Kvasienke (buchtičky) makovie, orechovie, škoricovie, ... (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Recept je z relácie o slovenskom folklore pod názvom Nehaňte ľud môj.Je to špecialita zo Slovenského Komloša v Maďarsku a jeho obyvatelia sú vychýrení výbornými suchými klobásami.Dobré klobásy mám radšej,ale kde by som ich údila?Takže som vyskúšala kvasienke a z bezlepkovej múky Jizerka,preto nie sú tak pekne kysnuté.Ale recept a množstvá podávam tak,ako som videla na videu.

60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Gazdinka dala do misky vlažné mlieko,cukor,droždie, vajíčko a trocha soli rozmiešala a pridávala múky toľko,aby bolo dobrô cesto.Teda asi 8O dkg,ale každý má svoj vyskúšaný recept na parené buchty,tak urobte svoje obľúbené.Ja som robila z Jizerky a takto mi vykyslo...
  2. Vykysnuté cesto asi po 20 min. dala na dosku a rukami roztlačila tak,aby mohla vykrajovať ako pagáče...
  3. Moje cesto bolo nízke,robila som asi z 200 g. múky,tak po vykrojení som spodkom dlane trocha navýšila a dala do vymastenej remosky.Oni piekli v nízkej elektrickej panvici...
  4. Pretože sa mi nepáčili,lebo boli málo vykysnuté,zapla som remosku asi na 2 min. a nechala v nej dokysnúť.Potom som aj vrch potrela prepusteným maslom,naliala asi 1 dcl vody a piekla asi 15-20 min,kým začínaju voňať a spodok sa pripeká.Mne sa trocha pripiekol aj vrch,asi som mala skôr vypnúť?Ešte horúce sa majú obaliť v maku,alebo v čom chcete.Slané robia so syrom.
  5. Takto vyzerá pripečený spodok a v reze.Sú to v podstate buchty na pare,len pripečené na trocha iný spôsob.V nízkej elektrickej panvici vrch nemali vôbec pripečený a dali 2 dcl vody,remoska pečie ináč,čo už? Ale som vyskúšala , boli chutné a možná niekto vyskúša?