Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: yogicek
Z minulého pokusu naplniť karbošíky kozou bryndzičkou mi trochu zostalo, tak som ju
využil do tohoto receptu, ktorý som ozvláštnil hustou omáčkou. Znie to neuveriteľne ale
ako prílohu som zvolil - opäť zemiaky. Ale také trošku onakvejšie. Milá eviana, prosím bez
ironických poznámok.:)))
5 porcií |
40 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Prerastenú údenú slaninku a polovicu jednej veľkej cibule pokrájame na malé kocky. Na panvičke necháme popustiť slaninku a pridáme pokrájanú cibuľu. Okoreníme MČK a restujeme do zhnednutia cibule. Nesolíme.
- Orestovanú cibuľu a slaninku vyberieme z panvičky bez vytopenej masti a pridáme do bryndze. Vytopenú masť si necháme na panvičke na ďalšie použitie.
- Poriadne rozmiešame.
- Do kuracích pŕs tenkým špicatým nožom (vykosťovákom) urobíme kapsu, ktorú naplníme slaninovo-cibuľovou bryndzičkou a otvor uzavrieme ihlou alebo špáradlom.
- Naplnené prsia obalíme plátkami tučnejšej slaninky a okoreníme MČK. Nesolíme.
- Obalené prsíčka sprudka opečieme zo všetkých strán na masti, ktorá sa nám vytopila zo slaninky a odložíme do tepla.
- Jeden a pol cibule ktorá nám zostala pokrájame pozdĺžne na mesiačiky a
- dáme restovať do výpeku, ktorý nám zostal na panvičke po opekaní mäska. Osolíme aby nám pustila vodu a okoreníme MČK. Solíme radšej menej. Výpek je už slaný od slaninky. Orestujeme do bledo hnedej farby.
- Orestovanú cibuľu aj s výpekom dáme do pekáča a vytvoríme z nej lôžko
- na ktoré poukladáme obalené a opečené kur. prsia. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na cca 30min.
- Keď sú prsia hotové, dáme ich zapiecť pod gril pri teplote 250°C cca 4min. Pozor! Nevysušiť a nespáliť. Hotové prsia vyberieme a odložíme do tepla.
- Výpek aj s cibuľou si zlejeme a rozdelíme na polovicu. Urobíme si dve omáčky. Jednu bielu s kúskami cibule a kyslou smotanou a druhú hnedú hladkú. Dve omáčky nie sú podmienkou. Urobte si tú ktorú máte radšej. Omáčky majú byť husté a stačí malé množstvo. Budeme nimi mäsko iba prelievať.
- Biela omáčka: v kyslej smotane poriadne rozmiešame trochu hladkej múky a roztlačený cesnak.
- Smotanu vylejeme do polovice výpeku s cibuľou ktorý necháme zovrieť a povaríme cca 5min pri nižšej teplote. Odstavíme, pridáme 1ČL poriadne vychladeného masla a necháme za pomalého miešania rozpustiť. Pozor, omáčka už nesmie vrieť.
- Hnedá hladká omáčka: druhú polovicu výpeku s cibuľou rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme 1ČL horčice a podľa potreby zahustíme hladkou múkou rozmiešanou vo vývare alebo vode. Na záver zjemníme 1ČL masla tak, ako pri bielej omáčke.
- Príloha: očistené zemiaky nakrájame na 1/4, posypeme korením podľa vlastnej chuti, osolíme, pridáme masť alebo olej a neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré jemne dlaňou roztlačíme. Poriadne premiešame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C.
- Po piatich minútach pečenia pridáme sterilizované šampiňóny premiešame a dopečieme zemiaky do mäkka. Na záver môžme zemiaky zapiecť pod grilom.
- Plnené kuracie prsia prelejeme omáčkou, v tomto prípade bielou a podávame s pečenými šampiňónovými zemiakmi a zeleninou.
Dobrú chuť a pekný zbytok dňa.