Kuracie terinky Champignons so sedliackymi zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: andys

Inšpirované kuchárskou súťažou, prispôsobené našej chuti a dostupným surovinám. Pozor, prudko jedlé a vhodné aj na slávnostné príležitosti.

6
porcií
40 minút
príprava
30-40 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny:
  2. Kuracie prsia nakrájame na tenké plátky, osolíme, pridáme bazalku a muškátový orech, pokvapkáme olivovým olejom a necháme chvíľku odležať.
  3. Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky a opražíme spolu s troškou soli a petržlenovou vňaťou na malom množstve oleja. Necháme vychladnúť.
  4. Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenké plátky. Na panvici na sucho opražíme trstinový cukor...
  5. ...a keď začne karamelizovať, pridáme jablká. Pražíme, kým jablká nie sú zlatistej farby (ako na obrázku). Tiež necháme vychladnúť.
  6. Anglickú (alebo oravskú či akúkoľvek prerastenú) slaninku nakrájame na plátky.
  7. Pripravíme si zapekacie keramické formičky. Každú vystelieme slaninkou,...
  8. ...pridáme vrstvu kuracích prsíčok (poriadne ich do formičky natlačíme),...
  9. ...pridáme vrstvu karamelových jabĺk...
  10. ...a šampiňónov (do dvoch som nedala, junior huby nejedáva).
  11. Na záver pridáme ďalšiu vrstvu kuracích pŕs, poriadne popritláčame a prikryjeme vrstvou slaniny.
  12. Formičky prikryjeme alobalovými čiapočkami a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Terinky sú hotové asi po 30-40 minútach, netreba ich piecť dlho, lebo mäso sme mali nakrájamé na tenké plátky. Posledných 5 minút zapekáme bez alobalových klobúčikov, aby bola slaninka na povrchu pekne chrumkavá. Hotové terinky opatrne vyklopíme na tanier.
  13. Kým sa terinky pečú, pripravíme si prílohu: Anglickú slaninu nakrájame na kocôčky, opražíme na panvici a pridáme zemiaky (uvarené v šupke, očistené, nastrúhané na hrubom strúhadle).
  14. Prisolíme, pridáme jarnú cibuľku, nakrájanú na drobno a krátko opražíme. Zo zemiakovej masy tvarujeme pomocou dvoch lyžíc "halušky", ktoré podávame ako prílohu k terinkám.