Pečené kuracie stehná

Kuracie stehná na kyslej kapuste so zemiakmi

Autor receptu: marienka44

Recept pochádza z českej stránky Kuchařka pro dceru. Mala som doma potrebné suroviny, nedeľný obed bol v jednom hlinenom pekáčiku ako eintopf. Keďže som doma sama, stačili mi len dve stehná. Ospravedňujem sa za nekvalitné foto, fotoaparát štrajkuje.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru dáme predohriať na 200 stupňov. Pekáčik má byť tak veľký, aby sa kuracie mäso zmestilo natesno. Veľké medzery nie sú žiadúce.
  2. Kyslú kapustu, ak je veľmi kyslá, jemne prepláchneme na sitku. Po odkvapkaní ju rozložíme na dno pekáčika. Ja som použila hlinený, tzv. rímsky pekáčik.
  3. Cibule a zemiaky ošúpememe a pokrájame na tenké plátky. Cibuľu rozoberieme na jednotlivé kolieska a rozložíme na kapustu. Tým sa oddelia zemiaky od kapusty a umožníme, aby ľahšie zmäkli. Ako je známe, zemiaky sa v kyslom prostredí ťažko varia. Na cibuľu rozložíme všetky zemiaky a jemne osolíme. Zalejeme všetko smotanou.
  4. Kuracie štvrte opláchneme a osušíme. Zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou a zľahka poprášime paprikou. Položíme ich na zemiakovú vrstvu kožou navrch. Čím lepšie mäso pokryje zemiaky, tým budú mäkšie. Slaninu pokrájame na menšie kocky a rozložíme na mäso. Z nej sa pri pečení uvoľňuje tuk a to robí mäso šťavnatým. Nemusí sa tak často polievať.
  5. Pekáčik zakryjeme poklopom alebo dvoma vrstvami alobalu a vložíme do horúcej rúry. Pečieme 45 minút bez povšimnutia. Potom pekáč odokryjeme, teplotu znížime na 180 stupňov a ešte 30 - 45 minút dopekáme do krásnej zlatej farby. V tejto fáze môžeme mäso polievať tukom a šťavou, ktorá sa hromadí po krajoch pekáčika.
  6. Môžeme servírovať. Ak sa nám zdá, že omáčka s kapustou je vodová, môžeme omáčku zliať a v malej rajničke prudko zvariť na hustejšiu konzistenciu. Dovtedy udržujeme mäso, zemiaky a kapustu v teple, napríklad v chladnúcej rúre.