Kuracie mäso s cukinou, šampiňónmi a rajčinou (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

V jednom obchodnom reťazci mali akciu na peknú cukinu a rajčiny. No neber to. Z mrazáku som vytiahla precízne navážené kuracie mäsko a tentokrát šampiňóny. Inokedy používam hlivu ustricovú, ktorú mávam tiež "porciovanú" v mrazáku. Tento recept mám obzvlášť veľmi rada, lebo spája talianske chute so "šikmookou" kurkumou :)

2-3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé odporúčam si spraviť vlastný ochutený olivový olej. Na ráno je dobrý na potretie chlebíka a keď sa olej nasaje chuťami byliniek, tak veľmi pekne ochutí aj jedlo.
  2. Na jednu polievkovú lyžičku olivového oleja si nechám pripraviť cibuľku na pomalom ohni. Grády na teplote pridám až keď hodím na sližiky nakrájané mäso a poriadne ho uzavriem aj s pridanou zmesou korenia. V tejto fáze mi mäso chytí tie správne chute od môjho olivového oleja s bylinkami.
  3. A na rade je zelenina, základ kuchyne :)
  4. Nakrájam ju na plátočky a kocečky a pridám k mäsu. Keď už je cukina, rajčina a šampiňóny v panvici a zoznamuju sa s kuracinou, tak si roztlačím cesnak.
  5. Po rýchlom opečení podlejem trochou kuracieho vývaru (najlepšie domáceho z mrazáku) a dokorením ešte roztlačeným cesnakom, strúhaným zelerom, kurkumou a oreganom. Pre plechové ústa aj štipku kajenského odporúčam :)
  6. Odporúčam v danom konkrétnom zložení podávať s ryžou. Osobne sa k tomu hodí zelerová vňaťka a určite nejaká zelenina ako príloha. Samotná omáčka má približne 400g. Dokopy ma okolo 800 kJ, z toho 19g bielkovín, 13g sacharidov a 7g tuku. Odporúčam hlavne na obed alebo olovrant. S ryžou nám však sacharidy vyskočia až na cca 36g, čo je úplne vhodné na obed, keď potrebujeme nakŕmiť telo energiou. Pred a po obede ešte zapiť čistou vodou, nech nás neláme na spánok, lebo únava veľakrát vzniká aj z nedostatku príjmu tekutín :)