Kuracie stehná na smotane

Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant klasiky slovenskej kuchyne som tentoraz obohatil „pikantériou” z jalopeño a salsy, ktorú podľa potreby hravo nahradím domácim štipľavým paprikovým krémom. Jalopeño i salsa mi ostali po poslednom varení mafiniek z mletého mäsa a v chladničke, už raz otvorené, mi robili len oštaru. Zaužívané domáce maslové „hokerliky“ (nokerdle) som v prílohe nahradil „kúpenskou Chicago“ parenou knedľou. Nebola zlá, ale predsa len pripravená vlastnými rukami je iný „level“! …. domáca je domáca, …. ta ňe?!

5
porcií
15 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Už som si zvykol potrebné suroviny usporiadať do prehliadkovej zostavy.
  2. Umyté a dočistené mäso som obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a
  3. v hrnci s 3-4 PL oleja som ich nechal opiecť na peknú zlatohnedú farbu.
  4. Po opečení som ich vyložil na pomocný tanier a v hrnci s výpekom som vyškvaril pokrájané plátky údenej slaniny a do sklovita orestoval postrúhanú cibuľu a pokrájané strúčiky cesnaku,
  5. pridal ku nim na drobno pokrájané sterilizované pikantné jalapeño, polopálivú salsu, čerstvo pomleté čierne korenie, korenie na kuracie mäso a sladkú pletú „Szeged” papriku.
  6. Po premiešaní a naozaj krátkom podusení som do hrnca na túto „perinku” rozložil predpečené kuracie „kyjačiky”, nechal ich v teple „nabrať druhý dych”,
  7. zalial horúcou vodou a
  8. pridal aj pokrájané huby bez sterilizačnej tekutiny.
  9. Po premiešaní nastal ten najsprávnejší okamih, kedy som omáčku nadstavil mixom kyslej a šľahačkovej smotany,
  10. nechal prebublať a prejsť varom, … a hotovo!
  11. Ako som sa priznal už v úvode, naservírované som podával z ohriatou parenou knedľou.
  12. … do dnešnej nedele 3. Adventu si Vás dovoľujem privítať decembrovou žltou ružou z našej záhrady! Krásny predvianočný čas Vám želám všetkým, priatelia milí, na čele s redakciou!