Pečené kuracie stehná
Pečené kuracie stehná

Kuracie stehná na kyslej kapuste so zemiakmi

marienka44 - fotkamarienka44, 17. januára 2021

Recept pochádza z českej stránky Kuchařka pro dceru. Mala som doma potrebné suroviny, nedeľný obed bol v jednom hlinenom pekáčiku ako eintopf. Keďže som Zobraziť celý popisRecept pochádza z českej stránky Kuchařka pro dceru. Mala som doma potrebné suroviny, nedeľný obed bol v jednom hlinenom pekáčiku ako eintopf. Keďže som doma sama, stačili mi len dve stehná. Ospravedňujem sa za nekvalitné foto, fotoaparát štrajkuje.
Zdroj: stránka: Kuchařka pro dceru.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks veľké
500 g
1 kg
2 ks
100 g
250 ml
1/2 KL
1/2 KL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Rúru dáme predohriať na 200 stupňov. Pekáčik má byť tak veľký, aby sa kuracie mäso zmestilo natesno. Veľké medzery nie sú žiadúce.

  2. 2

    Kyslú kapustu, ak je veľmi kyslá, jemne prepláchneme na sitku. Po odkvapkaní ju rozložíme na dno pekáčika. Ja som použila hlinený, tzv. rímsky pekáčik.

  3. 3

    Cibule a zemiaky ošúpememe a pokrájame na tenké plátky. Cibuľu rozoberieme na jednotlivé kolieska a rozložíme na kapustu. Tým sa oddelia zemiaky od kapusty a umožníme, aby ľahšie zmäkli. Ako je známe, zemiaky sa v kyslom prostredí ťažko varia. Na cibuľu rozložíme všetky zemiaky a jemne osolíme. Zalejeme všetko smotanou.

  4. 4

    Kuracie štvrte opláchneme a osušíme. Zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou a zľahka poprášime paprikou. Položíme ich na zemiakovú vrstvu kožou navrch. Čím lepšie mäso pokryje zemiaky, tým budú mäkšie. Slaninu pokrájame na menšie kocky a rozložíme na mäso. Z nej sa pri pečení uvoľňuje tuk a to robí mäso šťavnatým. Nemusí sa tak často polievať.

  5. 5

    Pekáčik zakryjeme poklopom alebo dvoma vrstvami alobalu a vložíme do horúcej rúry. Pečieme 45 minút bez povšimnutia. Potom pekáč odokryjeme, teplotu znížime na 180 stupňov a ešte 30 - 45 minút dopekáme do krásnej zlatej farby. V tejto fáze môžeme mäso polievať tukom a šťavou, ktorá sa hromadí po krajoch pekáčika.

  6. 6

    Môžeme servírovať. Ak sa nám zdá, že omáčka s kapustou je vodová, môžeme omáčku zliať a v malej rajničke prudko zvariť na hustejšiu konzistenciu. Dovtedy udržujeme mäso, zemiaky a kapustu v teple, napríklad v chladnúcej rúre.

    Kuracie stehná na kyslej kapuste so zemiakmi - obrázok 6

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia