pochvalim vysledkom...ak sa bude cim :-D
siisa
@Pilippon (25.2.2018 09:02)

Som rada, že si vyskúšala, potešíš ma ak prídeš napísať, ako sa podarili a či chutilo :)
aleana
Ahoj Siisa, chcela by som vyskúšať tieto koláče, len mi chýba údaj, ako dlho treba nechať kysnúť na plechu...môžeš to prosím doplniť? a doplň aj do rozpisu surovín ku pšeničnému kvásku vodu :-)
siisa
@Aleana (2.7.2018 22:37)

Ahoj Alenka, ďakujem za upozornenie....hneď to dám do poriadku. Na plechu kysnú 30 - 45 minút, podľa toho ako je v miestnosti teplo. V tomto teple stačí tých 30 minút.
siisa
@Aleana (2.7.2018 22:37)

Už som písala aj do redakcie, aby mi umožnili doplniť v recepte tú vodu, avšak doteraz sa nič neudialo. Ale ak budem môcť, hneď to urobím.
redakcia
@Siisa (6.7.2018 16:20)

V recepte sme na žiadosť autorky do surovín na pšeničný kvások doplnili vodu - 100 ml.
ritousek
Dobrý den, bydlím na západě Čech nedaleko Chodska. Receptů je spousta a každá rodina má asi svůj zaručený recept. Koláče jsou hodně zdobené. Ten Váš vypadá jako chodský, jen bych přidala ještě mandličky :-).
1x siisa
siisa
@Ritousek (10.5.2019 00:25)

Určite má každý svoj rodinný recept, o ktorý sa nechce deliť s inými. Som rada, že sa dá nájsť aspoň ten základný recept na tieto úžasné koláče. Ďakujem veľmi pekne za váš komentár a tie lupienky z mandlí by tam boli naozaj super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia