Kuracie žalúdky na Cabernet Sauvignon, tymiane a údenej paprike (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vnútornosti u nás doma fičia, dnes som pripravila kuracie žalúdky na suchom červenom víne Cabernet Sauvignon, na tymiáne a údenej paprike, táto kombinácia nám veľmi zachutila a určite nebola naposledy. Základ som vzala z francúzskej kuchyne.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80-90 °C

Postup

  1. Kuracie žalúdky som očistila, umyla, osušila pokrájala na menšie kúsky.
  2. Očistila som cesnak a cibuľu.
  3. Pokrájanú cibuľu som orestovala na rozohriatej domácej bravčovej masti, podliala malým množstvom horúcej vody a tento postup som opakovala 3x za sebou s vydusením až na tuk, presne ako pri perkeltoch, cibuľa sa rozpadne, zahustí výslednú šťavu a výborne ochutí jedlo.
  4. Pridala som mletú červenú sladkú, pálivú a údenú papriku, nechala som papriku za stáleho miešania úplne rozpustiť v horúcom tuku, pozor - nespáliť!!!
  5. Do paprikovo - cibuľového základu som pridala pokrájané kuracie žalúdky...
  6. ...a poopekala som ich za stáleho miešania z každej strany, až sa na zatiahli a na povrchu sa vytvorila tenká chutná kôrčička.
  7. Opražené kuracie žalúdky som podliala asi do polovice horúcim domácim kuracím vývarom, priviedla do varu, znížila som plameň na minimum, prikryla pokrievkou a pomaly som ich dusila, za občasného premiešania a podliatia malým množstvom vývaru až do úplného zmäknutia mäska - asi 120 minút.
  8. Mohla som zvoliť ako prílohu klasické halušky, ale moji chlapi chceli tentokrát tarhoňu.
  9. Ked boli už kuracie žalúdky mäkké, priliala som suché červené víno Cabernet Sauvignon a už bez pokrievky som prudkým varom nechala odpariť z vína alkohol,...
  10. ..pridala som tymián, krátko povarila všetko spolu,...
  11. ...pridala som prelisovaný cesnak, premiešala, opäť som prikryla pokrievkou, aby sa cesnak krásne rozvoňal a prepojili všetky chute navzájom v jedle, nechala som celé niekoľko minút odstáť. Nezahusťovala som ničím, na zahustenie bohate postačí to množstvo cibule, v pomere 1:1 s mäskom.
  12. Spravila som veniec z tarhone, ktorý som ozdobila pokrájanou pažítkou a doprostred som dala horúce kuracie žalúdky, podávala som k nim suché červené víno Cabernet Sauvignon, doplnené jemnou prílohou z tarhone.
  13. Záber z iného uhla: Ide o veľmi chutné mäsíčko, ktoré doma voláme "zuzuka" :-), jedlo je príjemne pikantné, krásne voňavé po cesnaku, tymiáne s úžasnou chuťou vína a údenej papriky, šťavy nemá byť veľa, niečo medzi gulášom a perkeltom, a tej istej hustoty.