Kuracie Biryani (pandžábsky spôsob) alebo Indické rizoto
Autor receptu: kumari
Toto jedlo ma naučil variť môj manžel (vlastne on ma naučil variť :) ), ktorý je pôvodom z Indie, takže recept je autentický. Pripomína naše rizoto, preto si ho obľúbia aj ľudia, ktorí "púšťajú" Orient do svojej kuchyne opatrne. ;) Chutí dokonca aj deťom, ak zvolíme neštipľavú verziu (bez čili ), lebo sa ozaj podobá na rizoto.
Postup
- Uvaríme ryžu v osolenej vode. Z kuriatka odstránime kožu, vykostíme ho a nakrajame na menšie kúsky. Nakrájame cibuľu na tenučké polmesiačiky, ktoré oddelíme od seba. Vajíčka, uvarené natvrdo, pozdĺžne tiež prekrojíme na štvrtiny. Očistené zemiaky takisto nakrájame na kúsky, príp. na plátky.
- Masalu pripravíme tak, že všetky jej ingrediencie nadrobno nakrájame (čili, cesnak, zázvor) a zmiešame s ostatnými.
- Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu dozlatista. Polovicu odložíme bokom. Do zvyšnej polovice v panvici pridáme masalu a pražíme dovtedy, kým aróma korenia zvýraznie. Pridáme kura, hrášok, osolíme a opražíme na prudko rozohriatom oleji. Potom pridáme 2 hrnčeky vody a podusíme, pokým sa voda absorbuje. Pripravíme si misu na zapekanie, ktoru potrieme maslom, príp. trochou oleja a naukladáme do nej vrstvy opraženej cibule, varených vajíčok, olúpanych paradajok, ktoré sme najprv nakrájali na plátky, masko a ryžu. Ryža by mala tvoriť aj vrchnú vrstvu. Zapečieme v rúre, kým povrch trošku nezhnedne. Podávame teplé. K tomuto jedlu sa tradične podáva raitha (istý druh šalátu u nás pripravovaného z nastruhaných uhoriek, ktoré sa osolia, pridá sa čierne korenie (alternatíva je aj trošku cesnaku a iné korenie podľa chuti), ktoré zamiešame s dresingom z kyslej smotany alebo kefíru).