Kuracie mäso

Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Valentín má Covid19 i všetky jeho varianty „na háku” ale so svojou „prišahanou najsamkrajšejšou polovičkou” rozhodne musím rátať.* Okrem sladkostí in natura som jej pripravil aj tento recept s „pearled couscousom”. Čerstvých a pokrájaných. Inšpirovala ma naša spoločná priateľka tu na Varecha.sk, milá @Afataga, ktorej sa tieto huby (pod menom „crimini”), v konzervovanom prevedení nerátajú. Poučil som sa, poslúchol som ju, prikúpil, obohatil strúhaným chrenom a ostatné už išlo tzv. „ľavou zadnou”.

2
porcie
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté, osušené a orezané stehná (orez je na malom tanieriku hore, použijem ho v „drôtenom vajíčku” do bársakej polievky) som jemne po obidvoch stranách osolil a nastrúhal na ne čierne korenie. Šampiňóny sú už očistené a pokrájané, strúčiky cesnaku olúpané.
  2. Pripravené stehná som po 5-7 minút na každej strane opiekol na oleji a orezanom tuku z kože.
  3. Medzitým som postrúhal asi 10 cm chrenu, pokrájal pór, cibuľu a papriku aj s jadrovníkom.
  4. Keď už boli stehná pekné červeno-hnedé, vyložil som ich na pomocnú tácňu a na výpeku orestoval pokrájanú cibuľu i pór a
  5. následne aj papriku obohatenú pretlačeným cesnakom.
  6. Po asi 3-4 minútach podusenia nasledovali šampiňóny.
  7. A potom koreniny: paprika mletá sladká aj štipľavá, korenie „Nahrin” na kuracinu a korenie sv. Antonína. Premiešal, nechal minútku-dve prepojiť chute a vône.
  8. Z tácne som preložil opečené stehná do hrnca, zalial kuracím vývarom, prikryl a na strednom, po 10-12 minút na malom ohreve nechal 33 minút dusiť, až bolo mäso ako „hodváb, či vatička“.
  9. Počas dusenia mäsa som klasickým spôsobom pripravil izraelský perličkový kuskus.
  10. A mohlo sa servírovať a obedovať. Dobrú chuť aj Vám, vážení a milí priatelia a priateľky!
  11. Krásny deň sv. Valentína Vám želám všetkým, v spoločnosti Vašich ctených rodín, ako aj dobroprajných, usmievavých a úprimných priateľov! Kytičku týchto obľúbených voňavých karafiátov, v 24 hodinovom predstihu, dostalo moje krajšie a lepšia JA!