Kvasená kapusta

Kvasená kapusta v súdku - jednoduchá a najlepšia

Autor receptu: mariamka

Je práve ten pravý čas na nakladanie kapusty.* Viem, nič nové pod slnkom, ani by som sa neodvážila dať niečo neoverené. Už asi šiesty rok si nakladáme vlastnú po neblahých skúsenostiach s kúpenou. 3 suroviny, nič viac, tak poďme na to :-) Rozpis je na 17-litrový súdok.

Suroviny

Postup

  1. Najlepšie je kúpiť už najemno narezanú kapustu, dnes to už nie je problém. Kameninový súdok na kapustu dobre umyjeme vriacou vodou a vypláchneme octom, tak isto aj vrchnák a kamene. Nádobu, v ktorej budeme kapustu miešať, tiež vypláchneme vriacou vodou a octom.
  2. Kapustu v nádobe zmiešame so soľou a s rascou a necháme postáť 1-2 hodiny, alebo cez noc.
  3. Na dno súdka naukladáme celé kapustné listy. Kapustu naberáme z nádoby, poriadne v rukách vyžmýkame zvlášť do nádoby a vtláčame do súdka. Dobre päsťou udlávime každú vrstvu. Medzi vrstvy vkladáme prekrojené jablká. Čím je kapusta viac natlačená, tým dlhšie vydrží. Vodu, ktorá sa tvorí v súdku, vyberáme pohárom do nádoby. Ak dobre žmýkame, tak žiadna voda sa netvorí. Navrch dáme poslednú vrstvu kapusty, vodu už nezbierame, zakryjeme listami kapusty a zaťažíme kameňmi. Vyžmýkanú vodu dolejeme, aby boli kamene zaliate. Kapusta musí byť pustenou šťavou zaliata. Založíme vrchnák a do žliabku nalejeme vodu tzv. vodný uzáver.
  4. Zvyšnú kapustovú vodu odložíme do chladu a podľa potreby ňou dolievame odobratú kapustu po vykvasení.
  5. Súdok umiestnime do miestnosti s teplotou 18-20 °C, kde vykvasí asi za mesiac, ale konzumovať sa môže už po 3 týždňoch. Pod súdok je dobre podložiť plech alebo vhodnú nádobu, lebo kapusta pri kvasení buble a preteká cez vrchnák von. Vodu v žliabku denne dolievame – nesmie vyschnúť! Po odobratí kapusty vždy umyjeme kamene a doplníme tekutinu odloženou kapustovou vodou tak, aby kamene boli ponorené. Keď sa nám minie kapustová voda, vhodná je slaná voda alebo minerálka Budiš. Výborná je aj bio kapustová šťava.
  6. Už po 3 týždňoch a celý čas je kapusta vynikajúca, príjemne slaná a chrumkavá. Prvé jedlo bude samozrejme segedín :-) Vyskúšajte, na zdravie a dobrú chuť!