Kuracie prsia

Kuracie prsia s medvedím cesnakom a tvarohovo-zemiakovými ňokmi (fotorecept)

Autor receptu: lenkapalenka

Recept je inšpirovaný receptom od Jarda Žideka z relácie Nebíčko v papuľke.

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si cesto na ňoky. Zmiešame tvaroh, nastrúhaný, v šupke uvarený zemiak, vajce, soľ, korenie, zopár lístkov nadrobno nasekaného medvedieho cesnaku. Spolu premiešame a prisypávame krupicu podľa potreby. Ak si nie sme istý konzistenciou, hodíme malú guličku cesta do vriacej vody a ak nám udrží tvar, cesto je v poriadku.
  2. Pripravíme si mäsové balíčky. Rozložíme plátky slaniny, na ne naukladáme lístky medvedieho cesnaku a kuracie mäso. Prsia som narezala na polovicu pozdĺžne a jednu polovicu preložila naopak, aby bola hrúbka mäsa rovnaká po celej šírke. Mäso osolíme, okoreníme a polejeme lyžičkou medu. Zabalíme a zaistíme niťou alebo špajdľou. Takto si pripravíme 2 balíčky.
  3. Cesto na ňoky rukami vyvaľkáme do 2 centimetrového valčeka a nakrájame na kolieska. Dáme variť do vriacej vody, kým nám vyplávajú na hladinu. Necháme variť ďalšie 2-3 minútky a vyberieme dierkovanou naberačkou.
  4. Medzitým si zohrejeme panvicou s lyžicou olivového oleja a opečieme mäsové balíčky. Opekáme 5-6 minút a otáčame z každej strany.
  5. Mäso vyberieme nabok. Do výpeku prilejeme naberačku vody z ňokov, pridáme 2 lyžice masla a metličkou rozmiešame. Vzniknutú omáčku dosolíme podľa chuti a pridáme lyžičku medu. Mäso vložíme naspäť a prikryté necháme vrieť ešte 10 minút.
  6. Na inej panvici si rozohrejeme lyžicu masla, pridáme zvyšok medvedieho cesnaku a prehrejeme podobne ako špenát. Posunieme na kraj panvice a pridáme uvarené ňoky, krátko prehrejeme a opečieme.
  7. Servírujeme ňoky, vedľa si vytvoríme hniezdo z medvedieho cesnaku, na to položíme mäso a prelejeme omáčkou mäso aj ňoky.
  8. Zalizujeme sa až za ušami. Dobrú chuť :-)