Dusené kuracie mäso

Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant jednoduchého, rýchleho, no hlavne chutného rcp zo „šalátového“ vydania KK mojej krajšej ½_ičky. Rcp je odskúšaný na jej mamke Nušte, B. P., ktorá bola odkázaná na prísne diabetes kuchyňu. Nuž a „cukrovkári“ si ako prílohu „zvolia“ niečo s čerstvou, alebo dusenou aj listovou zeleninou. My „zdravší“ sa uspokojíme so slovenskou ryžou, alebo so zemiakovou kašou. Emulzia ťažšieho červeného vína „Marsala“ a suchšieho „Sherry“ a ich „bukéty“ vytvoria „slastnú“ chuť skaramelizovaných húb a mäsa.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-18 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Takto to vyzeralo na „štarte“.
  2. Kúsky kuracieho mäsa som vyklepal na tenšie, asi 5-7 mm plátky, ktoré som osolil.
  3. V pomocnej mise som zmiešal 3 kopcovité PL hladkej múky, po KL cesnaku v prášku so soľou a drveného oregana a 0,5 KL čerstvo mletého čierneho korenia; v tejto práškovej zmesi som obojstranne „okúpal“ plátky kuracieho mäsa,
  4. ktoré som opiekol vo veľkej panvici, na strednom stupni ohrevu, v horúcom oleji, asi po 2-3 ´na každej strane (tak, aby mäso malo peknú červeno-hnedú farbu).
  5. Potom som opečené plátky mäsa povyberal na pomocnú tácňu, do výpeku pridal čerstvé maslo a po jeho spojení sa s olejom,
  6. na menšie kúsky pokrájané čerstvé huby
  7. a po nejakých 3-4´ som ku nim vrátil opečené plátky kuraciny, všetko posypal sušenými drvenými „KN“ paradajkami,
  8. všetko nežne podlial vínom Marsala a Sherry (z obidvoch po ½ zo ∑ v ingedienciách) a takto, s občasným podlievaním a obracaním plátkov,
  9. dusil asi 10-12´, kedy sa emulzia Marsala a Sherry zredukovala, mäso zjemnelo na konzistenciu dôchodcovských „tretích“ zubov
  10. a mohol som podávať na „podložke“ z pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate; môžete ich v celku, alebo pokrájané pridať do romain alebo ľadového šalátu,
  11. či tak, ako som skryl pod mäso, vlasovými rezancami a vzápätí opäť posypal vňaťkou!
  12. … Tak o zbierku húb, s podobným obsahom, som v okolí mojich rodných Košíc, nikdy nemal núdzu. O veľkosť série afrických fialiek (na parapete za mojim chrbátom) som roky rokúce súperil s našou milou susedkou, pani MUDr. N. Mandzjukovou. Dobehnúť ju, som nemal „šanciu“, ja som dosiahol 57 rôznych farieb ich kvetov a tvarov listov, Naďka však vyše 120 a to ešte pod našimi balkónmi stačila vlastnoručne vysadiť japonskú sakuru s kvetmi nežnej ružovej farby, ktorá kvitne každoročne!!!