Kuracie prsia

Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vo svojej kuchyne experientujem s viacerými druhmi marinády. Klasickú predstavuje kombinácia „ČDD“ (napr. kečup, cesnak, horčica, sójovka, Worchester, soľ a čMČK), potom tzv „suchá“ iba soľ a čMČK, či hočicová, alebo voda + 2:1 cukor a soľ. V tomto rcp Vám predstavujem nový variant, v ktorom som použil iba kyslé mlieko. Novú chuť vyprážaného kuracieho mäsa získate aj jeho dvojnásobnou tepelnou úpravou. Znásobite ju, ak po klasickom vyprážaní, dopečiete mäso asi 33´ v rúre. Príloha je už na Vás!

4-6
porcie
2x12-15 minút
príprava
12-15/2x5-7+45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. dva či tri dni pred vyprážaním, som kuracie prsia odblaníl, dočistil,pokrájal na 12÷15 mm hrubé plátky, rozložil do pomocnej misy a zalial kyslým mliekom, v ktorom som, priamo vo fľaši roztriasol 2 KL soli; potom som naplnenú misu obalil plastickým vrecúškom a uložil do chladničky.
  2. keď nadišiel deň „D“ (teda skôr „V“, čoby vyprážania), začal som prípravou teplého zeleninového šalátu, ktorý v komlexe predstavoval prílohu; do „Wok“ panvice som nalial 2÷3 PL oleja a pridal pokrájanú karotku, stonkový zeler, zelenú cibuľku aj s „pierkami“, zelerové lístky, maladú rukolu, špenát „baby“ a petržlenovú vňať; (PL maslo pride na svoje až na úplný koniec)
  3. po jemnom osolení a „očeMČeKovaní“ som celú zostavu nežne premiešal, postupne nechal zredukovať až na skoro ½ pôvodného objemu a prikrytú odložil, než dôjde aj na jej dokončenie a servírovanie
  4. pripravil som si zostavu na obaľovanie
  5. kuracie prsia, ktoré som v sitku nechal stiecť a odkvapkať z kyslomliečnej marinády
  6. racionálne rozložil „linku“ na obaľovanie, t. j. zmiešal hladkú múku so soľou, čMČK a s talianskou univerzálnou zmesou; v miske č. 1 som rozšľahal vajíčka s vlažným mliekom a v č. 2 rozostrel jemnú strúhanku
  7. na veľkej panvici rozohrial olejovo_bravčo-masťovo_maslovú marinádu na vyprážanie;
  8. potom to už išlo ráz_náraz, ako u kanonierov: múka, vajíčka, strúhanka, vajíčka, strúhanka
  9. a poďme ho do horúcej vyprážacej emulzie, pekne po obidvoch stranách na červeno – zlato – hnedo,
  10. nuž a v poslednej „várke“ došlo aj na tradičné pampúšiky, vymiešané zo zvyškov vajíčok, strúhanky, trošky (tak za PL) múky, pokrájaných petržlenových lístkov a štipky „sódy_biky“
  11. priebežne som nechal vyhriať rúru na 180 °C (350 °F), v ktorej som počas 45´ dopiekol vypražené kuracie prsia, v pekáči vystlanom alobalovou fóliou.
  12. dokonca aj pampúšiky (slastná to i nostalgická spomienka na dávno odišlé detstvo, pod starostlivými „krídlami“ presladkej Mamky Aňuci a úžasnej Babičky lady Ann) sa vydarili
  13. odložený teplý zeleninový šalát som opäť rozohrial na prevádzkovú teplotu a potom do neho vmiešal plátky „dobrej“ PL masla a ešte „krát“ premiešal; mohol som prestierať porcie na obed, ktoré som ozdobil plátkom citróna, polokyslými malinami a „pierkom“ zelerovej vňate
  14. a tak to vyzeralo z druhej strany! Chutilo! … a veľmi! Dokonca aj tej šľachetnej Pani, u ktorej bývam a čo ma pri sebe strpí!