Kusa Mahši Ala Bahadosa - Plnené cukety v paradajkovej omáčke

Autor receptu: pusta

Recept som našla na nete. Mám rada arabskú kuchyňu a vyskúšala som ho.Toto jedlo je veľmi populárne v Sýrii a v Libanone. Mladé cukety sa plnia mletým jahňacím mäsom, prípadne hovädzím mäsom zmiešaným s ryžou, ktoré je ochutené korením bharat, zloženého z muškátového orieška, klinčekov, čierneho korenia, bieleho korenia, rímskeho kmínu, škorice a kari korenia. Naplnené cukety sa varia v paradajkovej omáčke. Nám chutilo, odporúčam vyskúšať.

5 - 6
porcií
14 hodín minút
príprava
60 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Ryžu namočíme cez noc. Nevaríme! V deň prípravy scedíme a necháme odkvapkať. V mise zmiešame ryžu s mletým jahňacím alebo hovädzím mäsom, olejom a osolíme. Pridáme korenie bharat, dobre premiešame a plnku odložíme odpočívať do chladničky. Ja si vyrábam korenie bharat sama tak, že uvedené koreniny nasypem do mažiara, roztlčiem na jemno a dám do vzduchotesnej nádobky so šraubovacím uzáverom a skladujwn na tmavom chladnom mieste. Korenie bharat možno zakúpiť už hotové v arabských obchodoch,v špecializovaných obchodoch s koreninami alebo e-shopoch.
  2. Paradajky narežeme do kríža, ponoríme na krátko do vriacej vody, ošúpeme, rozmixujeme, scedíme a takto pripravenú paradajkovú šťavu necháme úplne vychladnúť.
  3. Cukety na oboch koncoch skrojíme, teda odkrojíme stopku, aj tvrdú plôšku na druhom konci, ostrou lyžičkou opatrne vydlabeme vnútornú dužinu, ale koniec ponecháme vcelku a neporušíme jej plášť, kôrku na povrchu ponechávame. Vydlabané cukety namočíme do osolenej studenej vody, aby nezhnedli. /Z vydlabanej dužiny som spravila cuketové placky./
  4. Vyberieme z vody,necháme odkvapkať, osušíme ich a naplníme mäsovou plnkou tak, aby sme do nich mohli vopchať posledné dva články malíčka. Nesmieme ich preplniť, lebo ryža varením zväčší značne svoj objem. Naplnené cukety poukladáme do hrnca, zalejeme pripravenou paradajkovou šťavou a pomalým varom varíme asi 1 hodinu. Zostalo mi troška plnky, tak som z nej spravila guľku, ktorú som tiež uvarila. Paradajková omáčka má vynikajúcu chuť použitých korenín, najviac a príjemne ma prekvapila chuť škorice na slano a harmonia chuti korenín tak v mäsovej plnke, ako aj v paradajkovej omáčke.
  5. Hotové cukety uložíme na tanier, paradajkovú omáčku podávame zvlášť a každý si naberie sám, koľko mu chutí. Ako prílohu som podávala arabský chlieb Pita . recept mám tu. Varila som len 4 porcie, ale rozpis je na celú dávku. A toto je moja porcia. Dobrú chuť!