Kuracie mäso

Kuracie stehná na mede so slanými muffinami a cícerom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Marináda: Nakrájame očistený zázvor, dáme do mixéra, pridáme citrónovú kôru a šťavu z citróna, med. Z čili papričky radšej vyberieme stred a semienka, aby marináda nebola príliš štipľavá. Prilejeme trošku medoviny a olivový olej. Celú zmes rozmixujeme.
  2. Kuracie stehná pri kosti nakrojíme a nožom popicháme hlavne okolo kosti. Dáme ich do misy, zalejeme marinádou a dôkladne premiešame. Necháme odstáť, najlepšie cez noc.
  3. Odstáte namarinované mäso osolíme a pomaly pečieme na nepriľnavej panvici alebo na grile. Mäso pečieme pomaly, aby sa karamelizujúci med nespálil. Pre skrátenie doby pečenia môžeme zakryť pokrievkou alebo alobalom. Dajte však pozor, aby mäso nebolo zakryté úplne, inak ho nebudeme piecť, ale dusiť. Mäso otáčame podľa potreby.
  4. Cícerová príloha: K vopred namočenému cíceru pridáme cesnak, nastrúhanú citrónovú kôru, olúpanú polovicu citróna, celé šalotky, čili papričku, sušené paradajky, tymian, zázvor a med, zalejeme vodou alebo kuracím vývarom, zakryjeme pokrievkou a pomaly varíme asi hodinu. Potom osolíme. Časť odoberieme aj s tekutinou a rozmixujeme v mixéri na pyré. Zvyšok dochutíme posekanými čerstvými bylinkami.
  5. Slané muffiny: V mise vymiešame elektrickým šľahačom múku s mliekom, medovinou, olivovým olejom a vajcami a cesto necháme cca 2 hodiny stáť. Potom znovu prešľaháme a nalejeme do predhriatych a vymastených foriem na muffiny. Pečieme 25 minút v rozpálenej rúre na 220 °C.
  6. Servírujeme tak, že na tanier dáme cícerové pyré, na to varený cícer, priložíme mäso a podávame s muffinom. Naň môžeme pridať lyžičku čerstvého bieleho jogurtu.