Kuracie stehná v cesnakovo-paradajkovej marináde špikované anglickou slaninou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Včera som pripravila na obed kuracie stehná v cesnakovo-paprikovo-paradajkovej marináde, ktoré som predtým našpikovala údenou anglickou slaninou a pred pečením som ešte posypala na hrubo pokrájaným cesnakom. Ked boli upečené, do výpeku som pridala ešte posekanú zelerovú vňať, ktorá výborne doplnila chuť použitej marinády a vypečenej slaniny. Podávala som s pretláčanými zemiakmi.

2
porcie
10 minút
príprava
180/45 + 200/10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kuracie stehná som poriadne posolila.
  2. Anglickú slaninu som pokrájala na plátky hrubé asi 0,5 cm a na hranolky silné asi 0,5 cm.
  3. Pomocou ostrého noža som spravila do mäska malé otvory a vsunula som do nich hranolky anglickej slaniny.
  4. Prešpikované stehná som preliala olejom.
  5. Podliala som ich trochou vody.
  6. Do misky som vybrala cesnakovo paradajkovú zmes a primiešala som k nej sladkú mletú červenú papriku.
  7. Touto zmesou som potrela stehná a pridala som ju aj pod kuracie stehná, predtým som ju premiešala s vodou a olejom na dne pekáčika. Prikryla som alobalom a odložila na 12 hodín do chladničky, aby mäsko dobre nasiaklo marinádou. /najlepšie na noc/
  8. Ráno som stehná vybrala z chladničky a nechala som ich stáť asi 3 hodiny pri izbovej teplote a potom som ich ešte posypala na hrubo pokrájaným cesnakom. Piekla som ich prikryté alobalom v trúbe vyhriatej na 180 stupňob 45 minút. Potom som odstránila alobal, prepla som na funkciu gril, zvýšila som teplotu na 200 stupňov a piekla ešte 10 minút, kým kožička bola pekne chrumkavá.
  9. Kým sa kuracie stehná piekli, posekala som na hrubo zelerovú vňať a ked bolo jedlo hotové, primiešala som ju do výpeku, ktorým som stehná na tanieri podliala.
  10. Podávala som s pretláčanými zemiakmi, preliatymi výpekom. Kuracie stehná mali vynikajäcu chuť použitej marinády a anglickej slaniny, výborne harmonizovali s zelerovou vňaťou, primiešanou do hotového výpeku.