Kuracie Biryani (pandžábsky spôsob) alebo Indické rizoto

kumari - fotkakumari, 1. septembra 2010

Toto jedlo ma naučil variť môj manžel (vlastne on ma naučil variť :) ), ktorý je pôvodom z Indie, takže recept je autentický. Zobraziť celý popisToto jedlo ma naučil variť môj manžel (vlastne on ma naučil variť :) ), ktorý je pôvodom z Indie, takže recept je autentický. Pripomína naše rizoto, preto si ho obľúbia aj ľudia, ktorí "púšťajú" Orient do svojej kuchyne opatrne. ;) Chutí dokonca aj deťom, ak zvolíme neštipľavú verziu (bez čili ), lebo sa ozaj podobá na rizoto.

Suroviny

Ingrediencie:
500 g
1 ks
3 ks
1/4 kg
1/4 kg
1 hrnček
1/4 kg
50 g
50 g
podľa chute (z 1 limetky)
Masala - koreninová zmes:
1 polievková lyžica
1/2 čajovej lyžičky
1/2 čajovej lyžičky
zopár
2-3 ks
2-3 ks
2-3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Uvaríme ryžu v osolenej vode. Z kuriatka odstránime kožu, vykostíme ho a nakrajame na menšie kúsky. Nakrájame cibuľu na tenučké polmesiačiky, ktoré oddelíme od seba. Vajíčka, uvarené natvrdo, pozdĺžne tiež prekrojíme na štvrtiny. Očistené zemiaky takisto nakrájame na kúsky, príp. na plátky.

  2. 2

    Masalu pripravíme tak, že všetky jej ingrediencie nadrobno nakrájame (čili, cesnak, zázvor) a zmiešame s ostatnými.

  3. 3

    Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu dozlatista. Polovicu odložíme bokom. Do zvyšnej polovice v panvici pridáme masalu a pražíme dovtedy, kým aróma korenia zvýraznie. Pridáme kura, hrášok, osolíme a opražíme na prudko rozohriatom oleji. Potom pridáme 2 hrnčeky vody a podusíme, pokým sa voda absorbuje. Pripravíme si misu na zapekanie, ktoru potrieme maslom, príp. trochou oleja a naukladáme do nej vrstvy opraženej cibule, varených vajíčok, olúpanych paradajok, ktoré sme najprv nakrájali na plátky, masko a ryžu. Ryža by mala tvoriť aj vrchnú vrstvu. Zapečieme v rúre, kým povrch trošku nezhnedne. Podávame teplé. K tomuto jedlu sa tradične podáva raitha (istý druh šalátu u nás pripravovaného z nastruhaných uhoriek, ktoré sa osolia, pridá sa čierne korenie (alternatíva je aj trošku cesnaku a iné korenie podľa chuti), ktoré zamiešame s dresingom z kyslej smotany alebo kefíru).

Diskusia k receptu

babidka
uz je zjedene a bolo to velmi dobre :-)nevedela som , co s tymi kesu orechami , tak som ich iba posekala na mensie kusky a pridala ku masu .Mala som take nutkanie pridat to do masaly , ale bala som sa , ze nieco pokazim:-)
kumari
Mila @babidka - mas uplnu pravdu, na tie kesu oriesky som v recepte akosi pozabudla (ja ich totiz casto aj pri priprave biryani vynechavam ;), lebo nie vzdy ich mam v kuchyni) a mas uplnu pravdu, mali by sa namliet a pridat do masaly, ako si chcela :), ale myslim, ze aj posekane a pridane k masku boli iste fajn :). Hrozienka su tiez "dobrovolne" a pridaju sa podla chuti k masku. Potom ma biryani jemne sladkastu aromu a prichut v pozadi. :) Och, esteze ste vsetky super skvele kucharky a s receptami "zabudlivok" si viete poradit. :) :) :)
michsamant
Ahoj @kumari , zemiacky dusis s maskom? Pouzivas Basmati ryzu alebo obycajnu kratkozrnnu? A este na tu limetkovu stavu sa chcem spytat, kedy sa pridava :) Dakujem, planujem vyskusat, tak nech to nepokazim!
kumari
Ahoj @michamant , oh, prepac, ze odpovedam znacne neskoro (lebo som dlho tuto milu varechu nenavstivila). Ryzu pouzivam dlhozrnu, zial, nie vzdy Basmati, ale jasne, ta je naj - lebo naozaj vonia Himalajami :). Limetkovu stavu pridavam, ked dusim masko a ano, zemiacky dusim spolu s masom (pridam ich neskor). Ozaj riadna neporiadnica sa zo mna vyklula, lebo som fakt na par dost dolezitych veci (ako tieto zemiaky ;) ) pri pisani tohto receptu -svojho varechoveho debutu ;) pozabudala... Ale verim, ze pri dalsich sa uz toto nestane! Nastastie, ako sa stale presviedcam, Vy ste tu vsetky naozaj uzasne vynaliezave :), takze si vzdy poradite. :) Inak - wow- ake krasne jablckovo-vzletne art :) - na Tvojej fotke :) - moj syncek prave vravi, ze co ked uleti :) ... krasny den prajeme!
poeki
som strasne rada ze som tuto stranku objavila!Moj partner je tiez povodom z Indie,nieco som uz od neho pochytila,a vase recepty z fotkami a "slovenskym opisom"sa mi strasne pacia!Dakujem za inspiraciu!!
kumari
aj ja som rada, ak recept skonci v chutnej podobe niekomu na stole :)
kumari
@zinnajdha - to sa veľmi teším :) ... Hneď si idem pozrieť aj mňamky, ktoré pripravuješ Ty. :)
2010
@kumari , robil som podobne zemiakove rizoto ale verziu zo Sri Lanky mal som ich kratku ryzu samba, dal som aj hrozienka.


kumari
wow - to je velmi krasne! :) a urcite aj chutne - hned ma clovek chut si zobrat vidlicku a ochutnat :) :) dakujem.
kumari
@2010 wow - to je velmi krasne! :) a urcite aj chutne - hned ma clovek chut si zobrat vidlicku a ochutnat :) :) dakujem. :)