Kvasená kapusta
Kvasená kapusta v súdku - jednoduchá a najlepšia
Autor receptu: mariamka
Je práve ten pravý čas na nakladanie kapusty.* Viem, nič nové pod slnkom, ani by som sa neodvážila dať niečo neoverené. Už
asi šiesty rok si nakladáme vlastnú po neblahých skúsenostiach s kúpenou. 3 suroviny, nič viac, tak poďme na to :-) Rozpis je na
17-litrový súdok.
Postup
- Najlepšie je kúpiť už najemno narezanú kapustu, dnes to už nie je problém. Kameninový súdok na kapustu dobre umyjeme vriacou vodou a vypláchneme octom, tak isto aj vrchnák a kamene.
Nádobu, v ktorej budeme kapustu miešať, tiež vypláchneme vriacou vodou a octom.
- Kapustu v nádobe zmiešame so soľou a s rascou a necháme postáť 1-2 hodiny, alebo cez noc.
- Na dno súdka naukladáme celé kapustné listy. Kapustu naberáme z nádoby, poriadne v rukách vyžmýkame zvlášť do nádoby a vtláčame do súdka. Dobre päsťou udlávime každú vrstvu. Medzi vrstvy vkladáme prekrojené jablká. Čím je kapusta viac natlačená, tým dlhšie vydrží. Vodu, ktorá sa tvorí v súdku, vyberáme pohárom do nádoby. Ak dobre žmýkame, tak žiadna voda sa netvorí.
Navrch dáme poslednú vrstvu kapusty, vodu už nezbierame, zakryjeme listami kapusty a zaťažíme kameňmi.
Vyžmýkanú vodu dolejeme, aby boli kamene zaliate. Kapusta musí byť pustenou šťavou zaliata.
Založíme vrchnák a do žliabku nalejeme vodu tzv. vodný uzáver.
- Zvyšnú kapustovú vodu odložíme do chladu a podľa potreby ňou dolievame odobratú kapustu po vykvasení.
- Súdok umiestnime do miestnosti s teplotou 18-20 °C, kde vykvasí asi za mesiac, ale konzumovať sa môže už po 3 týždňoch.
Pod súdok je dobre podložiť plech alebo vhodnú nádobu, lebo kapusta pri kvasení buble a preteká cez vrchnák von.
Vodu v žliabku denne dolievame – nesmie vyschnúť!
Po odobratí kapusty vždy umyjeme kamene a doplníme tekutinu odloženou kapustovou vodou tak, aby kamene boli ponorené.
Keď sa nám minie kapustová voda, vhodná je slaná voda alebo minerálka Budiš. Výborná je aj bio kapustová šťava.
- Už po 3 týždňoch a celý čas je kapusta vynikajúca, príjemne slaná a chrumkavá. Prvé jedlo bude samozrejme segedín :-) Vyskúšajte, na zdravie a dobrú chuť!