Kuracie stehná s medovou kôrkou, citrónový kuskus a vývar so srdiečkovými rezancami (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Ponúkam viac receptov v jednom. Možno Vás aspoň niečím inšpirujem :-) Najprv som uvarila vývar z kuracích stehien, mrkvy a petržlenu, ktoré som potom zapiekla preliate medom a prekladané citrónovým tymianom. A pre zmiernenie sladkej chute, som podávala s kuskusom ochuteným citrónovou šťavou. Z vývaru bola polievka a keďže sa blíži Valentín, z rezancového cesta som povykrajovala srdiečka :-)
Postup
- Vývar: Každý má svoj recept na vývar. Do dnešného som potrebovala kvôli príprave ďalšieho chodu dať kuracie stehná, mrkvu, petržlen a ostatné podľa chuti. Doplnila som cibuľu v šupke, očistené strúčiky cesnaku, bobkový list, celé nové a čierne korenie, soľ. Keďže som pripravovala druhý chod len pre mňa a manžela, v hrnci sa okúpali 2 stehienka.
- Kuracie stehná s medovou kôrkou: Do zapekacej misky poukladáme uvarenú mrkvu a petržlen, môžeme príp. osoliť. Zmiešame olej a med a touto zmesou potrieme zeleninku.
- Preložíme vetvičkami citrónového tymiánu.
- Poukladáme uvarené kuracie stehná. Miesto :-) opaľovacieho krému :-) potrieme medovo-olejovou zmesou. Ak nám náhodou nejaká kvapka ostane, prelejeme cez stehienka.
- Opäť preložíme citrónovým tymiánom. A zapečieme odokryté na 180-200C, kým sa na stehienkach neurobí chrumkavá kôrka.
- Asi takto :-)
- Citrónový kuskus: Po mede je kôrka na stehienkach a mrkva s petržlenom sladká. Preto som sa rozhodla pre kuskus ochutený citrónovou šťavou.
- Kuskus pripravíme podľa návodu - v mise ho zalejeme vriacou vodou (raz toľko vody ako kuskusu, aj som osolila), premiešame vidličkou a pod pokrievkou necháme odpočívať - mne sa podarilo ho tam nechať viac ako 10 min podľa návodu. Dopriala som mu :-)
- Na ochutenie kuskusu som vytlačila z citróna šťavu, nakrájala petržlenovú vňať a čierne olivy. Množstvo podľa chuti :-)
- Maslo zohrejeme a necháme v ňom chvíľočku prevoňať pretlačený cesnak. Ja som maslo potom precedila (nech ostane bez opečeného cesnaku v kuskuse).
- Kuskus zmiešame s citrónovou šťavou, vňaťou, olivami, ochuteným maslom, príp. ešte dosolíme.
- A podávame s komínkami mrkvičky a petržlenu :-)
- Srdiečkové rezance: Chcela som ozvláštniť závarku do polievčičky. Z rezancového cesta vykrojíme ľubovoľné tvary. Ak by ste chceli zmenu, tak na cesto z varenej mrkvy môžeme aj takto: uvarenú mrkvu s vajíčkami rozmixujeme.
- Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
- Premiešame.
- Pridávame hrubú múku (podľa potreby).l
- Vypracujeme cesto vhodné na vaľkanie.
- :-)
- Rozvaľkáme. Priebežne podmúčime.
- Vykrojíme srdiečka (prípadne iné tvary) :-)
- Zblízka :-)
- Osušené nesrdiečkové zbytky som si odložila do inej polievčičky :-)
- Srdiečka uvaríme vo vriacej osolenej vode a scedíme.
- Veru, aj pečienkové haluštičky s petržlenovou vňaťou plávajú v tanieri :-)