Kuracie terinky Champignons so sedliackymi zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: andys
Inšpirované kuchárskou súťažou, prispôsobené našej chuti a dostupným surovinám. Pozor, prudko jedlé a vhodné aj na slávnostné príležitosti.
6 porcií |
40 minút príprava |
30-40 minút na 165 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny:
- Kuracie prsia nakrájame na tenké plátky, osolíme, pridáme bazalku a muškátový orech, pokvapkáme olivovým olejom a necháme chvíľku odležať.
- Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky a opražíme spolu s troškou soli a petržlenovou vňaťou na malom množstve oleja. Necháme vychladnúť.
- Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenké plátky. Na panvici na sucho opražíme trstinový cukor...
- ...a keď začne karamelizovať, pridáme jablká. Pražíme, kým jablká nie sú zlatistej farby (ako na obrázku). Tiež necháme vychladnúť.
- Anglickú (alebo oravskú či akúkoľvek prerastenú) slaninku nakrájame na plátky.
- Pripravíme si zapekacie keramické formičky. Každú vystelieme slaninkou,...
- ...pridáme vrstvu kuracích prsíčok (poriadne ich do formičky natlačíme),...
- ...pridáme vrstvu karamelových jabĺk...
- ...a šampiňónov (do dvoch som nedala, junior huby nejedáva).
- Na záver pridáme ďalšiu vrstvu kuracích pŕs, poriadne popritláčame a prikryjeme vrstvou slaniny.
- Formičky prikryjeme alobalovými čiapočkami a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Terinky sú hotové asi po 30-40 minútach, netreba ich piecť dlho, lebo mäso sme mali nakrájamé na tenké plátky. Posledných 5 minút zapekáme bez alobalových klobúčikov, aby bola slaninka na povrchu pekne chrumkavá. Hotové terinky opatrne vyklopíme na tanier.
- Kým sa terinky pečú, pripravíme si prílohu:
Anglickú slaninu nakrájame na kocôčky, opražíme na panvici a pridáme zemiaky (uvarené v šupke, očistené, nastrúhané na hrubom strúhadle).
- Prisolíme, pridáme jarnú cibuľku, nakrájanú na drobno a krátko opražíme. Zo zemiakovej masy tvarujeme pomocou dvoch lyžíc "halušky", ktoré podávame ako prílohu k terinkám.