Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept pochádza z francúzskej kuchyne.Kuriatka sú mimoriadne chutné korenisté huby, sú vysoko cenené na celom svete, práve začala ich sezona. Mala som čerstvé kuriatka, pripravila som ich v smotanovej omáčke s estragónom a dochutila citrónovou šťavou. Mali sme delikatessu na večeru na iný spôsob.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 80 -90 °C

Postup

  1. Šalotku som pokrájala na jemno.
  2. Kuriatka som dobre umyla pod prúdom studenej vody, zbavila som ich nečistôt, nechala som ich dobre odkvapkať z vody na cedníku.
  3. Pripravila som citrónovú šťavu.
  4. Na panvici som nechala som rozohriala maslo s olivovým olejom...
  5. ...orestovala som na ňom šalotku do sklovita,...
  6. ...pridala som kuriatka, restovala som ich na šalotke, kým sa neodparila tekutina, ktorú pustili.
  7. Priliala som horúci domáci vývar a dusila som kuriatka, kým úplne nezmäkli - asi 20 minút,...
  8. ...jemne som ich okorenila čerstvo mletým čiernym korením a jemne osolila.
  9. Priliala som sladkú smotanu,...
  10. ... a pridala som sušený estragón,...
  11. ...rozmiešala som ho v omáčke, nechala som len krátko prevrieť...
  12. ...vypla som plameň a dochutila som hotovú omáčku citrónovou šťavou.
  13. Podávala som s dusenou ryžou a celé som ešte posypala hojne petržlenovou vňaťou. Omáčka je jemná po masle a sladkej smotane, príjemnej slano- kyslej chuti, zvýraznená estragonom, osviežujúca po citrónovej šťave, má chuť kuriatok a neprebije ich korenistú chuť, rovnako šalotka je jemná , nie ostrá ako cibuľa, výborne sa hodí ku kuriatkam a lahodnej smotanovej omáčke.
  14. záber z blízka. Je to veľmi jemné, chutné jedlo delikátnej chuti použitých surovín, navyše rýchlo hotové a jednoduché čo do prípravy.
  15. Šalotka je druh cibule, ktorá je oveľa jemnejšia ako naša cibuľa. Tiež sa nazýva Cesnak askalónsky, pochádza z malej a strednej Ázie, kde bola najviac pestovaná ako Cibuľa askalónska, poblíž starovekého mesta Askalón v Palestíne, odtiaľ bola dovezená do Európy križiakmi. Nepôsobí tráviace ťažkosti ako bežná cibuľa, práve pre svoju jemnú chuť je hojne používaná najmä vo francúzskej kuchyni, ale aj v ruskej a americkej kuchynije vhodná do šalátov, polievok a jemných omáčok.