Kuracie mäso
Kuracie stehná na mede so slanými muffinami a cícerom
Autor receptu: redakcia
Postup- Marináda: Nakrájame očistený zázvor, dáme do
mixéra, pridáme citrónovú kôru
a šťavu z citróna, med. Z čili
papričky radšej vyberieme stred
a semienka, aby marináda
nebola príliš štipľavá. Prilejeme
trošku medoviny a olivový olej.
Celú zmes rozmixujeme.
- Kuracie stehná pri kosti nakrojíme
a nožom popicháme hlavne
okolo kosti. Dáme ich do misy,
zalejeme marinádou a dôkladne
premiešame. Necháme odstáť,
najlepšie cez noc.
- Odstáte namarinované mäso
osolíme a pomaly pečieme na
nepriľnavej panvici alebo na
grile. Mäso pečieme pomaly,
aby sa karamelizujúci med
nespálil. Pre skrátenie doby
pečenia môžeme zakryť
pokrievkou alebo alobalom.
Dajte však pozor, aby mäso
nebolo zakryté úplne, inak ho
nebudeme piecť, ale dusiť.
Mäso otáčame podľa potreby.
- Cícerová príloha: K vopred namočenému cíceru pridáme cesnak, nastrúhanú citrónovú kôru, olúpanú polovicu citróna, celé šalotky, čili papričku, sušené paradajky,
tymian, zázvor a med,
zalejeme vodou alebo kuracím
vývarom, zakryjeme pokrievkou
a pomaly varíme asi hodinu.
Potom osolíme. Časť odoberieme aj s tekutinou a rozmixujeme v mixéri na pyré. Zvyšok
dochutíme posekanými čerstvými bylinkami.
- Slané muffiny: V mise vymiešame elektrickým šľahačom
múku s mliekom, medovinou,
olivovým olejom a vajcami
a cesto necháme cca 2 hodiny stáť.
Potom znovu prešľaháme
a nalejeme do predhriatych
a vymastených foriem na
muffiny. Pečieme 25 minút v rozpálenej rúre na 220 °C.
- Servírujeme tak, že na tanier dáme
cícerové pyré, na to varený
cícer, priložíme mäso a podávame s muffinom. Naň môžeme
pridať lyžičku čerstvého bieleho
jogurtu.
|