Kuracie mäso
Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Valentín má Covid19 i všetky jeho varianty „na háku” ale so svojou „prišahanou najsamkrajšejšou polovičkou” rozhodne
musím rátať.* Okrem sladkostí in natura som jej pripravil aj tento recept s „pearled couscousom”. Čerstvých a pokrájaných.
Inšpirovala ma naša spoločná priateľka tu na Varecha.sk, milá @Afataga, ktorej sa tieto huby (pod menom „crimini”), v
konzervovanom prevedení nerátajú. Poučil som sa, poslúchol som ju, prikúpil, obohatil strúhaným chrenom a ostatné už išlo
tzv. „ľavou zadnou”.
2 porcie |
15 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- Umyté, osušené a orezané stehná (orez je na malom tanieriku hore, použijem ho v „drôtenom vajíčku” do bársakej polievky) som jemne po obidvoch stranách osolil a nastrúhal na ne čierne korenie. Šampiňóny sú už očistené a pokrájané, strúčiky cesnaku olúpané.
- Pripravené stehná som po 5-7 minút na každej strane opiekol na oleji a orezanom tuku z kože.
- Medzitým som postrúhal asi 10 cm chrenu, pokrájal pór, cibuľu a papriku aj s jadrovníkom.
- Keď už boli stehná pekné červeno-hnedé, vyložil som ich na pomocnú tácňu a na výpeku orestoval pokrájanú cibuľu i pór a
- následne aj papriku obohatenú pretlačeným cesnakom.
- Po asi 3-4 minútach podusenia nasledovali šampiňóny.
- A potom koreniny: paprika mletá sladká aj štipľavá, korenie „Nahrin” na kuracinu a korenie sv. Antonína. Premiešal, nechal minútku-dve prepojiť chute a vône.
- Z tácne som preložil opečené stehná do hrnca, zalial kuracím vývarom, prikryl a na strednom, po 10-12 minút na malom ohreve nechal 33 minút dusiť, až bolo mäso ako „hodváb, či vatička“.
- Počas dusenia mäsa som klasickým spôsobom pripravil izraelský perličkový kuskus.
- A mohlo sa servírovať a obedovať. Dobrú chuť aj Vám, vážení a milí priatelia a priateľky!
- Krásny deň sv. Valentína Vám želám všetkým, v spoločnosti Vašich ctených rodín, ako aj dobroprajných, usmievavých a úprimných priateľov! Kytičku týchto obľúbených voňavých karafiátov, v 24 hodinovom predstihu, dostalo moje krajšie a lepšia JA!