Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu fotorecept

helica - fotkahelica, 21. septembra 2013
Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept)
Foto: helica

Pretože teraz je tá správna sezóna na prípravu zeleninových dobrôt na zimu, ponúkam tento recept všetkým milovníkom zeleniny a zdravého jedla. Ide o viac Zobraziť celý popisPretože teraz je tá správna sezóna na prípravu zeleninových dobrôt na zimu, ponúkam tento recept všetkým milovníkom zeleniny a zdravého jedla. Ide o viac druhov zeleniny,vykvasenej v kameninovom súdku, bez pridania akejkoľvek chémie. Recept pochádza od môjho strýka - Bulhara, ktorý mal v Trnave obrovský kus pozemku, kde si dopestovával vlastnú zeleninu a takýmto spôsobom aj uchovával na zimu. Je skutočne vynikajúca a zdravá - veď vyskúšajte!

9O minút
príprava

Suroviny

2,5 kg cca
2 kg cca
2 ks stredne veľký
1 kg cca
1 kg cca
1 ks rozrobeny na mensie ruzicky
 podľa chuti
1-2 ks
5-6 l cca




Postup

  1. 1

    Všetku zeleninu dobre umyjeme, mrkvu nečistíme nožíkom, iba kefkou vydrhneme. Zeler pokrájame na osminky, vňať oddelíme, karfiol rozdelíme na menšie kúsky, uhorky poprepichujeme tenkou ihličkou. Papriku, rajčiny a mrkvu necháme celé. Ak sa nám podarí zohnať malinké kapustičky, necháme celé, väčšie rozkrojíme na pol až štvrtinky. Uvedené množstvo zeleniny je približne do 10 (12) litrového súdka.

    Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do umytého kameninového súdka uložíme na dno zelerovú vňať, postupne pridávame papriku, mrkvu, zeler, karfiol, rajčiny, feferóny a kapustu. Znova vrstvíme: zeler. vňať, paprika...

    Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvaríme vodu so soľou v pomere - 5dkg soli na 1l vody. Časť roztoku môžeme uvariť s nakladačom bez konzervačných prísad, ale bez octu! Zeleninu zalejeme ešte horúcim, nie však vriacim roztokom ( cca 50 -60 st.C.). Do žliabku nalejeme vodu a položíme vrchnák. Ďalej postupujeme ako pri kvasení kapusty. Sem-tam skontrolujeme, čo robí zelenina, dollievame vodu do žliabku a trpezlivo čakáme, pokiaľ sa nám zelenina pekne nevykvasí. Celý proces vykvasenia trvá asi 1 mesiac - záleží od teploty miestnosti, v ktorej sa uskladnila. Zelenina sa dá pripraviť aj v 3-5 litr. pohári na uhorky ( na vyskúšanie).

    Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerá zeleninka po mesiaci kvasenia. Chutná, voňavá, zdravá, no pre mňa moc štiplavá.

    Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

boise
Júúj to je krásny súdok plný dobrôt. Prisahám fakt si budúci rok jeden zaobstarám..alebo už tento? :) Zatiaľ len slintám a ukladám do KK.
fialka49
Boise, nečakaj do budúceho roku, urob, keď len na skúšku v menšom množstve - ale prisahám, fakt, budeš banovať, že si neurobila plný súdok. My robíme takúto kvasenú zeleninku už dobrých pár rokov na základe odporúčania Franta Kocourka (bavič, silák, herec, znalec brněnského hantecu). Vtedy povedal: "Nebuďte leňošní, dělejte a ve sklepě budete mít vitamínovou bombu". S tými vitamínmi, ale aj chuťou mal pravdu.
jozka2
Helica vdaka za recept,ja mam zasa polsky recept podobny,tam sa dava aj cervena repa a cesnak a za 4 dni je vykvasene,raz tu dam aj ja svoj recept.
marianne
hmm,,tak to to sa oplati mat ulozene,takuto nakladanu zeleninu milujem...v zime sa obrati na zlato
izabella929
toto robievala moja maminka a veruže to bolo veľmi dobré.-))) pracné, ale chutné.-)
denyany
poznám, je to ozaj dobrota. mne z celej tej zostavy chutí najviac karfiol.
1x dzoti
alex37
@helica , presne tento robieva aj môj manžel, aj ja sa pripájam k denyany najradšej mám karfiol :), nedáva však celer, len mrkvu, papriku, kapustu, rajčiny a karfiol. Potom v zime si pokrája celý tanier posype mletou červenou paprikou pokvapká olivovým olejom, k tomu bulharské niečo ako "hriatô" a dlhé zimné večery sú hneď krajšie. 5+
natt
Mňam mňam. My každoročne robíme len kvasenú kapustu, no tento rok sa chystám urobiť aj takúto dobrotu :) Mám otázočku, môže sa nakladať zelenina aj do veľkých pohárov? Ja len ked tam nieje ten "poklopček", s týmto vôbec nemám skúsenosti, lebo kapustu sme vždy dávali do súdkov. A tento rok sú už všetky súdky obsadené :) :)
boxik
Mal som priateľa pôvodom Bulhara , žiaľ už dávno nie je medzi nami , ku ktorému som chodieval na jeho veľkú záhradu pri Košiciach a oni mali priamo tam na záhrade veľký sud , v ktorom končila všetka zelenina nevhodná na trh , mechanicky poškodená , či neštandardných tvarov a podobne a končila v tom sude kde kvasila. Priznám sa bez mučenia lepšiu dobrotu som nejedol , preto chválim autorku tohoto receptu , že nám priblížila túto dobrotu.
afataga
nedavno som take jedla na navsteve a tajili recepis, tak som rada, ze ty nie si taka skupana :-), u nas ale zeler moc nefrci, nevadi, ak ho tam nedam a dam iba tu vnat? a tusim tam boli aj hroznove listy a feferonky
helica
Milí varecháči a varecháčky!
Som veľmi milo prekvapená, aký mal môj recept úspech. Vidíte sami, že kto to pozná, vie o čom je tajomstvo tejto zeleninky.
Snažím sa odpovedať na všetky otázky v jednej odpovedi, ktoré sa mi nevošli do komentára.
Môj Typ:
- paprika, zeler s vňaťou a mrkva sú základné suroviny, bez ktorej by zelenina nebola tým, čím je, hlavne zeler. vňať urobí tú neopakovateľnú arómu, ak vám zeler nechutí, jednoducho ho niekomu v poháriku s nálevom podarujte a bude vám nesmierne vďačný
- uhorky, rajčiny nemusia bezpodmienečne byť, ale ak ich mám, tak celkový výsledok len obohatia
- rajčiny vybrajte len také, čo už sú biele, nie jedovato zelené, z dôvodu obsahu solanínu, keď nemáme, radšej nedať žiadne!
- karfiol aj nám chutí spolu s mrkvou najlepšie, ale ak to s ním preženieme, celá zelenina získa jeho arómu, teda: všetkého, ale s mierou
-kapustičky sa snažím kúpiť čo najmenšie, cca veľkosti tenisovej loptičky - tie sú najchutnejšie
- feferónky sa dávajú pre pikantnú chuť, dáme p.p., kto má ako rád štiplavé, menej, či viac. Trochu to však pikantné musí byť - zvládnu aj odporcovia štiplavého
- hroznové listy nedávam, to na foto je zeler. vňať
- čo sa týka nálevu, zelenina si naberie do seba toľko soli, koľko jej treba, ostatok zostane v náleve, ktorý je mimochodom tiež veľmi chutný!
- samozrejme, že dá sa urobiť aj uhorkových pohároch, vtedy zeleninu úhľadne poukladáme, nech majú aj oči pôžitok. Doporučujem pohár obaliť nejakou tmavou fóliou
Strýko brával túto zeleninu pravidelne na " rinek" a vždy tam mal fronty, zákazníci čakali aj s konvičkou na tú dobrú vodu.
Recept sme si čiastočne pamätali a skladali ako puzle dohromady. Konečnú verziu nám pomohli zrealizovať strýkovi susedia, tiež Bulhari, ktorí ma tiež žiadali, aby som recept nerozširovala. Bolo to akési ich rodinné dedičstvo a tajomstvo výroby súčasne. Pretože už nie sú bohužiaľ medzi nami, tak po rokoch, ruším toto ich želanie a verím, že sa na nás z hora pozerajú a určite majú radosť, že ich dedičstvo sa zachováva pre budúce generácie.
Ulica, na ktorej kedysi všetci pospolitne žili, dnes nesie názov "Bulharská ulica".
Myslím, že som na nič nezabudla, ak áno, dajte mi vedieť, rada zodpoviem. No a najviac ma poteší, ak sa mi pochválite vašim výsledkom, skúste aspoň do toho pohára, určite nebudete banovať!
afataga
tak ja skusim do pohara, mam ten pohar niecim prikryt?
zdenka1009
@helica veľmi sympatický rcp, súdok mám ako ty, ale tam ide kapusta, aj dvierka na kuch.linke máme rovnaké... tak idem pozháňať aspoň dva sklenené poháre a dokým na trhu je ešte ako taká zelenina vyskúšam... a ešte prosím foto,keď budete prvý krát koštovať :-)
helica
@afataga normálne pohár zatvor PVC víčkom, iba doň urob zopár dierok hrubšou ihlou, aby mohol unikaťvzduch vznikajúci pri kvasení ( tak ako pri kvasení uhoriek). @zdenka1009 - foto vložím , ja som aj teraz chcela dať do pohára, ale mi nezvýšila zelenina, lebo sme zvolili väčší súdok. No do Vianoc aj tak bude fuč!
afataga
dakujem, kvasene uhorky nemam rada, ale toto mi chutilo
pusta
za mlada som robila vo veľkom s mojim najlepším priateľom u jeho otca v záhrade vo veľkom. na vianoce sme si rozdelili vykvasenú zeleninu v 5 litrových fľašiach a bola to úžasná pochúťka, na ktorú sme sa všetci veľmi tešili.
@helica vdaka za pripomenutie a vynikajúci recept + zaslúžených 5*****
farbuska
Veľmi atraktívny recept. Vďaka. Skúsim to zajtra všetko nakúpiť a naložiť.
mimit
Recept vyzera uzasne, a aj ked nemam sudok, snad sa podari este tento rok vyskusat. ..a mimochodom ta Bulharska ulica je kusok od miesta, kde som zila takmer cely svoj doterajsi zivot...takze o to viac ma to taha skusit tento receptik. Dakujem *****
zitar
Počula som o tomto už dávno, dokonca pred rokmi rokúcimi mi kolegyňa asi aj dala nejaký recept, ktorý som doposiaľ ale nevyskúšala. Každú jeseň som sa len chystala, chystala a nikdy z toho nič nebolo. V tom recepte bola zelenina všetkého možného druhu a asi to ma trochu odrádzalo. Ale tento - recept - sa mi zdá to pravé orechové..... Jááj, už viem, čo ma miatlo, že či tam nemusí byť zimná kapusta?
julica
No teda, veľmi, veľmi pekne ďakujem za tip so zelerom, robila som takúto zeleninu minulý rok, ale prehnala som to s paprikou, tuším aj cibuľu som dala, bolo to skvelé, ale tá univerzálna chuť mi trošku prekážala. Bolo to kyslé ako fras, asi zelenina kvasila pridlho... K receptu len toľko - zajtra mierim na trh! :)
helica
Dievčence, ďakujem a nebojte sa, len do toho!@zitar , neviem, či zimná kapusta, ale hľadaj také tie maličké, tie sú naj! @julica , cibuľu nedávaj, nepatrí tam rozhodne ani petržlen, kaleráb, ani púro. Dodatočne som si spomenula, že strýko do zeleniny dával aj malinké tekvičky- neolúpané, vždy chcem vyskúšať cukinky, ale zabudnem.
P.S. najviac ma potešil veľmi milý komentár od našej veľmajsterky @pusty , ktorá má obdivuhodné receptíky a na ktorú nikdy nebudem mať! Vďaka
pusta
Milá@helica , však ma už len nezahanbuj...až som chytila rumenec. ved som si len spomenula. veľmajster si tu predsa ty, a nie ja :-)))))
ale dakujem.
helica
@ pusta, to Tvoje "Bakoňské bravčové ma dostalo. Ešte by si niekedy mohla pridať rp na " Rigo-Jancsi"- čo tak niekedy pred Vianocami?
pusta
@helica , bakoňské bravčové mäsko je super, bolo aj v piatkovej prílohe Pravdy - Varecha.sk. to ma veľmi teší, že ťa ten receptík dostal :P
Rigó Jancsi je náročný, ale úžasný zákusok a svetoznámy.
nádherný recept na Rigó Jancsi tu má naša milá @izabellka929 , vrelo ti ho odporúčam :-)))))
medovnicek
zatiaľ som nakladala len uhorky do súdka - tie robím s úspechom každý rok, tvoj recept si odkladám a na budúci rok určite vyskúšam
farbuska
Ďakujem za recept, už ho šírim ďalej. Všetko nám chutilo, napodiv, okrem karfiolu bodoval vysoko aj zeler. Normálne som si zamilovala kvasený zeler. Kapusta je tiež super, má úplne inú chuť ako klasická krájaná sudová kapusta.
kukulienka71
takže toho roku kupujem ďalší súdok,jeden je na kapustu,druhý bude plný tejto delikatesy! už sa teším a ďakujem pekne za tajný recept:-)
helica
@kukulienka71 , nevieš si predstaviť, akú si mi urobila radosť, že ideš kupovať súdok. Takže si určite vyskúšala a zelenina na tento spôsob chutila. Aj som koncom roka čakala nejaké odozvy od Varecháčov, ale nič. Myslela som si, že sa zelenina nevydarila alebo nechutila. No vidíš, dievča moje zlaté, hneď si mi vylepšila náladu. Prajem veľa zdaru pri varení a nakladaní vitamínov.
kukulienka71
@helica milá,ja som ešte neskúšala,iba mám veľkú dôveru v tento recept,takže idem naostro,do súdka na jeseň...a určite sa ozvem:-)
kopa
Čiže zalieva sa prevarenou vodou so soľou, alebo nakladačom? Potrebujem to vedieť presne, pretože jeden taký súdok so zeleninou sa mi už skazil.
helica
ahoj @kopa , ja zalievam zeleninu prevarenou vodou so soľou - 5 dkg soli na 1 l vody, ale robila som v minulosti aj nakladačom, ale bez octu. Chýbajúci ocot nahraď vodou ( 0,5 l / 1 nakladač). Roztok by mal mať cca 50-60 st.C. Som prekvapená, že sa Ti zelenina skazila, zatiaľ sa mi to ešte nestalo. Uvažujem nad možnými príčinami. Skús si urobiť na skúšku do uhorkového pohára, príp. do smaltovaného hrnca
- zelenina musí byť ponorená - treba p.p. zaťažiť
-zelenina sa má nakladať až v druhej polovici septembra, podobne ako kapusta, inak má samozrejme krátku trvácnosť a potom ju skladovať v chladnej tmavej miestnosti a taktiež nie bez obmedzenia. Odporúčam skonzumovať, tak asi do konca februára.
Ešte mi prosím napíš, čo konkrétne sa s ňou stalo, biely povlak nie je na závadu, iba ho treba pri otvorení súdka odobrať. Držím palce a zdravím helica.
kopa
Zelenina mi veľmi zmäkla, nebola taká chrumkavá.
kopa
Ja som dávala cibuľu aj cesnak a dokladala som zeleninu podľa toho ako dozrievala. Taký som mala recept.
helica
Cesnak tomu ublížiť nemohol, ale to malé množstvo na skúšku skús urobiť podľa môjho receptu, iné verzie nakladania nepoznám, takže sa nemôžem k Tvojmu receptu ani vyjadriť. Cesnak aj cibuľa sú dosť aromatické a prerazia typickú chuť mliečneho kvasenia. Veď vyskúšaj to malé množstvo, ako som Ti odporúčala a uvidíš. Odvážnemu šťastie praje! Držím palce.
A ešte: mäknúť zvyknú červené papriky i rajčiny, preto ich ani ja nedávam.
boise
Uz mam sudok kupeny :) musim cakat teraz do tej polovice septembra alebo mozem zalozit aj skor? Obavam sa, ze potom uz nezozeniem nakladacky :-/
marianne
Jeezinkove husle,vsak pozeram,ze sa to da aj vo flasi urobit... hlava mapa,zajtra idem na to....a ten vrchnak musi byt nejako poprepichovany?...
helica
@boise , odporúčam urobiť teraz do veľkého uhorkového pohára na skúšku a po 15 septembri naostro do súdka. Teraz je ešte teplo a kvasenie prebieha rýchlejšie, museli by ste rýchlo skonzumovať. Jesenná zelenina vydrží celú zimu, nám sa to však ešte nepodarilo, lebo do nového roka je nenávratne preč. Uhorky nie sú také dôležité, ja dávam tiež iba vtedy, ak sa mi ich podarí zohnať
@marianne , PVC viečko tenšou ihlou na ražniči pár krát prepichnem, aby mal kade unikať vzduch. Nechaj asi 2 dni doma na linke a potom prelož do komory, aby príliš rýchlo nekvasila.
Inak som videla perfektné poháre na uhorky v Tesku vo viacerých veľkostiach : 5 l ,7,5 l, 10 l. Ihneď som si pomyslela, že na moju zeleninu ako stvorené.
Držím obom palce a dajte mi vedieť výsledok.
boise
@helica prosim este o jednu radu - mozem pouzit aj obycajnu papriku? Lebo tu almu neviem zohnat :(
helica
Almu odporúčam z toho dôvodu, že je pevná a mäsitá a zostáva celistvá. Papriky s tenšou dužinou mäknú a nie sú potom dobré. Vybehni na niektorý trh a určite tam kúpiš Almu, vyberaj len peknú žltú, červené tiež kvasením mäknú.
helica
@boise , úplne perfektné ( ja som najskôr rozmýšľala, že ako sa tam nabral môj súdok)? a potom pochopila. Len ju dobre dolej doplna, aby bola celkom ponorená. Verím, že bude taká výborná, ako výborne vyzerá! Prajem pekný večer.
boise
@helica tak dnes sme sa do sudka pustili, zeleninka je krasne chrumkava a paradna. Zjeme to urcite velmi rychlo a coskoro budem zakladat znovu. Dakujem za tento skvely recept, bude u mna prezivat pre dalsie generacie, lebo aj detom chuti :) este raz VELKA VDAKA!
helica
zdravím Ťa @kukulienka , vyzerá tak nádherne, že sa v žiadnom prípade nemôže pokaziť! Držím veľké palce a daj mi prosím vedieť výsledný efekt.
kukulienka71
nepokazila, je to výborný návod, ďakujem pekne, @helica :-) najviac nám chutia uhorky, kapusta, karfiol a zeler, spočiatku sa mi to zdalo slané ale ďalšie sústa už nie, aj cukinky ostali chrumkavé, veľmi sa teším. Mali sme aj dnes k pečenej krkovičke a zemiakovej kaši so smotanou.

helica
ahoj @kukulienka , teším sa rovnako ako ty. My už tiež veselo zeleninu konzumujeme, u nás zase ide najviac na odbyt mrkva. Máme ju tento rok tak akurát pikantnú, dá sa jesť úplne samostatne, a čo je potešiteľné, chutí aj deťom. Inak na foto vyzerá úplne úžasne.
helica
Tak, ako píšem v popise receptu, t.j. 5 dkg na 1 liter vody.
gabriele
recept je vyborny...podobne nakladam zeleninu aj ja-podla stareho gruzinskeho receptu...aby nabehlo mliecne kvasenie staci na liter vody pridat 16g soli...ja davam 18 g...50 g je zbytocne vela...zvlast pre ludi s kardiovaskularnymi problemami...ale kazdy ma ine chute :)
mrkvicka
Poraďte aj vam sa vytvoril taky biely povlak navrch. Robila som na skúšku v 5l fľaši. Dakujem
helica
@Mrkvicka , povlak sa môže vytvoriť, podobne ako sa niekedy tvorí na kv. uhorkách, alebo kapuste. Opatrne ho zober a p.p. dolej vlažnou slanou vodou.
My robíme v súdku, povlak sa zvykne vytvoriť až neskôr, keď je súdok poloprázdny. Treba ho iba odstrániť. Keď je inak zelenina vykvasená a je dobrá chrumkavá, nemal by to byť problém.
gabriele
biely povlak by sa na spravne mliecne vykvasenej zelenine vytvorit nemal...je to znamka toho, ze mliecne kvasenie neprebehlo dominantne a dostali sa tam aj niektore neziaduce elementy...je to sice este jedle...ale velmi to ubera na celkovej nutricnej hodnote produktu...
helica
@Gabriele , máš pravdu. Ani nám sa povlak nevytvára, len ako som spomenula, že až po čase. Možno je to aj kontamináciou, ktorá prebehne pri častej manipulácii so zeleninou. V úvode receptu píšem, že zeleninu treba dobre poumývať, hlavne celer, kde by sa event. mohi nájsť stopy zeminy.
Mne sa to vlani stalo pri rýchlokvasených uhorkách, takže som musela celý 5 l pohár vyhodiť.
Ak máš nejaký dobrý typ, ako zabrániť tzv. zlému kvaseniu, daj mi prosím návod, človek sa predsa učí celý život. Ďakujem .
gabriele
niekedy sa stane aj pri najpreciznejsej praci, ze sa vytvori povlak...lebo spravne mliecne kvasenie ovplyvnuje vela faktorov...ak pri dobre vykvasenej zelenine sa casom urobi povlak, je to kontaminaciou...ako si napisala...zelenina by sa mala vyberat nejakymi kliestikmi alebo naberackou na tento ucel urcenymi...a mala by sa vyberat co najrychlejsie...aby kyslicnik uhlicity vytvoreny nad kapustou co najmenej unikol zo sudka...on tvori totiz prirodzenu ochranu pred pristupom kyslika ku kapuste...ked zeleniny v sude ubuda, zvacsuje sa nad nou vzduchovy priestor...kyslicnik uhlicity sa uz tak netvori ako v zaciatkoch kvasenia...takze zvyseny obsah kyslika moze nastartovat niektore druhy neziaducich kvasiniek alebo plesni
-inac...mliecne kvasenie prebieha bez pristupu vzduchu a nalev resp. stava musi obsahovat urcite mnozstvo soli....ale to ty vies :)

helica
ahoj @Gabriele , ďakujem za odpoveď. Do súdka samozrejme dávame vodu do žliabka, horšie je to s uhorkami. Ja pohár normálne zavíčkujem PVC víčkom, do ktorého mám urobených niekoľko vpichov, aby mal kadiaľ unikať vzduch. Pamätám si, žo moja mamina pohár iba prikryla tanierikom a bolo dobre. Mám taký dojem, že niekedy môže byť chyba aj v samotných uhorkách a preto sa mi pokazili. Zeleninu robíme aj tento rok, už tradične, my však začíname vždy až po 15 septemri. Dúfam, že sa ako vždy vydarí. Chcela som Ti odpísať na email, ale nemáš uvedenú adresu.
Pekný deň, Helica.
mario34
@Helica (31.8.2016 14:36)

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať koľko feferoniek dávate do tejto dávky.
Ináč, idem tento recept vyskúšať prvý krát a to naostro. Najviac sa mi páči zo všetkých čo sú v ponuke na internete. Prajem pekný deň a veľa vydarených receptov.
helica
@Mario34 (20.9.2016 11:49)

ahoj Mario, feferoniek dávame vyslovene podľa toho, ako chceme mať zeleninu štiplavú. Ak je štiplavá paprika Alma, netreba už feferónky pridávať. Kto ako znesie. My sme vlani dávali almy pol na pol sladké a štiplavé a bolo to akurát. Ak nemáte moc radi štiplavé, daj almu iba sladkú a feferónky rovnomerne povkadaj do súdka si tak 10-20kusov.
Držím palce, aby sa dobre vydarila! My ideme robiť túto sobotu.
Daj prosím vedieť ako sa podarila.
mario34
Ahoj Helica. Dá sa táto vykvasená zelenina aj sterilizovať? Už som zeleninu naložil do súdka a netrpezlivo čakám na výsledok.
Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
helica
Sterilizovať sme ešte neskúšali. Ak je dobre uložená v chlade a bez prístupu vzduchu, v pohode vydrží 3-4 mesiace. Kvasené uhorky som sterilizovala, ale len toľko, aby chytili víčka a boli OK. Vyskúšaj nejaké dva, tri poháre na skúšku a uvidíš. Len ten súdok moc neotváraj, aby zbytočne neunikal kysličník uhličitý, tak ako píše @Gabriele vyššie.
mario34
@Helica (24.9.2016 17:15)

Ahoj. Tak teda skúsim zasterilizovať pár pohárov. Kvasenú kapustu zo suda sterilizujem pravidelne a je ok. Myslím, že to asi nebude problém zasterilizovať aj kvasenú zeleninu. Výsledok ti dám vedieť. ešte otázka: nemohla by sem ísť aj cibuľa? Prajem pekný deň.
helica
ja by som s cibuľou určite neexperimentovala.
helica
@Kimlo , držím palce, určite sa podarí. Tá naša už veselo odfukuje.
mario34
Ahoj Helica. Dnes bol ten deň "D"! Zeleninku som otvoril a ochutnal. Úžasná chuť!!! Nebíčko v papuľke. Ďakujem za výborný recept. Odporučím aj mojím známym. Dúfam ze ešte niekedy pridáte nejaký tradičný a overený recept.
frcinka
Úžasný recept, který se chystám vyzkoušet a potom dám vědět, jak se povedl.
Já dělám okurky kvašáky do sklenice 0,7 lt, větší rozkrojím, na dno dám kopr, nebo česnek, co mám
při ruce, naplním sklenici a zaleju teplým slaným roztokem /4 dkg soli na 1 lt vody svařit a nechat vychladnout/
Zaleju uplně po vrch sklenice, položím víčko a zavařovací hlavou přidělám. Dělávám několik sklenic, které
dám na plech a v teple nechám pár dní kvasit. Víčkem vytéká slaná voda při kvašení na plech.
Po pár dnech, když už kvašení pomalu ustupuje, láhve umeju zvenčí a zanesu do sklepa. Víčka vůbec
nepropichuji a kvašáky vydrží až do vánoc a jsou výborné. Stejně chci zkusit i zeleninu podle
tohoto receptu, zavíčkovat a nechat.
frcinka
tak jsem nakonec zkusila udělat přesně recept varechy do 4 sklenic o objemu 0,7 l se šroubovacím víčkem, ve kterém jsem udělala malinké dírky a jednu skleničku jsem udělala stejným způsobem jak dělám kvašené
okurky, tj.nalít slaný nálev až úplně k vrchu a zavíčkovat.
Nevím proč, ale všechny 4 sklenice s malinkými otvory měly nahoře plíseň. Sklenici bez otvorů jsem ještě
nechutnala, ale plíseň není, tak uvidím, jak bude chutnat.
Proč ale sklenice s otvory zplesnivěly,když jsem postupovala přesně podle receptu zatím nevím,
neporadí někdo kde se stala chyba ?
helica
@Frcinka , ja som dávala recept na nakladanie zeleniny do súdka a nie do malých 7 dcl pohárov. Doporučujem na skúšku naložiť do veľkého pohára 3,5 -5 l. Nemám skúsenosti s Tvojim spôsobom nakladania, takže sa nemôžem vyjadriť, kde sa stala chyba. Pravdepodobne nebola dobre umytá zelenina, alebo boli pevne uzatvorené. Vzduch musí z pohára, alebo súdka unikať. Pokiaľ sa Ti spravil len biely povlak na povrchu, nemala by to byť pleseň, skús odstrániť a uvidíš. Zelenina nemá byť pokrájaná, tak si neviem predstaviť, ako sa Ti podarilo do takých malých pohárov dostať taký objem. Pozri na vlžené foto môjho receptu v pohári.
frcinka
Děkuji za odpověď,
já jsem udělala do šroubovacího vršku malinké čtyři dírky, takže vzduch odcházel, zeleninu jsem dala
na kusy, kus mrkve, celeru,... Plíseň se utvořila na povrchu, byla to plíseň, ne bílý povlak. Jak zkusím
otevřít tu jednu sklenici, u které jsem víčko uzavřela zavařovací hlavou a zde žádnou plíseň nevidím.
Jak ochutnám, dám vědět, jaká je. Okurky tímto způsobem /zadělaná víčka zavařovací hlavou/ jsou
vynikající. Tak snad i ta jedna sklenice zeleniny bude dobrá. Zkrátka pokusy a omyly, z chyb se člověk musí
poučit, ale zatím jen tápu, protože kvašené zelí s mrkví dávám do 2 litrového soudku a je výborné
asi za týden, po přendání do sklenic 0,7 l a uležení super.
díky, zdraví Frcinka
dzoti
Milá Helica.Tvoj recept je tu síce už 5 rokov ale ja som ho objavila až teraz.Až teraz ma život sem nasmeroval.Momentálne sa často s tým stretávam,že kvasené produkty.Aj byliny,zelenina.Naposledy som si kúpila knihu od Bolotova - ruského vedca,ktorý na všetky choroby doporučoval kvasené.Kniha sa volá Zdravý človek v nezdravom svete.A tá ma vlastne priviedla k prezeraniu takýchto receptov.Až som natrafila na Tvoj recept,asi fantastický,lebo už teraz slintám.Mám otázku.Ak urobím takýto veľký súdok,tak celé to množstvo nechám v ňom a iba si vždy naberiem.alebo môžem preložiť vykvasenú zeleninu do pohárov a nejakým/zaujímalo by ma akým / spôsobom uskladniť.Alebo robiť do pohárov v menšom množstve??Ako zvykneš robiť Ty?Ďakujem za odpoveď,ak tu ešte nakukneš
helica
Ahoj@Dzoti. V prvom rade doporučujem robiť zeleninu až v septembri, to ako keby si kvasila teraz mladú kapustu. Jestvujú aj menšie súdky, 5, aj 12 litrové. Poprípade môžeš dať aj do 5 l pohára na uhorky. Podrobne všetko rozpisujem v postupe a v diskusii. My zeleninu zo súdka vyberáme postupne (tak ako kapustu), no zvykneme ju tak do nového roku skonzumovať. Do pohárov prekladám na darovanie, dobre vydrží, ale treba ju držať v chladničke. Aj pôvodný naplnený súdok treba skladovať niekde v chlade. Sem-tam sa stane aj nám ostrieľaným, že niektorá paprika zmäkne, podľa konzistencie sa dá buď zjesť, alebo ju jednoducho vyhodím. Ak by sa Ti zdalo do jesene dlho čakať, sprav si iba do pohára, ale paprika musí byť naša slovenská a mäsitá, inak zmäkne a zostanele iba šupka. Daj mi prosím potom vedieť, ako to dopadlo. Zdraví a drží palce @helica
dzoti
@Helica (3.6.2018 18:34)
Milá Helica.
Ďakujem za rýchlu odpoveď.Hneď zajtra nakúpim zeleninu a určite dám vedieť ako to dopadlo.
biku
Zeleninu som nakúpila podľa receptu a je jej veľmi veľa. Neviem čoho mám dať menej. Malú mrkvu som nezohnala, väčšiu som musela polit. Uhorky nakladačky sú tiež vacsie. Kapustu som nakrájala na mensie kusky. Budem musieť ešte 5 litrový pohár zohnať a naplniť.
Alebo treba tu zeleninu tlačiť alebo nejako špeciálne ukladať?
pino762
@helica (22.9.2013 13:19)

Dobry deň.
Chcem sa spýtať, môžem pridať aj cibuľku (orešec) k zelenine?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia