Kuracie karí s ryžou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20-30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup


  1. Krájajte pekne najemno - k orientálnej kuchyni to patrí. Vďaka tomu sa jedlo jednoducho naberá paličkami (Čína, Japonsko) či vidličkou, ktorá sa používa v Thajsku (spolu s lyžicou - nože netreba). V kuracom karí má zelenina podpornú úlohu a v omáčke sa prakticky rozplynie. Ako teda postupovať? Cibuľku najskôr prepoľte od špičky ku korienkom, potom ju položte rezom na dosku a veľmi jemne nakrájajte. Citrónová tráva je v spodnej časti trochu drevnatá; stonky preto nakrájajte čo najjemnejšie a tuhšiu časť vyhoďte.

  2. Rozohrejte panvicu alebo wok a prilejte olej. Že je olej správne rozohriaty, spoznáte podľa toho, že vyzerá tekutejší a pri naklonení nádoby steká po dne v akýchsi šnúrkach. V tej chvíli vsypte cibuľku a asi tri minúty ju pražte - kým nezosklovatie. Prihoďte citronelu aj karí pastu a za stáleho miešania pražte zhruba minútu. Cieľom je, aby sa uvoľnili všetky aromatické látky, ktoré zmes obsahuje. Pridávať korenie hneď na začiatku je pri karí jedlách základným krokom; vône sa vďaka tomu krásne prelínajú.

  3. Do základu vsypte kúsky mäsa a zo všetkých strán ich opečte. Opražené mäso postriekajte rybacou omáčkou (je výrazná, takže stačí pár kvapiek). Pridajte cukor aj limetové listy a všetko zalejte kokosovým mliekom. Premiešajte, aby sa všetko spojilo, odškrabnite prípadné pripečeniny z dna a pomaličky priveďte k varu. Potom stiahnite plameň a bez pokrievky asi štvrť hodiny veľmi mierne varte, až bude mäso veľmi mäkké a omáčka pekne zhustne. Karí počas varu niekoľkokrát premiešajte, aby sa neprichytávalo ku dnu a aby bolo mäso stále ponorené.

  4. Zatiaľ čo sa karí varí, stiahnite lístky zo stoniek koriandra. Lístky zhrňte na kôpku a ostrým nožom posekajte (nie úplne najemno). Omáčku ochutnajte, a ak máte pocit, že je to potrebné, pridajte trochu karí pasty, prípadne soli; pasty bývajú rôzne slané, takže soľ možno nebudete potrebovať vôbec. Polovicu koriandra vmiešajte do karí a ostatným posypte jedlo na záver. Podávajte s thajskou jazmínovou ryžou alebo indickou ryžou basmati.