Kuriatka na šalotke v smotanovej omáčke s estragónom a s citrónovou šťavou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Recept pochádza z francúzskej kuchyne.Kuriatka sú mimoriadne chutné korenisté huby, sú
vysoko cenené na celom svete, práve začala ich sezona. Mala som čerstvé kuriatka,
pripravila som ich v smotanovej omáčke s estragónom a dochutila citrónovou šťavou. Mali
sme delikatessu na večeru na iný spôsob.
2 porcie |
10 minút príprava |
20 minút na 80 -90 °C |
Postup
- Šalotku som pokrájala na jemno.
- Kuriatka som dobre umyla pod prúdom studenej vody, zbavila som ich nečistôt, nechala som ich dobre odkvapkať z vody na cedníku.
- Pripravila som citrónovú šťavu.
- Na panvici som nechala som rozohriala maslo s olivovým olejom...
- ...orestovala som na ňom šalotku do sklovita,...
- ...pridala som kuriatka, restovala som ich na šalotke, kým sa neodparila tekutina, ktorú pustili.
- Priliala som horúci domáci vývar a dusila som kuriatka, kým úplne nezmäkli - asi 20 minút,...
- ...jemne som ich okorenila čerstvo mletým čiernym korením a jemne osolila.
- Priliala som sladkú smotanu,...
- ... a pridala som sušený estragón,...
- ...rozmiešala som ho v omáčke, nechala som len krátko prevrieť...
- ...vypla som plameň a dochutila som hotovú omáčku citrónovou šťavou.
- Podávala som s dusenou ryžou a celé som ešte posypala hojne petržlenovou vňaťou. Omáčka je jemná po masle a sladkej smotane, príjemnej slano- kyslej chuti, zvýraznená estragonom, osviežujúca po citrónovej šťave, má chuť kuriatok a neprebije ich korenistú chuť, rovnako šalotka je jemná , nie ostrá ako cibuľa, výborne sa hodí ku kuriatkam a lahodnej smotanovej omáčke.
- záber z blízka.
Je to veľmi jemné, chutné jedlo delikátnej chuti použitých surovín, navyše rýchlo hotové a jednoduché čo do prípravy.
- Šalotka je druh cibule, ktorá je oveľa jemnejšia ako naša cibuľa. Tiež sa nazýva Cesnak askalónsky, pochádza z malej a strednej Ázie, kde bola najviac pestovaná ako Cibuľa askalónska, poblíž starovekého mesta Askalón v Palestíne, odtiaľ bola dovezená do Európy križiakmi. Nepôsobí tráviace ťažkosti ako bežná cibuľa, práve pre svoju jemnú chuť je hojne používaná najmä vo francúzskej kuchyni, ale aj v ruskej a americkej kuchynije vhodná do šalátov, polievok a jemných omáčok.