Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. novembra 2013
Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept)
Foto: sracz

„Kurátenká“ na tanieri, v bársakej podobe môžem i niekoľko razy „rad za radom“. Tak ako aj zopár ďalších jedál a dobrôt, sprevádzajúcich ma verne Zobraziť celý popis„Kurátenká“ na tanieri, v bársakej podobe môžem i niekoľko razy „rad za radom“. Tak ako aj zopár ďalších jedál a dobrôt, sprevádzajúcich ma verne životom. Viem, že si „nešplhnem u ortodoxných mäsožravcov“, ale čo už narobím, keď sa to na mňa akosi „nalepilo“! Patria k nim: fazuľová polievka v tom najjednoduchšom prevedení s „lečkami“, krupicová kaša, „hev_i_tamky“ so sladkou kapustou! Teraz som „objavil“ dobrotu, kuracie stehná v lahodnej úprave s tymiánom na cesnakom a dobrým vínom!

4÷6
porcie
12 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks
podľa potreby
podľa potreby
5 - 7 PL
250 ml
250 ml
12 - 15 halúzok (1 zväzok)
10 - 12 strúčiky




Postup

  1. 1

    dnešná voňavá kuracia pochúťka nepotrebuje veľa ingrediencií (aj tu som vybočil zo svojho „kurzu“), ale o to viac ma prekvapla úžasným „bukétom“, ktorý jedlu dodáva nielen cesnak a tymián, ale aj kvalitné španielske víno. Ja som použil „Pedro Ramero, Dry Rich Amontilado Sherry“. Dobré skúsenosti v kuchyni mám aj s „Harveys Bristol Cream, rich & full bodied Sherry“. Komu „nešmakujú“ suché vína, môže si „poslúžiť“ aj bielym polosladkým. Ja obľubujem niektorú zo „zmesiek“ Zemplínskeho hradiska. Ale pán prof. Malík Vám vo výbere určite rád poradí!

    Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dočistené, dôkladne umyté pod tečúcou studenou vodou, odkvapkané a osušené „horné“ kuracie stehná som „obojstranne“ osolil a oeMČeK_oval; * na predohriatu veľkú panvicu som nalial 3÷4 PL kukuričného oleja, na ktorom som pripravené kúsky mäsa opäť „obojstranne“ opiekol (~ po 5´) na peknú červenohnedú farbu (podľa potreby som PL prilial „zopár kvapiek“ oleja); * potom som ich kuchyňským kovovým „štipcom“ povyberal na pomocný tanier a druhým prikryl; * z dna panvice som uvoľnil výpek, prilial ďalšie 2 PL oleja a po krátkom „zosúladení“ teploty som na ňom do ružova opiekol na tenké plátky pokrájané strúčiky cesnaku (∑ si voľte, prosím, podľa vlastných chutí, ja cesnak „ľúbim“, tak som ich použil tucet); * „ružové lupienky“ cesnaku som zalial po 250 ml kuracieho vývaru a suchého Sherry, priviedol do varu, vložil opečené kuracie stehná, pokryl ich „kyticou“ čerstvého tymiánu (v prípade núdze je možné použiť aj sušený); * po „stabilizácii“ teploty na „jemné varenie“ som panvicu prikryl pokrievkou a stehienka nechal dovariť na „hodvábno jemno“ (~ 27´)

    Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    posledných ~ 12´ som panvicu odokryl a šťavu som nechal zredukovať na ¼ (kto má rád šťavy viac, tak jej množstvo, po vybratí už nepotrebného tymiánu, zredukuje podľa vlastnej potreby a na záver ju môže zahustiť 1÷2 PL kukuričného škrobu (Maizeny), „rozhabarkovaného“ v „decke“ studenej vody, premiešavaním prilievaného do šťavy)

    Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tak toto je pohľad trošku detailnejší

    Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podával som na plytkom tanieri, s ryžou, ozdobenom čerstvou petržlenovou vňaťou a „mesiačikmi“ paradajky; určite by chutili aj so slovenskou ryžou, tarhoňou, zemiakmi na „bársako“, či s talianskym orzom; * * * ak sa chystáte na dlhšiu jesennú prechádzku, tak si Vám dovoľujem odporučiť svoj variant: čerstvé domáce žemle podľa @cistinka Tánička, som rozrezal, spodnú ½ namočil do šťavy, uložil horné stehno bez kosti, prikryl ho plátkom Romain šalátu, kolieskom paradajky, „počvirkal“ troškou tatárskej omáčky a „pricapil“ hornou ½ na sucho opečenej žemle!!! „Bars fajne, poprobujce, okoštujce, ňeobanujece, … dobré šmaky“!!!

    Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    … slovenský šťaveľ chutil aj jeleňom bielochvostým „Iowa White-tailed deers“

    Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    … v jeseni idú javory, ako prvé, do „naha“

    Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    … aj päť mojich zmijovcov v jednom kvetináči, opúšťa svoje cibuľky

    Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    … sv. Martin tohoto roku prišiel na bielom koni aj v Des Moines Iowa (09, 30 hod na našej terase)

    Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz...Sl ávnostný obedík z príležitosti Tvojich narodenín aj prípitok k tomu.-) Tak nech Ti to Ferko ešte dlho dobre varí....) urobil si krásny obedík, ktorý nemá chybu.-)))Všetko naj,,,,,)
manya
môjmu tymiánu sa darí tak vyskúšam.
bozulka
Pekný obed,ja by som brala jeden kopček ryže a dve stehná...:-) .Ten nápad so žemľou sa mi páči.Ale tie stromy sú nádherné...!!!!
eviana
@sracz milý, opäť si krásne navaril, surovín síce menej ako u Teba býva zvykom, ale napriek tomu sú s láskou, vkusom a skvelým inštinktom gurmána zvolené... kura+cesnak+tymian+sherry - super kombinácia chutí, mne by si veľmi ulahodil, chválim, tlieskam a rozhodne budem nasledovať tento Tvoj recept a praktikovať ho vo svojej kuchyni, vďaka Ti zaň :) a samozrejme celé hviezdne nebo v počte 5* :)
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, len gurmán tvojho rangu môže kura povýšiť na úžasnú delikatessu vývarom a suchým cherry :-)
5***** nesporne.
zdenka1009
Už tri dni si plánujem nejakú dobrotu z kuracinky, a toto dobre vyzerá...idem si kúpiť čerstvý tymián...vyskúšam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia