Kuracie stehná na čínsky spôsob (originálny čínsky recept)
Autor receptu: sandriw
Tento recept ma naučila variť moja známa z Číny. Hneď na prvý krát mi veľmi zachutil,
tak som sa ho rozhodla vyskúšať spraviť aj sama. Nebolo to síce na 100% dokonalé,
ako jej pôvodná verzia, no chutilo to úžasne, a nabudúce to už bude určite eňo-ňuňo :D
Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit
Postup
- Kuracie stehná zbavíme kože, nožom spravíme na každom niekoľko rezov a polejeme 2 – 3 PL sójovej omáčky. Necháme marinovať minimálne 1 hodinu.
- Mrkvu a zemiaky si očistíme a narežeme na väčšie kúsky. Cesnak ošúpeme na nakrájame na malinké kocôčky, zázvor ošúpeme a nakrájame na plátky (takto ho potom možno jednoducho z jedla odstrániť). Jarnú cibuľku si nakrájame na kolieska, zelenú časť možno nakrájať aj na dlhšie kúsky.
- Na troche rozpáleného oleja si osmažíme cesnak, zázvor a korenie (ak nedostanete sečuánske, vhodné je aj korenie piatich vôní, alebo podľa toho, čo vám chutí viac; ak nedostanete ani jedno, postačí aj klasické čierne korenie). Primiešame cibuľku a keď nám všetko pekne vonia, pridáme mäso so sójovou omáčkou. Chvíľu opekáme, kým už mäso nie je červené a potom pridáme mrkvu so zemiakmi. Miešame, kým sa všetka zelenina tiež neobalí sójovou omáčkou.
- Zalejeme toľkou vody, aby bolo všetko takmer ponorené. Pridáme ustricovú omáčku a za občasného miešania varíme zakryté na strednom ohni, kým sa takmer všetka tekutina neodparí a mäso so zeleninou nie sú mäkké. Na konci ochutnáme, a ak to nie je dostatočne slané, dosolíme.
- Podávame s ryžou, cestovinami, alebo ako v mojom prípade s tenkými slanými palacinkami upečenými z múky, vody, vajíčka a soli (časť vody sa prípadne môže nahradiť trochou mlieka).