Eintopf

Kurča z jedného hrnca podľa Gertrúdy (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Už som Vám dávnejšie predstavil útlu KK „Spoonbread & Strawberry Wine“ od Norma Jean a Carole Darden, sestier, černošiek. Dnes je to kurča pripravené v jednom hrnci, podľa ich tety Gertrúdy, s receptom na str. 358. Varenie som zrealizoval presne podľa pôvodnej receptúty a viem, že v budúcností bude treba kurča rozporcovať a potom na zaliatie bude stačiť o viac ako 1/3 menej vody. Krúžky citróna aj navyše pásiky jeho kôry, dodajú jedlu osviežujúcu chuť. Ja som ich po uvarení zjedol a chutili mi.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. tak toto všetko som potreboval
  2. sliepku som dočistil, vložil do väčšieho hrnca, zalial vodou (asi 3 333 ml), zasypal 2 PL soli, priviedol do varu, silu ohrevu som znížil na ½, pridal dve ̴ 12÷15 mm hrubé kolieska umytého citrónu a nechal 33´ variť.
  3. medzičas som využil na očistenie a pokrájanie zeleniny; v budúcnosti pokrájam aj zemiaky na väčšie kúsky
  4. potom som z povrchu sitkom zozbieral penu, k sliepke vložil všetku očistenú a pokrájanú zeleninu, okorenil zarovnanou KL čMČK, podľa chuti dosolil a nechal variť ďalších 69´
  5. polievku som servíroval porcelánových miskách, posypanú lístočkami čerstvej petržlenovej vňate; kto chce, môže ju zajedať domácim chlebíkom, alebo pridať do nej cestovinu
  6. podľa popisu by navarené množstvo malo nasýtiť 4÷5 veľmi hladných (prepáčte za výraz, ale citát reprezentuje doslova „nenažratých“) stravníkov. Komu sa zdá polievka málo „okatá“, nech na jej prípravu použije kurčatá dve!