Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Vnútornosti u nás doma fičia, dnes som pripravila kuracie žalúdky na suchom červenom
víne Cabernet Sauvignon, na tymiáne a údenej paprike, táto kombinácia nám veľmi
zachutila a určite nebola naposledy. Základ som vzala z francúzskej kuchyne.
4 porcie |
20 minút príprava |
120 minút na 80-90 °C |
Postup- Kuracie žalúdky som očistila, umyla, osušila pokrájala na menšie kúsky.
- Očistila som cesnak a cibuľu.
- Pokrájanú cibuľu som orestovala na rozohriatej domácej bravčovej masti, podliala malým množstvom horúcej vody a tento postup som opakovala 3x za sebou s vydusením až na tuk, presne ako pri perkeltoch, cibuľa sa rozpadne, zahustí výslednú šťavu a výborne ochutí jedlo.
- Pridala som mletú červenú sladkú, pálivú a údenú papriku, nechala som papriku za stáleho miešania úplne rozpustiť v horúcom tuku, pozor - nespáliť!!!
- Do paprikovo - cibuľového základu som pridala pokrájané kuracie žalúdky...
- ...a poopekala som ich za stáleho miešania z každej strany, až sa na zatiahli a na povrchu sa vytvorila tenká chutná kôrčička.
- Opražené kuracie žalúdky som podliala asi do polovice horúcim domácim kuracím vývarom, priviedla do varu, znížila som plameň na minimum, prikryla pokrievkou a pomaly som ich dusila, za občasného premiešania a podliatia malým množstvom vývaru až do úplného zmäknutia mäska - asi 120 minút.
- Mohla som zvoliť ako prílohu klasické halušky, ale moji chlapi chceli tentokrát tarhoňu.
- Ked boli už kuracie žalúdky mäkké, priliala som suché červené víno Cabernet Sauvignon a už bez pokrievky som prudkým varom nechala odpariť z vína alkohol,...
- ..pridala som tymián, krátko povarila všetko spolu,...
- ...pridala som prelisovaný cesnak, premiešala, opäť som prikryla pokrievkou, aby sa cesnak krásne rozvoňal a prepojili všetky chute navzájom v jedle, nechala som celé niekoľko minút odstáť. Nezahusťovala som ničím, na zahustenie bohate postačí to množstvo cibule, v pomere 1:1 s mäskom.
- Spravila som veniec z tarhone, ktorý som ozdobila pokrájanou pažítkou a doprostred som dala horúce kuracie žalúdky, podávala som k nim suché červené víno Cabernet Sauvignon, doplnené jemnou prílohou z tarhone.
- Záber z iného uhla: Ide o veľmi chutné mäsíčko, ktoré doma voláme "zuzuka" :-), jedlo je príjemne pikantné, krásne voňavé po cesnaku, tymiáne s úžasnou chuťou vína a údenej papriky, šťavy nemá byť veľa, niečo medzi gulášom a perkeltom, a tej istej hustoty.
|