Kuracie stehná v pekáči s paradajkovým pretlakom

mariamka - fotkamariamka, 16. apríla 2013
Kuracie stehná v pekáči s paradajkovým pretlakom
Foto: mariamka

Tento recept mám už veľmi dlho a z času na čas ho robievam, je to taká príjemná zmena klasických jedál z kuracieho mäsa. Pôvodom Zobraziť celý popisTento recept mám už veľmi dlho a z času na čas ho robievam, je to taká príjemná zmena klasických jedál z kuracieho mäsa. Pôvodom patrí do talianskej kuchyne.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1-2 ks
6-8 strúčikov
podľa chuti alebo feferónka
 alebo paradajky v konzerve
 alebo olivový
1 dl




Postup

  1. 1

    Kura naporciujeme alebo použijeme naše obľúbené časti kuraťa, doporučujem stehná, lebo sú šťavnatejšie, ja som mala 2 horné a 2 dolné. Umyté a osušené dáme do pekáča, v ktorom ich budeme piecť.

  2. 2

    Priamo v pekáči podlejeme trochou oleja, posolíme, okoreníme mletým čiernym korením (najlepšie čerstvo mletým), posypeme trochou vegety, grilovacím, príp. iným osvedčeným korením (napr. Kura 7 bylín). Pridáme na väčšie kusy nakrájanú 1 veľkú cibuľu a nahrubo nasekaných 6-8 strúčkov cesnaku. Všetko premiešame, aby sa mäsko obalilo, podlejeme vodou, zakryjeme a dáme piecť (dusiť) do rúry.

  3. 3

    Po asi 20 minútach odkryjeme a prilejeme hustý paradajkový pretlak (cca 2 dl), príp. paradajky v konzerve. Doporučujem ochutnať, keď je to príliš kyslé, môžeme trochu osladiť. Ja som dala kvalitný zahustený domáci pretlak a ten bol sladký dosť. Opatrne premiešame a necháme dopiecť odokryté ešte ďalších cca 20 minút.

  4. 4

    Medzitým to už krásne vonia. Šťava sa krásne zahustila a získala lesk. V originál recepte bolo ešte pred koncom doporučené pridať trochu bieleho vínka, keď mám dávam, momentálne som nemala, ale nám tam ani veľmi nechýba. Kto má rád pikantnejšie, pridá si feferónku, ja som dala štipku pálivej papriky. Na záver som ešte primlela čerstvé štvorfarebné korenie.

  5. 5

    Pôvodne som tento recept robievala v hrnci, opiekla mäsko, pridala veľa cibule, cesnak, koreniny, pretlak a dusila domäkka, chcelo to viac času, miešania a stráženia. Teraz som si to takto zjednodušila, je to rýchle, nenáročné na suroviny a veľmi chutné. Ako príloha sa hodia zemiaky, cestovina, chlebík alebo ryža ako u nás dnes. Prajem dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

kiwinka21
no a napad na zajtra..lebo uz ma šlak ide trafiť s tym vymyšlanim obedu..
elysa
určite je to dobré, robím podobne, mám v receptoch- Kuracie stehná v červenej omáčke...
mariamka
mate pravdu @elysa , velmi podobne, presne tak to aj mne vyzeralo v jenskej mise :) zaujimave, ze ked som hladala podobne recepty cez chladnicku, a zadala som "kuracie stehna", "paradajkovy pretlak", naslo mi 4 recepty, ale vas nie,, potom ten vyhladavac nepracuje spolahlivo..
elysa
@mariamka ,prosim tykať...:) to nevadí, že sú podobné, je to dobrota...a pekný večer prajem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia