Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. marca 2013
Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept)
Foto: sracz

Predchádzajúcim rcp, na huspeninu, som si asi voči sebe popudil dodržiavateľov pôstu. Ale ja som ju naozaj varil a zjedol ešte pred pôstom! Výčitky, Zobraziť celý popisPredchádzajúcim rcp, na huspeninu, som si asi voči sebe popudil dodržiavateľov pôstu. Ale ja som ju naozaj varil a zjedol ešte pred pôstom! Výčitky, voči mne, môžu mať aj iní „extrémisti“! Tak aj preto tentoraz niečo ľahké, rýchle, nie drahé a dokonca vhodné aj pre diabetikov! Istú zmenu uvítajú asi aj milovníci špenátu, lebo na jeho prípravu, ako prílohy ku kuracím prsiam, som použil novú, aspoň pre mňa, technológiu. Naučila ma to moja najsamlepšejšia a najsamkrajšejšia 1/2! Bude chutiť aj Vám?

2
porcie
7 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 g bez kože
2-3 ks
1 PL na obalenie
1 ČL
3-4 PL alebo kukuričný alebo slnečnicový
4-6 ks
1 KL
500-600 g
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    kuracie prsia odblaníme a zbavíme zbytočného tuku, nakrájame na hranolčeky (~ 60x30x30 mm), uložíme do pomocnej porcelánovej (jenskej) misky,

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zalejeme ich čerstvo vytlačenou šťavou z umytých citrónov – tak, aby boli v sťave celkom ponorené – (∑ citrónov záleží na ich veľkosti a šťavnatosti, ja som tentoraz potreboval iba dva); misku zakryjeme celofámnovou fóliou a aspoň na 24 hodín uložíme do chladničky (ešte lepšie je 48÷72 hodín)

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    tesne pred tepelnou úpravom, prsia z misky prelejeme do sitka a necháme odkvapkať (!!!NEPREMÝVAME!!!)

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na širšej pracovnej tácni zmiešame 1 PL HLM_u (hladkej múky) a 1 ČL MSČP (mletej sladkej červenej papriky) a odkvapkané hranolčeky kuracích pŕs v tejto zmesi jemne obalíme (!!!nevtláčame, nevklepávame!!!)

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na zdroji tepla predohrejeme širokú panvicu, nalejeme na ňu ~ 2 PL olivového oleja, chvíľočku ho necháme zohriať na prevádzkovú teplotu a „obalené“ hranolčeky pŕs na ňom, iba v jednej vrstve, po všetkých stranách opražíme do zlatej červenohnedej farby; obraciame ich pomocou kuchyňských klieští!

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    „dukátové buchtičky“ z kuracinky sa pomaličky farbia na krásne zlaté červenohnedo a tak je čas na foto ingrediencií pre prílohu; tentoraz to bude jednoduchý dusený špenát na cesnaku a feferónkových zrniečkach, pre ktorý potrebujeme: 1 PL olivového oleja, 1 KL feferénkových zrniek, 4÷6 strúčikov cesnaku (množstvo záleží na ich veľkosti), 2 vrecúška mladého špenátu (~ 600 g) a soľ podľa chuti

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na druhú predohriatu panvicu nalejeme olej, pretlačíme cesnak, nasypeme zrnká feferóniek a necháme 10÷12´´ (sekúnd) jemne opražiť (nie však dlho, lebo cesnak by mohol "zhorknúť")

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    presypeme ½ špenátu, 2÷3´ho pomocou kuchyňských kliešti premiešavame a obraciame, než strati ~ ½ svojho objemu, posypeme štipkou soli, pridáme druhú ½ špenátu a pokračujeme v premiešavaní a obracaní, až nam v panvici ostanú nie viac ako dve chlapské hrste urestovanej prílohy

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    postupne sa dopiekli aj „dukátové buchtičky“, ktoré som poprekladal do pomocnej misy z jenského skla a pod ňou vidíte špenát, z ktorého som vo 2÷3´nechal odpariť zbytočnú tekutinu

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    poukladal som porcie na tanier á la Varecha.sk, takže hranolčeky kuracinky dole (až v tejto chvíli ich posolíme) a na vrch udusený špenát; (akoby som počul svoje dve víly, mamku Aňuci a babičku lady Ann: finom, olcsó és nem drága = vývorné, lacné a nie drahé) – DOBRÚ CHUŤ aj Vám!!!

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    doma aj v na pracovisku som si "šplhol" bryndzovým koláčom podľa @danielas z Martina; veľmi pekne jej ďakujem za rcp -:))))))) ! "Zámoriakom" to chutilo, aj keď bryndziaky boli podľa nich veľmi sýte, ale na druhej strane ich hltali ako medvede grizly maliny, alebo cranberry, či ako sa u nás na "vihodze hutori - ľigaľi jjich jak kačka nokerdľe"!

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a takto vyzerá pokrájaný na juhoafrickom porceláne! Pekné, nie!? A kebe ste vedeli, že aj aké chutné!

    Kuracie prsia v marinované v citrónovej šťave (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

ebaka
slovenský bryndzovník na juhoafrickom porceláne...krása,paráda...zaujal ma špenát,niekedy vyskúšam na tvoj spôsob,lebo feferonkové zrniečka mu pridajú na výnimočnosti....@sracz dik a pekný dník.
slavka2012
Juj to je dobrota, takto som kuracie prsia este nerobila, ukladam, urcite vyskusam.
violeta
dakujem, vyskusam :-D nezostanu kur. prsia velmi kysle?
angast
vyzerá to fajnovo a cesnakový špenát mám veľmi rád , takže určite
vyskúšam aj tento spôsob .
danielas
ahoj @sratz :D , zaujal ma tvoj rp na kuracie prsíčka v citrónovej marináde. Akurát mám nachystané a rozmýšľam, čo s tým. Tak už viem. Urobím podľa teba, iste budú senzačné, práve s tým špenátom. A tiež sa mi páčia tie tvoje obrázky celkom dolu :))) Prekvapili a veľmi potešili. Darmo, chute ostanú blízke, ani more nie dosť veľká vzdialenosť... je to sila. A hneď je krajší deň. Aj tebe ho prajem
izabella929
priam umelecké dielo...farebne lákavé, vyrovnané chute...) parádne...a ten zákusok prekrásny...))) obedík ako lusk.-)))
frezia68
Jaj de szép.....určite aj dobré na tých pekných tanieroch:-)
helca103
v citronovej marináde som kura nerobila ale vyzerá veľmi dobre a chutne.
Zasmiala som sa veru na tvojom výroku ,,hltali ako medvede grizly maliny" Popis podaný tebe vlastným humorom. Dobrý bryndzovník sa dá zjesť všade aj za veľkou mlákou a na juhoafrickom porceláne :-)
sracz
Ďakujem Ti milá @ebaka za koment i za želanie. Áno, harmónia chutí a vôní, to je ten super akord pre pravého labužníka!
ywett
krásny recept a tiež aj ten koláč, oboje perfektné! :-)....a porcelán je krásny :-)
sracz
Ďakujem aj ja Tebe @violeta - pre mňa kyslé naozaj nie sú a Ty daj vedieť, prosím, s akými pocitmi si ich pripravila a zjedla!
sracz
Vidno, že si sprábny borec @angast a ani odvaha a chuť Ti nechýbajú!
sracz
Veľmi rád opätujem pozdravy milá @danielas - a potešila ma aj Tvoja pozornosť mojim obrázkom tam pod rcp -:))) ! Naozaj sa teším na ďalšiu výmenu názorov i chutí!!!
sracz
No siaaa milá @izabella929 - hugácskam - tie taniere som si vyslúžil za dobrú varešku a teraz ich využívam hlavne pre Varecha.sk -:))) !!!
sracz
Nie iba "szép" milá @fr ézia - ale aj naozaj very well fasa gut charašo finom! A z pekných tanierov je viacnásobný pôžitok papkať!
sracz
Múdre gramotné konštatovanie @helca103 - milá Čaja s úžasnou intuíciou -:))) !!! Ďakujem, máš to u mňa uložené aj s úrokom!
sracz
Ďakujem Ti, milá @ywett za chvály, červenám sa od prirodzenej skromnosti - he_he - ale robí mi to dóóóbre a véééľmi! -:)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia