Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Z minulého pokusu naplniť karbošíky kozou bryndzičkou mi trochu zostalo, tak som ju využil do tohoto receptu, ktorý som ozvláštnil hustou omáčkou. Znie to neuveriteľne ale ako prílohu som zvolil - opäť zemiaky. Ale také trošku onakvejšie. Milá eviana, prosím bez ironických poznámok.:)))

5
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Prerastenú údenú slaninku a polovicu jednej veľkej cibule pokrájame na malé kocky. Na panvičke necháme popustiť slaninku a pridáme pokrájanú cibuľu. Okoreníme MČK a restujeme do zhnednutia cibule. Nesolíme.
  2. Orestovanú cibuľu a slaninku vyberieme z panvičky bez vytopenej masti a pridáme do bryndze. Vytopenú masť si necháme na panvičke na ďalšie použitie.
  3. Poriadne rozmiešame.
  4. Do kuracích pŕs tenkým špicatým nožom (vykosťovákom) urobíme kapsu, ktorú naplníme slaninovo-cibuľovou bryndzičkou a otvor uzavrieme ihlou alebo špáradlom.
  5. Naplnené prsia obalíme plátkami tučnejšej slaninky a okoreníme MČK. Nesolíme.
  6. Obalené prsíčka sprudka opečieme zo všetkých strán na masti, ktorá sa nám vytopila zo slaninky a odložíme do tepla.
  7. Jeden a pol cibule ktorá nám zostala pokrájame pozdĺžne na mesiačiky a
  8. dáme restovať do výpeku, ktorý nám zostal na panvičke po opekaní mäska. Osolíme aby nám pustila vodu a okoreníme MČK. Solíme radšej menej. Výpek je už slaný od slaninky. Orestujeme do bledo hnedej farby.
  9. Orestovanú cibuľu aj s výpekom dáme do pekáča a vytvoríme z nej lôžko
  10. na ktoré poukladáme obalené a opečené kur. prsia. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na cca 30min.
  11. Keď sú prsia hotové, dáme ich zapiecť pod gril pri teplote 250°C cca 4min. Pozor! Nevysušiť a nespáliť. Hotové prsia vyberieme a odložíme do tepla.
  12. Výpek aj s cibuľou si zlejeme a rozdelíme na polovicu. Urobíme si dve omáčky. Jednu bielu s kúskami cibule a kyslou smotanou a druhú hnedú hladkú. Dve omáčky nie sú podmienkou. Urobte si tú ktorú máte radšej. Omáčky majú byť husté a stačí malé množstvo. Budeme nimi mäsko iba prelievať.
  13. Biela omáčka: v kyslej smotane poriadne rozmiešame trochu hladkej múky a roztlačený cesnak.
  14. Smotanu vylejeme do polovice výpeku s cibuľou ktorý necháme zovrieť a povaríme cca 5min pri nižšej teplote. Odstavíme, pridáme 1ČL poriadne vychladeného masla a necháme za pomalého miešania rozpustiť. Pozor, omáčka už nesmie vrieť.
  15. Hnedá hladká omáčka: druhú polovicu výpeku s cibuľou rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme 1ČL horčice a podľa potreby zahustíme hladkou múkou rozmiešanou vo vývare alebo vode. Na záver zjemníme 1ČL masla tak, ako pri bielej omáčke.
  16. Príloha: očistené zemiaky nakrájame na 1/4, posypeme korením podľa vlastnej chuti, osolíme, pridáme masť alebo olej a neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré jemne dlaňou roztlačíme. Poriadne premiešame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C.
  17. Po piatich minútach pečenia pridáme sterilizované šampiňóny premiešame a dopečieme zemiaky do mäkka. Na záver môžme zemiaky zapiecť pod grilom.
  18. Plnené kuracie prsia prelejeme omáčkou, v tomto prípade bielou a podávame s pečenými šampiňónovými zemiakmi a zeleninou. Dobrú chuť a pekný zbytok dňa.