Kuracie prsia plnené glazovanou mrkvičkou v slaninovom kabátiku (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dostala som Bio kura, vykostila som prsia a rozhodla som sa urobiť lahodné papaníčko.
Naplnila som ich mrkvou, ktorú som najprv glazovala a po vychladnutí obalila
petržlenovou vňaťou. Prsia som zvinula a na tesno obalila anglickou slaninou, lebo prsia
samotné majú suché mäsko. Pri pečení sa krásne ochutili, zostali šťavnaté a prevzali chuť
pridaného cesnaku. Zvyšok glazovanej mrkvy som podávala ako prílohu aj s dusenou
ryžou. Bola to delikatesa, vyskúšajte tento receptík!
2 porcie |
25 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Bio kuriatko som naporcovala, prsia som vykostila, zbavila kože, rozrezala som ich na pláty, ktoré som osolila a uložila do pekáčika. Môžete kľudne použiť kúpené kuracie prsia z obchodu.
- Vytlačila som šťavu z polovice citróna.
- Pripravila som si petržlenovú vňať a očistila mrkvu. Petržlenovú vňať som posekala na drobno, mrkvu som pokrájala na dĺžku kuracích pŕs, hrubšiu časť som prekrojila ešte po dĺžke na polovicu.
- Maslo som pokrájala na asi 10 g plátky.
- V pekáčiku som nechala skaramelizovať kryštálový cukor, rozpustila som maslo, pridala som pripravenú mrkvu a za stáleho otáčania som ju nechala karamelizovať asi 3 - 5 minút.
- Priliala som horúcu vodu a citrónovú šťavu a pridala som štipku soli. Prikryté som dusila na strednom plameni - 10 minút.
- Potom som mrkvu ešte stále miešala do úplného odparenia tekutiny odokryté a..
- ...pridala som znovu trocha masla a dokončila glazovanie mrkvy - asi 2-3 minúty. Nechala som ju úplne vychladnúť. Mrkvička má zostať al dente, nesmie byť rozvarená.
- Očistený cesnak som pokrájala na plátky.
- Na kuracie prsia som nasypala pokrájanú petržlenovú vňať.
- Rozložila som na ne vychladnutú glazovanú mrkvičku.
- Pripravené kuracie prsíčka som na pevno zvinula okolo mrkvičky a husto som ich obalila tenkými plátkami anglickej slaninky. Do pekáčika som dala plátky cesnaku pod kuracie prsííčka, priliala som olej a trocha vody.
- Prikryté alobalom som piekla v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C 20 minút, potom som ešte dopekala do červena po odstránení alobalu ešte 10 minút za prelievania výpekom.
- Hotové prsíčka som podávala s dusenou ryžou, podliala som ich vypečenou šťavičkou a zvyšok glazovanej mrkvičky som podávala ako delikatesnú zeleninovú prílohu. Mäsíčko je mäkkučké, jemnučké, nie je vysušené, ale krásne šťavnaté a má vynikajúcu chuť použitých surovín. Je to veľmi jemné a chuťovo výborné jedlo.