Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy fotorecept

lyali - fotkalyali, 3. apríla 2011
Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept)
Foto: lyali

Kuracie špízy a špenátová omáčka sú veľmi jednoduchou záležitosťou. Zvláštnosťou týchto špízov je spôsob napichávania na špajdle. Základom špenátovej omáčky je čerstvý špenát a Zobraziť celý popisKuracie špízy a špenátová omáčka sú veľmi jednoduchou záležitosťou. Zvláštnosťou týchto špízov je spôsob napichávania na špajdle. Základom špenátovej omáčky je čerstvý špenát a biely jogurt. Nevedela som sa rozhodnúť pre prílohu - zemiaky, či cestovina? Vyhrali to pirohy plnené zemiakovou plnkou. Pirohy z rýchleho rožkového cesta (už tu na vareche bolo, tak pripomínam), nápaditý spôsob vykrajovania a na záver ponúkam ako dezert sladké pirohy plnené pudingom, tvarohom a čiernymi ríbezľami :-)

Suroviny

Kuracie špízy:
2 ks
podľa chuti
250 g - plátky alebo šunka - plátky
Špenátová omáčka:
2 PL
120g balenie 1 čerstvý
podľa chuti  - strúčiky
0,5 l
1 ks
2 ČL
podľa potreby
1 ČL
podľa chuti
Pirohy:
4 ks
cca 3 dcl
cca 500 g
zemiaková plnka:
 uvarené
sladká plnka:
 uvarený hustejší osladený
 (napr. rozmrazené)
na zlepenie okrajov:
 rozšľahané
navrch:
  (na slané)
  (na sladké)




Postup

  1. 1

    1) Špízy: Kuracie prsia nakrájame na dlhšie "rezance" nap. takto a okoreníme obľúbenou koreniacou zmesou na kurča.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Toto je moje obľúbené (bez glutamanu).

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Napichávam na 2špajdle kuracie "hadíky" spolu so slaninkou (alebo šunkou pokrájanej na vhodnú veľkosť, ak chceme zdravšiu alternatívu :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na špajdliach :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme na olejom pokvapkaný plech, podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom lesklou stranou dolu a dáme do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20min. Potom odokryjeme a zapečieme (ja som len krátko asi 5min, aby sa mi nevysušilo).

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    2) Špenátová omáčka: Kým sa nám robia špízy v rúre, premytý a následne osušený špenát pokrájame na širšie rezance.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na oleji orestujeme do "zvädnutia", osolíme, pridáme pretlačený cesnak a odstavíme.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do hrnca dáme vodu a rozmiešame v nej biely jogurt, horčicu, práškový cukor a hladkú múku. Prevaríme. Osolíme.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Opäť postavíme hrniec so špenátom na oheň a vlejeme doňho prevarenú zátrepku. Zjemníme smotanou (0,5-1dcl), prípadne dochutíme (omáčka by mala byť príjemne kyselkavá po jogurte) a vypneme (krátko po vliatí zátrepky a smotany). Preto si zvarím zátrepku zvlášť, aby sa špenát nerozvaril. Príprava špenátu je celkom rýchla záležitosť :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotová omáčka :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame so srdiečkovými pirohami. Piroh bol najprv posypaný sladkou červenou paprikou a následne potretý roztopeným maslom - a máme červené srdce :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    3) Srdiečkové pirohy: Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme mliekom (okrem končekov) tak, aby sa ním nasiakli, ale nekúpali v ňom. Necháme odstáť (záleží od "veku" rožkov :-) ).

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pridáme štipku soli a prisypávame toľko múky, aby sme vypracovali nelepivé cesto.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotové cesto :-) Z polovice budú slané, z polovice sladké (tak aj dezert sa pýta) a z odrezkov "rezance" do polievky :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vyvaľkáme (podsypávame si múkou podľa potreby) asi na 2-3mm. Vykrojíme formičkou srdiečka. Naplníme plnkou (uvarené zemiaky - mala som z predošlého dňa - popučíme a na oleji, cibuli a pažítke orestujeme).

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Rozľahaným vajíčkom potrieme na jednom srdiečku jeho ľavý okraj, na druhom jeho pravý okraj.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Zlepíme, jemne zatlačíme vidličkou. Odrezky budú závarkou do polievky.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Dáme variť do osolenej vriacej vody.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Sladké plním nasledovne: dám kôpku vychladnutého uvareného hustejšieho osladeného pudingu, na ňu pomrvím jemný hrudkový tvaroh a ozdobím guličkami čiernych ríbezlí :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Uvarené rezance do polievky :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Sladký potretý maslom a posypaný škoricovým cukrom.

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Sladký v priereze :-)

    Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    pozn. Doba prípravy špízov: do 15min, doba tepelnej úpravy v rúre: do 30min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy špenátovej omáčky: do 20min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy pirohov (aj s plnkou): do 60min. No a neuvádzam množstvo surovín na plnky do pirohov - minula som možno tak 2zemiaky, puding zo 1/4l mlieka, trochu tvarohu, pár guličiek čiernych ríbezlí. Vyšlo mi 30ks srdiečkových polovičiek (formička 10x8,5cm). Z celého obeda sa najedia min. 4ľudia. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

diabambulka
mne sa páčia tie pirohy, vyzerá to na chutnú rýchlovku, ukladám a tie sladké vyskúšam :-)))
mata3636
jéééj, to je pekný recept! všetko jednoduché veci, ale dokopy veľmi efektné. tie rožkové pirohy sú super, s cestom sa veľmi dobre robí a sú aj chutné. dávam pomyselný plusový bodík :))
janger
Krasna uprava, vyborne jedlo! Dala si si zalezat.
jody
Super! Ako to ja teraz narvem do 4 kolioniek v kucharskej knihe, ha? :-)
hubarka35
no užasné tie pirožky aj plnky,špizy i omáčka-všetko dobrá papanica.....podobne robim gulky zo staršich ro
lyali
Ďakujem za všetky Vaše komentáre :-) V podstate sú to všetko nenáročné jedlá, akurát raz darmo, ak niekto sa nerád hrá s vaľkaním, vykrajovaním, plnením, lepením pirohov :-) @jody , napíš si to ako 3samostatné recepty :-) @drobcek19 , jeden deň špízy na špenátovej omáčke, ďalší deň slané pirohy a tretí sladké pirohy :-))) Pôvodne som mala k špízom len varené zemiaky na ume :-) Ale vydali zo mňa pirohy a urobila som cesto až zo 4rožkov, tak sme si dopriali aj dezertík (oveľa neskôr po obede) :-) A pôvodne som chcela dať zvlášť rcp na špízy na omáčke a zvlášť na pirohy, ale zázračne sa mi dali pridávať fotečky do aleluja :-)
jerica
pekná práca aj s fotopopisom, nie je čo dodať:-)) pridávam si do MKK
tatranka
Pekný recept.Dala si si záležať.Mám veľmi rada pekne a kvalitne spracované recepty.
marcy
pracné,výborné .... chcem pochváliť šikovné ruky :-)
violetacamorova
Veľmi pekný recept a mám tiež "problém" ako @jody do ktorej kolónky v mojej KK to skôr "narvať", haha! Ale tie pirohy z rožkov som už niekde videla a aj stratila tak som ti hlavne aj za ne veľmi vďačná.
violetacamorova
Veľmi precízne si využila do poslednej odrobinky cesto na pirohy, dúfam, že aj z bagety to bude dobré, žiaľ v Škótsku nemajú také dobré rožky ako u nás.
anninkka
mam rada pirohy na hociaky spôsob mňam..............
recept vyborny
3sandra3
úúúha,,,až mi sánka padla,,, toto až dnes som objavila,,,? to je skvelý recept... ukladám a idem na to cez víkend...super,,, ani neviem nájsť vhodné slová na vyjadrenie chvály pre teba
babi
to cesto na pirohy ma veľmi zaujalo, ešte som také nepočula. Určite vyskúšam.
Pekný recept
babav
Krasne pirozky ...ukladam si dodatocne,prehliadla som recept ,
ked si ho vlozila na Varechu;-)
hubata
Tie pirohy ma tiež zaujali na obidva spôsoby. Pekné foto, popis, pripájam sa k pochvalám.
mijaita
Krasne zpracovany recept a jeste pro kazdeho neco. Urcite udelam jinak omacku (spenat se smetanou a korenim) a pirohy naslano (kategorie "pecivo")
Je velika chyba kulinarskych webu, ze neni mozne ulozit recept do vice kategorii. A tak si recept i s obrazky kopiruju do Wordu, tam upravim a udelam si tak receptu kolik potrebuju. Zustanou original, jen jsou rozdelene jak potrebuju. Vzdy si recepty jeste ukladam do PC abych nebyla zavisla na internetu.
Na jidlo se opravdu tesim!
pillango
... tak to je nadhera! ukladam...tlacim...pripravujem list na nakup a cez vikend idem do toho :)
lyali
Dodatočne ďakujem za všetky komentáre, za ktoré som nepoďakovala. Vedzte, že vždy sa teším každému Vášmu komentáru :-)
mracik9
Teraz som sa prepracovala k tvojmu receptu,chválim gazdinku,mňam
faktja
...parada do posledneho detailu...len ma trocha prekvapil ten praskovy cukor do spenatu...ale inak tlieskam...
anina6
perfektné odvedená práca, aj čo sa týka spracovania a odfotenia receptu, aj nápaditosti. super
danika59
Dnes sme mali obed z Tvojho receptu-ale pirohy sme nahradili cestovinou.Bolo to výborné.ˇDakujem za inšpiráciu.
eviana
@lyali , prekrásne jedlo, jednoduchosť surovín, harmónia chutí... si jednoducho hviezda, veľmi chválim :)
lyali
milá @eviana , ďakujem veľmi pekne :-) no hviezdičky svietia na nebi :-) rada sa dívam na nebo posiate hviezdami :-) tie sú tam okrem iného aj pre radosť nás všetkých :-) veľmi sa teším, keď moje jedlo zmysly druhých poteší ako mňa nebeské hviezdy :-) vďaka tebe, eviana, som si opäť povedala, že svet je krásny, hoci poza oknami tu poriadne fučí :-) zvesela si sniežikuje, ale zato deti majú vysmiate tváre :-) tak to má byť :-) ďakujem ostatným aj za predošlé komentáre :-)
jamalinka
a by som len dodala, že tie okraje pirohov nie je vôbec potrebné potierať vajíčkom, stačí ich stlačiť mám veľa krát odvarené, vyskúšané určite sa nerozlepia. Vajíčkom potrieť iba ak ich namiesto varenia pečieme v rúre. Skús na jednom, dvoch a hneď budeš mať menej práce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia