Eintopf
Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Už som Vám dávnejšie predstavil útlu KK „Spoonbread & Strawberry
Wine“
od
Norma Jean a Carole Darden, sestier,
černošiek. Dnes je to kurča pripravené v jednom hrnci, podľa ich tety Gertrúdy, s
receptom na str. 358. Varenie som
zrealizoval presne podľa pôvodnej receptúty a viem, že v budúcností bude treba kurča
rozporcovať a potom na
zaliatie bude stačiť o viac ako 1/3 menej vody. Krúžky citróna aj navyše pásiky jeho
kôry, dodajú jedlu osviežujúcu
chuť. Ja som ich po uvarení zjedol a chutili mi.
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
60-90 minút tepelná úprava |
Postup
- tak toto všetko som potreboval
- sliepku som dočistil, vložil do väčšieho hrnca, zalial vodou (asi 3 333 ml), zasypal 2 PL soli, priviedol do varu, silu ohrevu som znížil na ½, pridal dve ̴ 12÷15 mm hrubé kolieska umytého citrónu a nechal 33´ variť.
- medzičas som využil na očistenie a pokrájanie zeleniny; v budúcnosti pokrájam aj zemiaky na väčšie kúsky
- potom som z povrchu sitkom zozbieral penu, k sliepke vložil všetku očistenú a pokrájanú zeleninu, okorenil zarovnanou KL čMČK, podľa chuti dosolil a nechal variť ďalších 69´
- polievku som servíroval porcelánových miskách, posypanú lístočkami čerstvej petržlenovej vňate; kto chce, môže ju zajedať domácim chlebíkom, alebo pridať do nej cestovinu
- podľa popisu by navarené množstvo malo nasýtiť 4÷5 veľmi hladných (prepáčte za výraz, ale citát reprezentuje doslova „nenažratých“) stravníkov. Komu sa zdá polievka málo „okatá“, nech na jej prípravu použije kurčatá dve!