Pečené kuracie stehná
Kuracie stehná na kyslej kapuste so zemiakmi
Autor receptu: marienka44
Recept pochádza z českej stránky Kuchařka pro dceru. Mala som doma potrebné suroviny, nedeľný obed bol v jednom
hlinenom pekáčiku ako eintopf. Keďže som doma sama, stačili mi len dve stehná.
Ospravedňujem sa za nekvalitné foto, fotoaparát štrajkuje.
4 porcie |
30 minút príprava |
90 minút na 200 °C |
Postup
- Rúru dáme predohriať na 200 stupňov. Pekáčik má byť tak veľký, aby sa kuracie mäso zmestilo natesno. Veľké medzery nie sú žiadúce.
- Kyslú kapustu, ak je veľmi kyslá, jemne prepláchneme na sitku. Po odkvapkaní ju rozložíme na dno pekáčika. Ja som použila hlinený, tzv. rímsky pekáčik.
- Cibule a zemiaky ošúpememe a pokrájame na tenké plátky. Cibuľu rozoberieme na jednotlivé kolieska a rozložíme na kapustu. Tým sa oddelia zemiaky od kapusty a umožníme, aby ľahšie zmäkli. Ako je známe, zemiaky sa v kyslom prostredí ťažko varia.
Na cibuľu rozložíme všetky zemiaky a jemne osolíme. Zalejeme všetko smotanou.
- Kuracie štvrte opláchneme a osušíme. Zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou a zľahka poprášime paprikou. Položíme ich na zemiakovú vrstvu kožou navrch. Čím lepšie mäso pokryje zemiaky, tým budú mäkšie.
Slaninu pokrájame na menšie kocky a rozložíme na mäso. Z nej sa pri pečení uvoľňuje tuk a to robí mäso šťavnatým. Nemusí sa tak často polievať.
- Pekáčik zakryjeme poklopom alebo dvoma vrstvami alobalu a vložíme do horúcej rúry. Pečieme 45 minút bez povšimnutia. Potom pekáč odokryjeme, teplotu znížime na 180 stupňov a ešte 30 - 45 minút dopekáme do krásnej zlatej farby. V tejto fáze môžeme mäso polievať tukom a šťavou, ktorá sa hromadí po krajoch pekáčika.
- Môžeme servírovať. Ak sa nám zdá, že omáčka s kapustou je vodová, môžeme omáčku zliať a v malej rajničke prudko zvariť na hustejšiu konzistenciu. Dovtedy udržujeme mäso, zemiaky a kapustu v teple, napríklad v chladnúcej rúre.