Kuracie stehná na šolete

Autor receptu: alexdidi

Šolet je strukovinové jedlo, krorési židia pripravujú na sabat deň vopred v kameninovej nádobe v rúre, kde potom vydrží teplý až do druhého dňa.Je to dosť tučné jedlo, pretože sa nešetrí masťou a najčastejšie sa podáva s pečenými husacími stehnami alebo údeným.Zato je veľmi chutné. Ja pripravujem takú ľahšiu variantu na prípravu aj na kalórie.

2-4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Uvaríme si deň vopred namočenú fazuľu.Ja varím v tlakovom hrnci bez soli.Zlejeme p rebytočnú vodu, necháme len trochu,pridáme kocku bujónu a ešte chvíľu povaríme.Krúpy uvaríme zvlášť,vodu len postupne dolievame a pred koncom povaríme s druhou kockou bujónu.Na husacej masti/príp. na oleji/podusíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme roztlačený cesnak, ale už nedusíme.Podľa potreby okoreníme, príp.osolíme.
  2. Medzitým si dáme upiecť kuracie stehná, ktoré potrieme grilovacím korením,dáme vetvičku tymianu a obložíme kožou zo slaniny, príp.aj málo husacej masti.To tak trochu na spôsob husacích stehien.V prípade diétnejšej verzie vynecháme masť aj kožu zo slaniny a použijeme iba olej aký máme vo zvyku.Počas pečenia podlievame horúcou vodou a po upečení odstránime kožu zo slaniny.
  3. Zmiešame fazuľu+krúpy+cibuľu s cesnakom a vložíme do zapekacej misy, navrch dáme upečené stehná, všetko ešte polejeme výpekom zo stehien/ak chceme, nemusíme/a dáme zapiecť asi na 15´pri 180