Kuracie Biryani (pandžábsky spôsob) alebo Indické rizoto

Autor receptu: kumari

Toto jedlo ma naučil variť môj manžel (vlastne on ma naučil variť :) ), ktorý je pôvodom z Indie, takže recept je autentický. Pripomína naše rizoto, preto si ho obľúbia aj ľudia, ktorí "púšťajú" Orient do svojej kuchyne opatrne. ;) Chutí dokonca aj deťom, ak zvolíme neštipľavú verziu (bez čili ), lebo sa ozaj podobá na rizoto.

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme ryžu v osolenej vode. Z kuriatka odstránime kožu, vykostíme ho a nakrajame na menšie kúsky. Nakrájame cibuľu na tenučké polmesiačiky, ktoré oddelíme od seba. Vajíčka, uvarené natvrdo, pozdĺžne tiež prekrojíme na štvrtiny. Očistené zemiaky takisto nakrájame na kúsky, príp. na plátky.
  2. Masalu pripravíme tak, že všetky jej ingrediencie nadrobno nakrájame (čili, cesnak, zázvor) a zmiešame s ostatnými.
  3. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu dozlatista. Polovicu odložíme bokom. Do zvyšnej polovice v panvici pridáme masalu a pražíme dovtedy, kým aróma korenia zvýraznie. Pridáme kura, hrášok, osolíme a opražíme na prudko rozohriatom oleji. Potom pridáme 2 hrnčeky vody a podusíme, pokým sa voda absorbuje. Pripravíme si misu na zapekanie, ktoru potrieme maslom, príp. trochou oleja a naukladáme do nej vrstvy opraženej cibule, varených vajíčok, olúpanych paradajok, ktoré sme najprv nakrájali na plátky, masko a ryžu. Ryža by mala tvoriť aj vrchnú vrstvu. Zapečieme v rúre, kým povrch trošku nezhnedne. Podávame teplé. K tomuto jedlu sa tradične podáva raitha (istý druh šalátu u nás pripravovaného z nastruhaných uhoriek, ktoré sa osolia, pridá sa čierne korenie (alternatíva je aj trošku cesnaku a iné korenie podľa chuti), ktoré zamiešame s dresingom z kyslej smotany alebo kefíru).