Kuracie prsia na mede a červenom víne po slovensky (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Ešte keď boli moje deti menšie, často som robila kuracie alebo morčacie prsia v sladkej karamelovej omáčke. Chutilo to dospelým aj deťom. Dnes som si po čase na tento recept spomenula a trošku ho vynovila, predsa len, deti už medzičasom vyrástli.

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si marinádu z červeného vína, olivového oleja, provensálskeho korenia (môžete nahradiť tymiánom, rozmarínom, bazalkou.. ), prelisovaného cesnaku, mletého štvorfarebného korenia, worchestra, podrvenej chilli papričky a lyžice medu. V našom regióne máme vynikajúcu levickú frankovku, tak som použila tú.
  2. Kuracie mäso nakrájame na väčšie kúsky a pridáme do marinády. Necháme v chlade odležať aspoň hodinu.
  3. Na panvici rozpálime olivový olej, vložíme namarinované mäso bez marinády a rýchlo zo všetkých strán opečieme.
  4. Mäsko vyberieme a do panvice dáme nakrájanú cibuľu a zelerovú vňať, orestujeme.
  5. Zvlášť do kastrólika si dáme 2 lyžice medu, ktoré za stáleho miešania necháme skaramelizovať do svetlohnedej farby. Pozor, nespáľme ho. Na nie veľmi kvalitnej fotke vidno, asi ako by mal vyzerať. Skaramelizovaný med opatrne zalejeme marinádou ktorá nám zostala a ešte pridáme asi 1 dl vínka. Chvíľku necháme prevrieť a zalejeme kuracie kúsky, ktoré sme medzitým vrátili na panvicu s cibuľou.
  6. Keďže zatiaľ sme nesolili, ochutnáme a dosolíme podľa chuti. Zakryjeme a dusíme do zmäknutia, čo trvá chvíľku, asi 15 minút. Na záver zjemníme pár kúskami masla.
  7. Medzitým si uvaríme ryžu, kto ako má rád. Ja som urobila hrozienkovú s klinčekmi.
  8. Podávame s hrozienkovou ryžou, dozdobíme brusnicovým kompótom, v mojom prípade džemom. Zapíjame dobrým červeným vínkom. Dobrú chuť a nazdravie.