Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. augusta 2013
Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf (fotorecept)
Foto: sracz

Ďalšia zo spomienok na moje vnúčence „bľižňaki“ Lillynku a Samka, úžasných to „Čvorgľov“ z rodných Košíc. Nie iba rodičovi, ale iste aj prarodičovi zasvieti Zobraziť celý popisĎalšia zo spomienok na moje vnúčence „bľižňaki“ Lillynku a Samka, úžasných to „Čvorgľov“ z rodných Košíc. Nie iba rodičovi, ale iste aj prarodičovi zasvieti úsmev na tvári, keď vidí, ako jeho ratolesti, ledva sa zbaviac plienok, víťazoslávne mávajú „ozbrojení“ šťavnatým kuracím „lýtkom“. Veď ďeťom sa nejedná až tak o jedlo, ako o to, aby svetu predviedli svoju zručnosť, samostatnosť a prevahu nad „poživňou“! Dnes som kosil a tak som zvolil „eintopf“, ktorý mi dovolil „bojovať na dvoch frontách“!

3-4
porcie
5-7 minút
príprava
69 minút
na 190/210 °C

Suroviny

6 ks
podľa potreby
1000 g
1000 g
3-4 PL
1-2 PL
podľa potreby ml
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    mäso som dočistil, umyl pod tečúcou vodou, osušil, rozložil, „všestranne“ posypal soľou a dobre „oeMČeK_oval“; elektrickú rúru som nechal predohriať na 190 °C/375 °F; ak ma podmienky (hlavne čas) „nekopú“ do zad … nej časti tela, začnem už „včera“, keď mäso (nie iba kuracinu) nechám „prespať“ v niektorej z marinád; a.) studená voda + cukor : soľ => 1:2, b.) kyslé mlieko, c.) čierne pivo, alebo d.) niektorá z komplikovanejších (ale veď Vy si už poradíte)

    Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    podobne som dočistil, umyl a „naporcoval“ červené zemiaky na 1/6 (1/8) „mesiačiky“ a ružičkový kel na ½, hneď som ich porozkladal na pekáč, posolil, „oeMČeK_oval“, posypal celou rascou, „pokropil“ olejom a rukami premiešal

    Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    priložil som kuracinu a „skompletizovaný“ pekáč s dôverou vložil na 60÷70´ do vyhriatej rúry

    Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v ½ čase som teplotu zvýšil na 210 °C/410 °F, všetko v pekáči opatrne obratne premiešal, povrch obložil kúskami čerstvého masla ~ 2 PL a vrátil dopiecť

    Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokosil som ¼ záhrady a za ten čas kuchyňa nádherne rozvoniavala (ak máte po ruke tymián, alebo rozmarín, alebo „pod oboje“, neváhajte a smelo pri pečení použite; žiaľ, ja som tentoraz nemal)

    Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podával som s čerstvou petržlenovou vňaťou a s veľkými plodmi moruše jahodovej

    Kuracina s rukoväťou pre Levy z Jazera - Eintopf (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz...ejha , ale to je parádička, parádna.-)) krásne vymyslené, pekne urobené, božsky naservírované...a hneď by som si aj prisadla.-))))myslala som, že to sú černice...ale som sa mýlila...nádherné...voľakedy dávno mala moja najmilejšia babička na dvore veľký strom moruše čiernej,.,,a iba preto si to pamätám, lebo som dostala krásnu bielu sukničku a vtedy bolo v móde s volánikmi a ja som spadla do čerstvo napadaných moruší a bolo po suknučke...veľmi som plakala...a už si veru nepamätám, či som dostala inú, namiesto tej zamorušovanej,,,bola som taký malý gombíček...))))
1x martau
boise
krása :) tiež som myslela že černice, tu už moruše dávno opadli...
radost
jednoduché..z jedného pekáča-môže byť..
nepodlial si..??neprikryl..??
recept pre lenivú=to som ja=robí sa obed sám..také rada mám..
manya
dobrý nápad, v jednom hrnci či pekáči u mňa má prednosť.
dajanca
to sa mi páči... :-) tiež takto experimentujem, keď ma čas pritlačí...
ariela6
no kuracinka zeleninka to mam rada a spolu je to konfort pekna praca a určite ešte lepšia papanica
stefanm
... ahoj @sracz , ahoj Iowa . nezvyknem komentovať tu pridané recepty pretože pri niektorých neviem nájsť dostatočne vhodné slová chvály a pri iných nechcem uraziť autora kritikou . Ale pri tomto recepte komentár pridám .
Milujem tvoje "barokovo" opisné podania ktorými obohacuješ svoje recepty ! Veď ja by som tento recept v mojom "mini art=minimalistickom" podaní napísal jednou vetou : ... a posolené , okorenené spodné časti kuracích stehien rozložíme spolu s pokrájanými zemiakmi a ružičkovým kelom na plech , dáme do rúry zapiecť a podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou a s veľkými plodmi moruše jahodovej ! Lenže hodnota tebou pridávaných receptov je nie len v ich obsahu ale aj forme podania .
Verím , že záhrada je už celá pokosená a obdivujem ťa ako dokážeš pri tom kosení aj navariť obed . Veľa zdravia a stály úsmev na tvári ti prajem . Števo - Prešov .
anina6
ta to ši paradne zrobil, i pokošil i navaril, ta tebe žena muší bars ľubic.
kuchticka
Mily @sracz , velmi ma tesi, ze mame rovnaky sposob pecenia jedla









Mily @sracz , velmima tesi, ze mame spolocny sposob ako zapekat
"nasu" veceru ci obed. Robim rovnake polmesiacky cervenych zemiackov, zeleniny (taktie ruzickovu kapustu, broccoli, zelene fazulky- co mam prave doma). Vsetko zapekam na 425F (chvilu zakryte staniolom), necham dopiect odkryte a mnamka je hotova.
Ked som uvidela toj pekac hned sa mi vybavil tiez moj - rovnaky.
Posielam pozdrav z North West do Des Moines. Prajem vsetko dobre :-))
sracz
Ďakujem @izabella929 milá si a pozorná, rád by som Ťa uvítal pri našom stole. Zaujímavosťou je, že u nás doma, moruše rastú na juhu vo Vysokej nad Uhom až na sever, v Stropkove, v bielom, žltom, ružovom, červenom a aj v čiernom variante! Môj nebohý dedko_Tatuš aj z nich urobil vino a vypálil morušovICU, ale s výsledkom nebol spokojný! Inak sa teším, že aj týmto rcp som v Tebe oživil spomienky na „nedávne“ detstvo a že podnes si troche väčší, ale o to krajší „gombík“!!!

Srdečne pozdravujem a ďakujem aj Tebe, milá @boise maj krásne dni!

No ciao_ko @radost milá moja!!! Nepodlial, neprikryl, iba v ½ čase lopatkou dierkovanou poprevracal a punktum! Rád som ulahodil Tvojim „móresom“!

Tak aj Ty, milá @manya rada jeden pekáč máš? Vidíš, aké krásne je ľuďom robiť radosť a dobrým zvlášť!

??? jedna po druhej ??? … aj Tebe, milá @dajanca som ulahodil? Teším sa = som dobromil!!!

Dnes sa Vám to „kočky, jašteričky, sýkorky aj veveričky” akosi extra zvlášť rýmuje. Ďakujem vrelo aj Tebe, @ariela6 milá a prajem Ti kopu dobroprajných ľudí okolo Teba!
Buď čo najsrdečnejšie pozdravený @stefanm kamarát z ďalekého východu, domova najmilšieho! Dávno som sa bol vspovedal, aj Tebe, z mojej závislosti na „perfekcionalite“! Naviac mám dobrý pocit sám zo seba, keď viem, že nielen kuchára, domáceho amatéra pokročilého, ale aj eléva povediem k vysnívanému dielu plnému chutí a vôní! Za kosenie v kombinácii s varením, si však Tvoj obdiv nezaslúžim, lebo „kuracina pre Levy“ sa piekla akosi sama, bez mojej prítomnosti! Stále šťastné dni, v zdraví a pohode Ti zo ♥ želá- Fero-Košice, t.č. Des Moines, Iowa

Ľubi me a bars, tota moja najsamkrajšejša i najsamľepšeša, prišahana, @anina6 ňevestička moja ľubena. Jak loňa!!! Aňi ňe tak silno, jak mocno! Dobre šmaky a ščešľive dňički aj Tebe! Pozdrav ode mňe, pitam ce šumnňe, mojeho konškolaka Jožka Vargu z kasarňoch!

Pozdravujem, čo najsrdečnejšie, milá @kuchticka aj ja Teba na North West z Iowa. Potešenie, zo spoločných technologických ostupov, je aj na mojej! Prajem Ti všetko dobré? Máš ďaleko do Oregon na huby? Tu, okrem morels v marci_apríli, nerastie nič!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia