Kuracie stehná plnené pikantnou slaninkovo-cesnakovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Kuracie mäso sa nám asi nikdy nepreje :-)

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 170-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobíme plnku zo slaniny, cesnaku a citrónovej kôry.
  2. Citrón použijeme podľa možnosti chemicky neošetrovaný /domáci alebo bio / . Ošúpeme alebo nastrúhame si citrónovú kôru . Ja dávam prednosť takto nastrúhanej kôre ...
  3. Slaninu si nakrájame na menšie kocky, cesnak ošúpeme . Dáme do elektrického sekáčika a posekáme na hrubšie . Do posekanej zmesi pridáme citrónovú kôru a ak máme tak aj čerstvú petržlenovú vňať .Premiešame .Plnku už nedochucujem - slanina býva slanšia , takže soľ obyčajne netreba a svoje chute maju aj cesnak , kôra a bylinky .
  4. Kuracie stehná prerežeme v kĺbe na dve časti . Ostrým nožom si popri kosti urobíme miesto na plnku .
  5. Plnku rukou /alebo lyžičkou / natlačíme do mäska - koľko sa dá . Ja som urobila akosi viacej plnky a tak som s ňou naplnila aj kúsok krkovičky a tú som pridala k stehnám .
  6. Naplnené mäso osolíme , okoreníme a pokladieme do vymasteného pekáča . Ja ich iba podlejem vodou a nepridávam žiaden ďalší tuk . Slanina totiž pri pečení pustí tuku dosť a tak si myslím , že toľko tuku stačí . Pekáč zakryjeme a dáme piecť do rúry asi na 170°C približne na hodinu . Každý pozná svoju rúru - takže sami viete najlepšie , koľko trvá pokiaľ sa upečie pár kuracích stehien:-)
  7. Ako prílohu podávam dusenú mrkvu s cukinou . Očistenú mrkvu si škrabkou na zemiaky nastrúhame na tenučké plátky. Cukinu umyjeme a aj so šupkou pokrájame na menšie kocky . Mladú cibuľku si pokrájame na kúsky , opražíme na masle , pridáme mrkvu , koreniny /koriander, muškátový oriešok, soľ/ a zakryté dusíme asi 5 minút. Pridáme cukinu a dusíme ešte ďalšie 3-4 minúty . Zelenina má byť na skus pevná - ale nie tvrdá . Aspoň my to máme radi takto :-)
  8. Stehná sú upečené , príloha tiež. Ak sa vám máli zelenina , kľudne si ešte urobte k mäsku a zelenine ryžu alebo hranolky :-)