Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. mája 2015
Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch (fotorecept)
Foto: sracz

Ďalšia „klasika“ z nostalgických spomienok na moje dávne detstvo. Každý člen našej rodiny mal svoje „One Favorite Dish“ alias obľúbené jedlo! Môj láskavý otec Zobraziť celý popisĎalšia „klasika“ z nostalgických spomienok na moje dávne detstvo. Každý člen našej rodiny mal svoje „One Favorite Dish“ alias obľúbené jedlo! Môj láskavý otec by sa bol najradšej „kúpal“ v rizote. Po našom dvore na Barčianskej pod Šibenou horou, sa potulovalo množstvo pernatej i chlpatej hávede. Koncom každej jesene sa vykonával ich „výrad“ a tak chutných vnútorností z hydiny bolo po ko… náre. To je od tade, až hen do pi… vnice! Tu som kúpil dve balenia „zuziek“, ryžu nahradil orzom a varilo sa!

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
60÷90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL
1 ks väčšia
500-700 g
3-4 ks
3-4 strúčiky
1 PL
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
2 ČL
1 PL čerstvý strúhaný
2-3 PL domáci
350-500 ml (alebo voda)
2-3 čerstvé stonky




Postup

  1. 1

    veľkú červenú cibuľu som postrúhal na veľkých „slzičkách“ a krátko orestoval na „mixe“ bravčovej masti a slnečnicového oleja; potom som k cibuli priložil umyté a dočistené kuracie žalúdky (zuzky), ktoré som krátkym dusením, nechal vo vlastnej šťave „zatiahnúť do biela“

    Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridal som k nim pokrájané zelerové stonky,

    Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pretlačené strúčiky cesnaku, premiešal a opäť nechal krátko podusiť

    Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    až teraz som základ „doladil“ korením: polievkovou lyžicou sladkej mletej červenej papriky, soli a ~ ML čerstvo mletým čiernym korením; mám ešte zásobu korenia na hydinové mäso (Szeged) 2 KL, pikantný kápiový krém vlastnej výroby 2÷3 PL, aj čerstvý strúhaný ďumbier PL (ale ani práškový nič nepokazí; to hlavne na dobré trávenie), čo výslednú chuť finálneho produktu iba zvýrazní; všetko nežne premiešať, krátko podusiť,

    Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podliať slabým ½ litrom kuracieho vývaru (ak nie je, podliať horúcou vodou), priložiť ligurček, nechať zvrieť, zdroj tepla snížiť na minimum (tzv. režim „buľkotaňe“) a tak za dobrú hodinu hotovo; ak je potrebné, dochutiť a podávať

    Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pre pani, u ktorej bývam, na požiadanie s petržlenovou ryžou a paprikou,

    Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ale ja radšej pomiešané á la rizoto so slovenskou ryžou (orzom) a mesiačikmi paradajky

    Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    takto to vyzerá na tanieri

    Kuracie žalúdky-zuzky-na zelerstonkoch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pre záujemcov krátky exkurz do prípravy petržlenovej ryže: hrnček umytej ryže krátko popražím na „filme“ oleja, pridám dobrú hrsť pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate (aj s halúzkami), zalejem 2 hrnčekmi horúcej vody, pridám KL soli, zamiešam, privediem do varu, vložím PL masla, prikryjem a keď sa po „vyfučaní“ vody v ryži objavia dierky, vypnem zdroj tepla, premiešam a zakrytú, nechám krátko „dôjsť“ na platni; … fertig Maruško, prikri sa!

Diskusia k receptu

jozka2
Kuracie zaludky bola slabina mojich deti a dcera aj tu v USA ich stale vari.Musim jej odporucit nech vyskusa aj po tvojom.Dobre si navaril,len skoda,ze si tak daleko.*****
dandika1
@sracz narobil si chute obdivujem Ta ako vies narabat vareskou ukladam KK a za pekne uvodne foto a cely postup pekne vysvetleny 5***** a hlavne Tvoje komentovanie nema chybu Vdaka krasny vikend za mlaku:-)
katka78
My sme to volali puchor. Teda dúfam, že je to ono, nejedla som to roky, naposledy ako decko, ešte sme mali kurence od starých rodičov vtedy. Vždy nám deťom dávali drobky do polievky, mala som ich rada.
patroveckypitrs
Čo dodať bombové. Škoda že je to tak ďaleko by som dobehol na obed a priniesol Považský repák majstrovi. Ukladám do K.K.
izabella929
@sracz , krásna práca...vytvoril si z tak fádnych žalúdkov krásny obedík.-)mám ich veľmi rada, ale by som vo veľkom množstve radšej z domácej hydiny..robila som z nich fašírku a bolo to fajné...si veľmi šikovný a tie tvoje spomienky na rodný kraj mi vždy spôsobia slzyčky -kotúľavky..( asi to zostane už v človeku navždy..maj krásny víkend.-)
manya
pekne si navaril, vďaka za inšpiráciu, už som dávno nerobila;
frezia68
@sracz :Fajný recept,o zuzky z polievky sme sa ako deti" bili" ,každý mal v obľube.Kvetnato si recept okorenil milými spomienkami :-)
zinnajdha
len pre zaujímavosť: po ko. . . náre sa dnes medzi mládežou hovorí "mrte".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia