Pečené kurča

Kurča pečené s pomarančom a zemiakovo-cibuľový šalát s marinádou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Uvažovala som dlho pred varením, čo k tomu kurčaťu. Ryža, zapekané zemiaky? No nič vyhral aj u manžela zemiakovo-cibuľovy šalát, hoci už bol neviem, pri ktorom z mojich receptov. Dám aj jeho prípravu. Takto jemné sladký šalát a kurča vynikajúci obed, večera.

40-45 minút
príprava
60-70 minút
na 190-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rožky nakrájame nadrobno namáčame v mlieku, pridáme soľ, čierne korenie, vajíčka a premiešame. Kurča umyjeme očistíme a dáme do vnútra pripravenú plnku. Otvor zošijeme niťou, ktorú po upečení odstránime. Vložíme do zapekacej misy. Posypeme korením na kura, osolíme, okoreníme podľa seba, pridáme cesnak podlejeme vývarom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190-200 stupňov 60-70 minút. Počas pečenia kurča otáčame. Pomaranče nakrájame na kolieska, ktoré rozložíme na kurča.
  2. Kurča počas pečenia podlievame výpekom, vývarom. Pečieme do zlatista z oboch strán.
  3. Urobíme šalát: Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pretlačíme cez sitko na zemiaky. Cibuľu nakrájame nadrobno osolíme, okoreníme pridáme olej. Uvaríme marinádu - vodu 2 dcl dáme variť s cukrom a octom, aby sme mali sladkokyslý nálev. Všetko premiešame a necháme trochu odstáť.
  4. Podávame s upečeným kuraťom.