Kuracie stehná v pekáči s paradajkovým pretlakom

Autor receptu: mariamka

Tento recept mám už veľmi dlho a z času na čas ho robievam, je to taká príjemná zmena klasických jedál z kuracieho mäsa. Pôvodom patrí do talianskej kuchyne.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kura naporciujeme alebo použijeme naše obľúbené časti kuraťa, doporučujem stehná, lebo sú šťavnatejšie, ja som mala 2 horné a 2 dolné. Umyté a osušené dáme do pekáča, v ktorom ich budeme piecť.
  2. Priamo v pekáči podlejeme trochou oleja, posolíme, okoreníme mletým čiernym korením (najlepšie čerstvo mletým), posypeme trochou vegety, grilovacím, príp. iným osvedčeným korením (napr. Kura 7 bylín). Pridáme na väčšie kusy nakrájanú 1 veľkú cibuľu a nahrubo nasekaných 6-8 strúčkov cesnaku. Všetko premiešame, aby sa mäsko obalilo, podlejeme vodou, zakryjeme a dáme piecť (dusiť) do rúry.
  3. Po asi 20 minútach odkryjeme a prilejeme hustý paradajkový pretlak (cca 2 dl), príp. paradajky v konzerve. Doporučujem ochutnať, keď je to príliš kyslé, môžeme trochu osladiť. Ja som dala kvalitný zahustený domáci pretlak a ten bol sladký dosť. Opatrne premiešame a necháme dopiecť odokryté ešte ďalších cca 20 minút.
  4. Medzitým to už krásne vonia. Šťava sa krásne zahustila a získala lesk. V originál recepte bolo ešte pred koncom doporučené pridať trochu bieleho vínka, keď mám dávam, momentálne som nemala, ale nám tam ani veľmi nechýba. Kto má rád pikantnejšie, pridá si feferónku, ja som dala štipku pálivej papriky. Na záver som ešte primlela čerstvé štvorfarebné korenie.
  5. Pôvodne som tento recept robievala v hrnci, opiekla mäsko, pridala veľa cibule, cesnak, koreniny, pretlak a dusila domäkka, chcelo to viac času, miešania a stráženia. Teraz som si to takto zjednodušila, je to rýchle, nenáročné na suroviny a veľmi chutné. Ako príloha sa hodia zemiaky, cestovina, chlebík alebo ryža ako u nás dnes. Prajem dobrú chuť :)