Kuracie mäso s cukinou, šampiňónmi a rajčinou (fotorecept)
Autor receptu: mrnousik
V jednom obchodnom reťazci mali akciu na peknú cukinu a rajčiny. No neber to. Z mrazáku
som vytiahla precízne navážené kuracie mäsko a tentokrát šampiňóny. Inokedy používam
hlivu ustricovú, ktorú mávam tiež "porciovanú" v mrazáku. Tento recept mám obzvlášť
veľmi rada, lebo spája talianske chute so "šikmookou" kurkumou :)
2-3 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako prvé odporúčam si spraviť vlastný ochutený olivový olej. Na ráno je dobrý na potretie chlebíka a keď sa olej nasaje chuťami byliniek, tak veľmi pekne ochutí aj jedlo.
- Na jednu polievkovú lyžičku olivového oleja si nechám pripraviť cibuľku na pomalom ohni. Grády na teplote pridám až keď hodím na sližiky nakrájané mäso a poriadne ho uzavriem aj s pridanou zmesou korenia. V tejto fáze mi mäso chytí tie správne chute od môjho olivového oleja s bylinkami.
- A na rade je zelenina, základ kuchyne :)
- Nakrájam ju na plátočky a kocečky a pridám k mäsu. Keď už je cukina, rajčina a šampiňóny v panvici a zoznamuju sa s kuracinou, tak si roztlačím cesnak.
- Po rýchlom opečení podlejem trochou kuracieho vývaru (najlepšie domáceho z mrazáku) a dokorením ešte roztlačeným cesnakom, strúhaným zelerom, kurkumou a oreganom. Pre plechové ústa aj štipku kajenského odporúčam :)
- Odporúčam v danom konkrétnom zložení podávať s ryžou. Osobne sa k tomu hodí zelerová vňaťka a určite nejaká zelenina ako príloha. Samotná omáčka má približne 400g. Dokopy ma okolo 800 kJ, z toho 19g bielkovín, 13g sacharidov a 7g tuku. Odporúčam hlavne na obed alebo olovrant. S ryžou nám však sacharidy vyskočia až na cca 36g, čo je úplne vhodné na obed, keď potrebujeme nakŕmiť telo energiou. Pred a po obede ešte zapiť čistou vodou, nech nás neláme na spánok, lebo únava veľakrát vzniká aj z nedostatku príjmu tekutín :)