Štrúdľa

Kvásková ťahaná štrúdľa podľa Veroniky (fotorecept)

Autor receptu: tallivera

Vynikajúca prudko návyková domáca kvásková ťahaná štrúdľa.

45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto spolu vymiesim v robote, pokým cesto nie je dostatočne pružné a netvorí celistvú hmotu.
  2. Cesto nechám v miske postáť 3 hodiny, 2 x ho medzitým preložím. Medzitým si scedím višne, nastrúham ošúpané jablká (šťavu z jabĺk treba vyžmýkať), do ktorých pridám škoricu a vanilkový cukor. Mletý mak a orechy premiešam v miske s práškovým cukrom.
  3. Cesto presuniem na jemne pomúčenú dosku a rozdelím na 2 časti. Pripravím si starý obrus alebo plachtu, naolejujem si ruky aj cesto a začnem ťahať. Cesto ťahám až kým nie je priesvitné. Cesto následne jemnúčko potriem lekvárom alebo džemom, nie veľmi nahrubo a začnem plniť. Na džemovú vrstvu nasypeme mak pomiešaný s praškovým cukrom a na to nahádžeme višne. Rolujeme pomocou obrusu. Druhé cesto opäť potrieme lekvárom, posypeme orechmi zmiešanými s práškovým cukrom a navrch roztrúsime postrúhané jablká zmiešané so škoricou a s vanilkovým cukrom.
  4. Zrolované cesto chytím z oboch koncov rukami, podberem cesto a svižným pohybom premiestnim na plech. Cesto by sa vôbec nemalo trhať, bude super pružné vďaka manitobe a octu. Štrúdle potrieme olejom, prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme ešte hodinku podkysnúť.
  5. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov 30 minút a dopekáme 15 minút na 190 stupňov. Hotové štrúdle by mali mať zlatohnedú farbu a vrch chrumkavý. Po vytiahnutí z rúry ich ešte bohato posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť