Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Predchádzajúcim rcp, na huspeninu, som si asi voči sebe popudil dodržiavateľov pôstu. Ale ja som ju naozaj varil a zjedol ešte pred pôstom! Výčitky, voči mne, môžu mať aj iní „extrémisti“! Tak aj preto tentoraz niečo ľahké, rýchle, nie drahé a dokonca vhodné aj pre diabetikov! Istú zmenu uvítajú asi aj milovníci špenátu, lebo na jeho prípravu, ako prílohy ku kuracím prsiam, som použil novú, aspoň pre mňa, technológiu. Naučila ma to moja najsamlepšejšia a najsamkrajšejšia 1/2! Bude chutiť aj Vám?

2
porcie
7 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. kuracie prsia odblaníme a zbavíme zbytočného tuku, nakrájame na hranolčeky (~ 60x30x30 mm), uložíme do pomocnej porcelánovej (jenskej) misky,
  2. zalejeme ich čerstvo vytlačenou šťavou z umytých citrónov – tak, aby boli v sťave celkom ponorené – (∑ citrónov záleží na ich veľkosti a šťavnatosti, ja som tentoraz potreboval iba dva); misku zakryjeme celofámnovou fóliou a aspoň na 24 hodín uložíme do chladničky (ešte lepšie je 48÷72 hodín)
  3. tesne pred tepelnou úpravom, prsia z misky prelejeme do sitka a necháme odkvapkať (!!!NEPREMÝVAME!!!)
  4. na širšej pracovnej tácni zmiešame 1 PL HLM_u (hladkej múky) a 1 ČL MSČP (mletej sladkej červenej papriky) a odkvapkané hranolčeky kuracích pŕs v tejto zmesi jemne obalíme (!!!nevtláčame, nevklepávame!!!)
  5. na zdroji tepla predohrejeme širokú panvicu, nalejeme na ňu ~ 2 PL olivového oleja, chvíľočku ho necháme zohriať na prevádzkovú teplotu a „obalené“ hranolčeky pŕs na ňom, iba v jednej vrstve, po všetkých stranách opražíme do zlatej červenohnedej farby; obraciame ich pomocou kuchyňských klieští!
  6. „dukátové buchtičky“ z kuracinky sa pomaličky farbia na krásne zlaté červenohnedo a tak je čas na foto ingrediencií pre prílohu; tentoraz to bude jednoduchý dusený špenát na cesnaku a feferónkových zrniečkach, pre ktorý potrebujeme: 1 PL olivového oleja, 1 KL feferénkových zrniek, 4÷6 strúčikov cesnaku (množstvo záleží na ich veľkosti), 2 vrecúška mladého špenátu (~ 600 g) a soľ podľa chuti
  7. na druhú predohriatu panvicu nalejeme olej, pretlačíme cesnak, nasypeme zrnká feferóniek a necháme 10÷12´´ (sekúnd) jemne opražiť (nie však dlho, lebo cesnak by mohol "zhorknúť")
  8. presypeme ½ špenátu, 2÷3´ho pomocou kuchyňských kliešti premiešavame a obraciame, než strati ~ ½ svojho objemu, posypeme štipkou soli, pridáme druhú ½ špenátu a pokračujeme v premiešavaní a obracaní, až nam v panvici ostanú nie viac ako dve chlapské hrste urestovanej prílohy
  9. postupne sa dopiekli aj „dukátové buchtičky“, ktoré som poprekladal do pomocnej misy z jenského skla a pod ňou vidíte špenát, z ktorého som vo 2÷3´nechal odpariť zbytočnú tekutinu
  10. poukladal som porcie na tanier á la Varecha.sk, takže hranolčeky kuracinky dole (až v tejto chvíli ich posolíme) a na vrch udusený špenát; (akoby som počul svoje dve víly, mamku Aňuci a babičku lady Ann: finom, olcsó és nem drága = vývorné, lacné a nie drahé) – DOBRÚ CHUŤ aj Vám!!!
  11. doma aj v na pracovisku som si "šplhol" bryndzovým koláčom podľa @danielas z Martina; veľmi pekne jej ďakujem za rcp -:))))))) ! "Zámoriakom" to chutilo, aj keď bryndziaky boli podľa nich veľmi sýte, ale na druhej strane ich hltali ako medvede grizly maliny, alebo cranberry, či ako sa u nás na "vihodze hutori - ľigaľi jjich jak kačka nokerdľe"!
  12. a takto vyzerá pokrájaný na juhoafrickom porceláne! Pekné, nie!? A kebe ste vedeli, že aj aké chutné!