Kuracie prsia

Kuracie supreme na chrumkavej špalde s mangoldom a baby mrkvou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme špaldu. Vysypeme ju do hrnca, zalejeme vodou (asi 1,5 cm nad ňu), pridáme trochu olivového oleja, soľ a pár stoniek tymianu. Varíme 30 minút, kým nezmäkne, prípadne dolievame vodu podľa potreby. Scedíme a necháme bokom odkvapkať.
  2. Kuracie supreme očistíme od blán, osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú kôru. Nahrejeme panvicu, pridáme olej, tymian, cesnak, prihodíme rozpolenú baby mrkvu, krátko orestujeme a na to dáme kožou nadol kuracie prsia. Opečieme do zlatista. Keď je koža opečená, mäso sprudka zatiahneme aj z druhej strany a dopekáme v rúre kožou nahor pri 180 °C asi 10 minút (záleží od veľkosti supreme).
  3. Listy mangoldu oddelíme od stopiek, ktoré nakrájame na krátke rezančeky a listy prekrojíme na polovicu. Z panvice, kde sme opekali supreme, vyberieme mrkvu a necháme ju postáť na teplom mieste. Do panvice pridáme maslo, prihodíme nakrájané stopky mangoldu a sprudka orestujeme. Potom zalejeme vývarom a redukujeme, kým nevznikne emulzia. Na konci vyberieme tymian a cesnak.
  4. Do hrnca dáme minimálne množstvo osolenej vody, necháme zovrieť, vhodíme listy mangoldu asi na 5 sekúnd, aby sme ich zaparili. Vyberieme na papierovú utierku, osolíme, potrieme medom a olivovým olejom.
  5. Uvarenú špaldu orestujeme na oleji, doslova vypražíme do chrumkava. Podávame k supreme spolu s mangoldovými listami a mrkvou, ktorú môžeme dochutiť sušeným čili papričkami. Zakvapneme mangoldovou emulziou.