Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Rozmýšľala som, čo dnes na obed. Pečienky bol prvý nápad, smotanová omáčka druhý a marhuľovo-vínovú polievku varili ráno na čechoch. Tak som to dala dokopy, cuketa sa tam nejako priplietla. Miesto pečienok môžete použiť hocijaké chudé mäso, kuracie, morčacie, grilovanú či restovanú zeleninu. Určite to bude pasovať. Príloha u nás tarhoňa, ale stačí aj bagetka, čerstvá zelenina, šalát.

Postup

  1. Pripravené, umyté pečienky, pokrájané na väčšie kúsky.
  2. Mala som doma kačaciu masť, tak som použila tú, asi toľkoto.
  3. Pečienky som najprv opiekla na roztopenej masti. Po chvíľke som zakryla, bez vody, soli, korenia nechala pomaly na malom plameni dusiť asi hodinu. Občas premiešame. Ku koncu som ich odkryla, posolila, okorenila, posypala sušeným tymiánom a nechala vydusiť takmer na tuk. Tu už sú hotové, krásne, nerozvarené, voňavé.
  4. Kým sa dusili pečienky, urobila som omáčku. Tu sú suroviny (plus víno, smotana, koreniny). Marhuľky boli úbohé, chuťovo kyslejšie, z obchodu, naše ešte zrejú.
  5. Na troške oleja dáme speniť na plátky pokrájanú cibuľu a cesnak.
  6. Pridáme pokrájanú cuketu. Posolíme a orestujeme asi 5 minút.
  7. Pridáme pokrájané marhule, tak na štvrťky, dosolíme, okoreníme, poprášime tymiánom, podlejeme bielym vínom, ak treba, troškou vody, zakryjeme a podusíme 10 minút, iba tak, aby sa to celkom nerozvarilo. Vymenila som panvice :)
  8. Toto je konzistencia po 10-15 minútach.
  9. Pridáme sladkú smotanu, môže byť šľahačková, ja som mala na varenie. Nalejte trošku a miešajte, ono sa to chce silou-mocou zraziť, čo sa mi aj podarilo, lebo som sa ponáhľala. Až potom nalejte zvyšok. Nechajte povariť 2-3 minútky, na záver zjemníme maslom, dochutíme soľou a cukrom. Nebojte sa to osladiť. Má to byť sladkasté viac ako slané alebo kyslé, bude to krásne korešpondovať s pečienkou. Neviem to inak opísať.
  10. Medzitým som robila tarhoňu, tak len, aby to bolo kompletné, ako ju robím ja. Pražím pokrájanú cibuľu zarovno s tarhoňou, 1 cibuľa, 400 g tarhone.
  11. Asi do takejto farby, pekne do zlatohneda, výhoda je, že cibuľa to krásne prevonia a nespáli sa.
  12. Zalejeme dvojnásobným množstvom vody, posolíme, zakryjeme a dusíme, priznám, nestopla som čas, ale to už vidno pod pokrievkou, že guličky pekne narástli, ochutnám, vypnem a nechám "vyvetrať". Dosolím, dokorením, kým chladne, občas premiešam, aby ostala pekne sypká. Je výborná. Tu mi už manžel jednu porciu stihol ukradnúť, ľúbi ju tak, samú.
  13. No ale naspäť k pečienke. Servírovala som takto.
  14. Alebo takto. Oboje chutí vynikajúco. Ak sa nebojíte zvláštnych, ale delikátnych chutí, vyskúšajte :)