Kuracie stehná na smotane
Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant klasiky slovenskej kuchyne som tentoraz obohatil „pikantériou” z jalopeño a
salsy, ktorú podľa potreby hravo nahradím
domácim štipľavým paprikovým krémom. Jalopeño i salsa mi ostali po poslednom
varení mafiniek z mletého mäsa a v chladničke, už
raz otvorené, mi robili len oštaru. Zaužívané domáce maslové „hokerliky“ (nokerdle)
som v prílohe nahradil „kúpenskou Chicago“
parenou knedľou. Nebola zlá, ale predsa len pripravená vlastnými rukami je iný „level“!
…. domáca je domáca, …. ta ňe?!
5 porcií |
15 minút príprava |
90-120 minút tepelná úprava |
Postup
- Už som si zvykol potrebné suroviny usporiadať do prehliadkovej zostavy.
- Umyté a dočistené mäso som obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a
- v hrnci s 3-4 PL oleja som ich nechal opiecť na peknú zlatohnedú farbu.
- Po opečení som ich vyložil na pomocný tanier a v hrnci s výpekom som vyškvaril pokrájané plátky údenej slaniny a do sklovita orestoval postrúhanú cibuľu a pokrájané strúčiky cesnaku,
- pridal ku nim na drobno pokrájané sterilizované pikantné jalapeño, polopálivú salsu, čerstvo pomleté čierne korenie, korenie na kuracie mäso a sladkú pletú „Szeged” papriku.
- Po premiešaní a naozaj krátkom podusení som do hrnca na túto „perinku” rozložil predpečené kuracie „kyjačiky”, nechal ich v teple „nabrať druhý dych”,
- zalial horúcou vodou a
- pridal aj pokrájané huby bez sterilizačnej tekutiny.
- Po premiešaní nastal ten najsprávnejší okamih, kedy som omáčku nadstavil mixom kyslej a šľahačkovej smotany,
- nechal prebublať a prejsť varom, … a hotovo!
- Ako som sa priznal už v úvode, naservírované som podával z ohriatou parenou knedľou.
- … do dnešnej nedele 3. Adventu si Vás dovoľujem privítať decembrovou žltou ružou z našej záhrady! Krásny predvianočný čas Vám želám všetkým, priatelia milí, na čele s redakciou!