Kuracie prsia so šampiňónmi zapekané v lístkovom ceste - Chicken and mushroom pie

Autor receptu: lair

Toto jedlo pripravujem v pube každú sobotu. Je to typické anglické jedlo. Predtým sme ho dostávali z veľkovýroby a nebolo veľmi žiadané. Raz som sa rozhodol, že to urobím ja. Vedel som zhruba, čo do toho ide a keď prišiel deň D, tak som sa do toho pustil. Nestihol som sa pozrieť do kuchárskej knihy v ten deň, tak som to urobil po svojom. A odvtedy to na mňa prischlo a každú sobotu urobím 12 až 15 porcií tohto jedla, nakoľko zákazníkom to chutí.

4
porcie
15 minút
príprava
30 - 40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na asi 1x1 cm kúsky. Posolíme, pokoreníme a dáme pražiť na troche oleja. Pražíme ich až kým nie sú mäkké, ale majú ostať biele, teda neprehnať to s pražením. Sampiňóny po umytí rozštvrtíme a taktiež popražime ( v osobitnej nádobe) na troche masla. Tiež nie dlho, tak 5 až 7 min. aby si ako tak zachovali tvar. Kuracie prsia aj sampiňóny scedíme od vzniknutej tekutiny.
  2. Teraz si pripravíme hustú bešamelovú omáčku. Maslo roztopíme vo väčšom hrnci a pridáme 2 - 3 PL múky. Za neustáleho miešania prilievame smotanu a mlieko, pridáme mleté čierne korenie, soľ, vegetu, horčicu, mletý koriander a nakoniec citrónovú štavu a postrúhanú kôru. Pridáme kuracie prsia a šampiňóny, zmiešame dokopy a odstavíme od ohňa.
  3. Pripravenú zmes dáme do vyššieho plechu na pečenie, alebo do misy z jenského skla, pripadne keramického pekáča. Urovnáme povrch a dáme tam rozvalkané lístkové cesto. Toto potrieme rozšľahaným vajíčkom a tupou vidličkou urobíme vzor vlnky po celom ceste. Ostrou vidličkou poprepichujeme cesto, aby para mala kadiaľ uniknúť pri pečení. Dáme piecť do vopredu zohriatej rúry na asi 30 - 40 min., kým nie je povrch cesta pekne hnedý. Po upečení rozkrájame a podávame s varenými zemiakmi a zeleninou. Tu v Anglicku každú porciu tohto jedla polejú dookola so šťavou Bisto, ktorá má kuraciu prichuť a je to v granuliach,ktoré sa rozmiešajú s horúcou vodou. Nepodarílo sa mi pridať obrázok, tak pripájam aspoň link, kde si to môžete pozrieť, ako to má vyzerať http://www.google.co.uk/m/search?site=images&source=mog&hl=en&gl=uk&client=safari&q=chicken%20mushroom%20pie#i=13