Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: babidka
Kuracie mäso sa nám asi nikdy nepreje :-)
4 porcie |
20 minút príprava |
60 minút na 170-200 °C |
Postup
- Najprv si urobíme plnku zo slaniny, cesnaku a citrónovej kôry.
- Citrón použijeme podľa možnosti chemicky neošetrovaný /domáci alebo bio / . Ošúpeme alebo nastrúhame si citrónovú kôru . Ja dávam prednosť takto nastrúhanej kôre ...
- Slaninu si nakrájame na menšie kocky, cesnak ošúpeme . Dáme do elektrického sekáčika a posekáme na hrubšie . Do posekanej zmesi pridáme citrónovú kôru a ak máme tak aj čerstvú petržlenovú vňať .Premiešame .Plnku už nedochucujem - slanina býva slanšia , takže soľ obyčajne netreba a svoje chute maju aj cesnak , kôra a bylinky .
- Kuracie stehná prerežeme v kĺbe na dve časti . Ostrým nožom si popri kosti urobíme miesto na plnku .
- Plnku rukou /alebo lyžičkou / natlačíme do mäska - koľko sa dá . Ja som urobila akosi viacej plnky a tak som s ňou naplnila aj kúsok krkovičky a tú som pridala k stehnám .
- Naplnené mäso osolíme , okoreníme a pokladieme do vymasteného pekáča . Ja ich iba podlejem vodou a nepridávam žiaden ďalší tuk . Slanina totiž pri pečení pustí tuku dosť a tak si myslím , že toľko tuku stačí . Pekáč zakryjeme a dáme piecť do rúry asi na 170°C približne na hodinu . Každý pozná svoju rúru - takže sami viete najlepšie , koľko trvá pokiaľ sa upečie pár kuracích stehien:-)
- Ako prílohu podávam dusenú mrkvu s cukinou . Očistenú mrkvu si škrabkou na zemiaky nastrúhame na tenučké plátky. Cukinu umyjeme a aj so šupkou pokrájame na menšie kocky . Mladú cibuľku si pokrájame na kúsky , opražíme na masle , pridáme mrkvu , koreniny /koriander, muškátový oriešok, soľ/ a zakryté dusíme asi 5 minút. Pridáme cukinu a dusíme ešte ďalšie 3-4 minúty . Zelenina má byť na skus pevná - ale nie tvrdá . Aspoň my to máme radi takto :-)
- Stehná sú upečené , príloha tiež. Ak sa vám máli zelenina , kľudne si ešte urobte k mäsku a zelenine ryžu alebo hranolky :-)