Kuracie stehná s medovou kôrkou, citrónový kuskus a vývar so srdiečkovými rezancami (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Ponúkam viac receptov v jednom. Možno Vás aspoň niečím inšpirujem :-) Najprv som uvarila vývar z kuracích stehien, mrkvy a petržlenu, ktoré som potom zapiekla preliate medom a prekladané citrónovým tymianom. A pre zmiernenie sladkej chute, som podávala s kuskusom ochuteným citrónovou šťavou. Z vývaru bola polievka a keďže sa blíži Valentín, z rezancového cesta som povykrajovala srdiečka :-)

2
porcie

Suroviny

Postup

  1. Vývar: Každý má svoj recept na vývar. Do dnešného som potrebovala kvôli príprave ďalšieho chodu dať kuracie stehná, mrkvu, petržlen a ostatné podľa chuti. Doplnila som cibuľu v šupke, očistené strúčiky cesnaku, bobkový list, celé nové a čierne korenie, soľ. Keďže som pripravovala druhý chod len pre mňa a manžela, v hrnci sa okúpali 2 stehienka.
  2. Kuracie stehná s medovou kôrkou: Do zapekacej misky poukladáme uvarenú mrkvu a petržlen, môžeme príp. osoliť. Zmiešame olej a med a touto zmesou potrieme zeleninku.
  3. Preložíme vetvičkami citrónového tymiánu.
  4. Poukladáme uvarené kuracie stehná. Miesto :-) opaľovacieho krému :-) potrieme medovo-olejovou zmesou. Ak nám náhodou nejaká kvapka ostane, prelejeme cez stehienka.
  5. Opäť preložíme citrónovým tymiánom. A zapečieme odokryté na 180-200C, kým sa na stehienkach neurobí chrumkavá kôrka.
  6. Asi takto :-)
  7. Citrónový kuskus: Po mede je kôrka na stehienkach a mrkva s petržlenom sladká. Preto som sa rozhodla pre kuskus ochutený citrónovou šťavou.
  8. Kuskus pripravíme podľa návodu - v mise ho zalejeme vriacou vodou (raz toľko vody ako kuskusu, aj som osolila), premiešame vidličkou a pod pokrievkou necháme odpočívať - mne sa podarilo ho tam nechať viac ako 10 min podľa návodu. Dopriala som mu :-)
  9. Na ochutenie kuskusu som vytlačila z citróna šťavu, nakrájala petržlenovú vňať a čierne olivy. Množstvo podľa chuti :-)
  10. Maslo zohrejeme a necháme v ňom chvíľočku prevoňať pretlačený cesnak. Ja som maslo potom precedila (nech ostane bez opečeného cesnaku v kuskuse).
  11. Kuskus zmiešame s citrónovou šťavou, vňaťou, olivami, ochuteným maslom, príp. ešte dosolíme.
  12. A podávame s komínkami mrkvičky a petržlenu :-)
  13. Srdiečkové rezance: Chcela som ozvláštniť závarku do polievčičky. Z rezancového cesta vykrojíme ľubovoľné tvary. Ak by ste chceli zmenu, tak na cesto z varenej mrkvy môžeme aj takto: uvarenú mrkvu s vajíčkami rozmixujeme.
  14. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
  15. Premiešame.
  16. Pridávame hrubú múku (podľa potreby).l
  17. Vypracujeme cesto vhodné na vaľkanie.
  18. :-)
  19. Rozvaľkáme. Priebežne podmúčime.
  20. Vykrojíme srdiečka (prípadne iné tvary) :-)
  21. Zblízka :-)
  22. Osušené nesrdiečkové zbytky som si odložila do inej polievčičky :-)
  23. Srdiečka uvaríme vo vriacej osolenej vode a scedíme.
  24. Veru, aj pečienkové haluštičky s petržlenovou vňaťou plávajú v tanieri :-)